Ylen hallituksen puheenjohtaja: Jouko Jokisella on hallituksen luottamus

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaavalla päätoimittajalla Jouko Jokisella on Ylen hallituksen luottamus, kertoo hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen Demokraatille.

Ylen vastaavat päätoimittajat tapasivat Ylen hallintoneuvoston työvaliokunnan tänään ylimääräisessä kokouksessa. Kokouksessa aiheena oli viime päivien keskustelu sepitteen roolista journalismissa.

Aamulehdessä työskennellyt Kuusela on kertonut käyttäneensä fiktiota joissakin jutuissaan. Aamulehdessä ennen vastaavana päätoimittajana työskennelleen Jokisen kommentit ovat aiheuttaneet hämmennystä, sillä hän on puolustanut Kuuselaa.

Myös Ylen hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen on puolustanut julkisuudessa Kuuselan journalismia.

Demokraatti sai tänään sähköpostitse vastauksia kysymyksiin Matti Apuselta. Näin Apunen vastasi:

Olet puolustanut Aamulehden toimittaja Kuuselan toimintaa julkisuudessa. Samoin teki myös Jouko Jokinen, joka on sittemmin pahoitellut lausuntojaan. Seisotko itse yhä kaikkien omien lausuntojesi takana?

– Kysyttäessä kuvasin Matti Kuuselaa journalistina aikana, josta on jo lähes 20 vuotta. Painotin Helsingin Sanomille kahteen kertaan, että uutisjournalismissa toleranssi fiktiolle oli silloin ja on edelleen nolla. Mitä tähän hetkeen tulee, niin jos journalistisissa tuotteissa on miltään osin lausuntoja tai tietoja, joita ei voi todentaa, ne pitää selkeästi erottaa, oli lajityyppi uutinen, feature tai mikä muu tahansa. Jos tästä on jäänyt epäselvyys, pahoittelen sitä, Apunen vastaa.

Mikä on sinun ja hallituksen puheenjohtajan rooli käynnissä olevassa julkisessa keskustelussa, onko luottamusta Yleen jollain toimilla palautettava? Miten hallituksen pj:nä toimit?

– Selvennämme asioita, jotka eivät ole selviä. Alleviivaamme eettisiä periaatteita, jotka ovat nykyisellään hyviä.

Jouko Jokinen on pahoitellut omia lausuntojaan, onko Jokisella hallituksen pj:nä luottamuksesi?

– Hallitus keskusteli aiheesta aiemmin tänään ja Jokisella on hallituksen luottamus.

Oletko menossa kuultavaksi Ylen hallintoneuvostoon tai sen työvaliokuntaan? Pitäisitkö tällaista kuulemista itse tärkeänä?

– Sellaista pyyntöä ei ole esitetty.

Mitä ajattelet siitä, että Ylen vastaava päätoimittaja on kyseenalaistanut julkisuudessa HS:n ja IL:n luotettavuutta?

– Lausunnollaan Iltalehdestä ja Helsingin Sanomista Jokinen kuvaa käsitykseni mukaan senhetkistä henkilökohtaista tunnetilaansa. Yleisradion suhteet muihin medioihin ovat ”business as usual”, siis muuttumattomat.

Toimittaja Heikki Vento luonnehti Verkkouutisissa kauttasi AL:n päätoimittajana. Hän kirjoittaa näin: ”Matti Apunen johti Aamulehteä 1998-2010 aikana, jolloin lehteä uudistettiin voimakkaasti. Kunnianhimo oli valtava ja vauhti kova.”…”Erityisen tärkeää oli, että muu media lainasi Aamulehteä. Tämä johti uutisvoittoihin ja ylilyönteihin. Joskus tekstiin lisättiin perättömyys, tai sopiva aihe toteutettiin suunnitellusti, vaikka tapahtumat olisivat saaneet ennakko-odotuksista poikkeavan käänteen.” Miten kommentoit näitä Vennon väitteitä muun muassa perättömyyksien lisäämisestä? Aiotko ryhtyä niiden takia toimiin?

– Olen pyytänyt Verkkouutisilta näyttöä siitä, mihin Vento väitteensä pohjaa. Uutiskilpailussa ylilyönteihin syyllistyy aika ajoin jokainen viestin. Vento antaa kuitenkin ymmärtää, että Aamulehdessä olisi kirjoitettu perättömyyksiä tieten tahtoen. Tällainen väite vaatii näytön, jota en ole saanut.

– Aamulehdessä tehtiin suurella vaivalla 2000-luvun puolivälissä Tyylikirja, joka täydensi Journalistin ohjeita ja oli silloin aivan poikkeuksellisen yksityiskohtainen eettinen ohjeistus. Eettiset ohjeet asetettiin esille nettiin, jotta ne olisivat joka hetki kaikkien nähtävillä. Lisäsimme sen yhteyteen kehotuksen “käräyttäkää meidät”, ts. toivoimme että pienenkin epäkohdan ilmaantuessa lukijat olisivat voineet vedota ohjeistukseen ja osoittaa missä kohdin juttumme olivat eettisen koodimme vastaisia, Apunen lisää.

Demokraatin tavoittama Heikki Vento pysyy sanoissaan ja toteaa, että hänellä on esimerkkejä kirjoituksessa esittämänsä tueksi. Muutoin hän ei halua asiaa kommentoida. Heikki Vennon mainitsemat esimerkit ovat Verkkouutisen toimituksen tiedossa, Verkkouutisten päätoimittaja Kasperi Summanen toteaa.

Kritiikistä huolimatta Vento haluaa myös painottaa, että Apusen aikainen Aamulehti oli myönteisellä tavalla edelläkävijä suomalaisessa journalismissa.

Hän korostaa myös, että kyse oli yksittäistapauksista eikä systemaattisesta toiminnasta.

Uutiseen lisätty Heikki Vennon kommentit kello 17.26 ja jutun viimeinen sitaatti Matti Apuselta kello 17.28.

Lisätty kello 19.26 Kasperi Summasen kommentti ja 28.3. klo 12:10 Vennon maininta yksittäistapauksista.

IS: Eduskunnan hallintojohtajan mukaan Vornanen ei tuonut asetta säilytykseen torstaina

Eduskunnan hallintojohtajan Pertti Rauhion mukaan perussuomalaisten kansanedustaja Timo Vornanen ei ole tuonut asetta säilytykseen eduskunnan turvallisuusosastolle torstaina.

Asiaa Ilta-Sanomille kommentoineen Rauhion mukaan kanslian turvallisuusosastolta ei ole tullut tietoa, että Vornanen olisi tuonut asetta säilytykseen.

Eduskunnan kansliatoimikunta antoi Rauhion mukaan helmikuussa määräyksen aselaissa tarkoitettujen aseiden väliaikaisesta säilyttämisestä eduskunnan turvallisuusosaston osoittamassa tilassa.

-  Minä esittelin sen kansliatoimikunnalle. Taustalla oli se, että turvallisuusosastolla mietittiin, että asia pitäisi jotenkin päivittää. Sitä ennen oli ollut niin, että eduskunnan eräkerhon puheenjohtaja tai sihteeri oli sellainen henkilö, jolla oli avain lukolliseen kaappiin, jossa aseita säilytettiin, Rauhio sanoo IS:lle.

Rauhion mukaan aseita ei ole koskaan kuljeteltu “pitkin taloa”.

-  Aiemmin asiasta ei ollut mitään hallinnollista määräystä, mutta pääsääntöisesti käytettiin tervettä järkeä.

Saarikko ryöpytti perussuomalaisia – ”Olemme tulleet aikaan, jossa poliitikot ovat ryhtyneet vakiintuneiden instituutioiden romuttajiksi”

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko moitti hallituksen talouslinjaa ja nosti perussuomalaisten puheet tikunnokkaan keskustan puoluevaltuustolle pitämässään puheessa.

– Minulle suomalaisten yhteiseksi projektiksi ei riitä se, että Orpon-Purran hallitus perustelee kipeitä talouden päätöksiä sillä, että Suomi ei saa päätyä Euroopan unionin alijäämämenettelyyn, hän sanoi hallituksen talouspolitiikasta.

Saarikon mukaan viime vuosina kohdatuille kriiseille ei voi mitään, mutta talouden kasvuun voidaan yrittää vaikuttaa. Sen eväät hän näkee teknologiassa, energiassa, metsässä ja taitavissa ihmisissä.

Saarikko on pettynyt siihen, ettei presidentti Sauli Niinistön perintöön talouden kuntoon saattamisesta yhdessä ole haluttu tarttua.

– Kannatan sitä, että sovitaan yhdessä yli hallitus-oppositiorajojen siitä, paljonko velkaa Suomi voi vuosittain ottaa ja koska se velanotto loppuu. Mitä tasoa tavoitellaan veroilla ja miten paljon saa olla menoja.

– Tätä on esittänyt myös Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn. Tämän raamin sisälle kyllä mahtuu paljon politiikkaa, mahdollisuutta kohdentaa menoja, tuloja ja veroja juuri kulloisenkin hallituksen tahdon mukaan.

Saarikko toivoo sekä vasemmiston että oikeiston tarttuvan tähän tarjoukseen.

SAARIKON mukaan Suomen pohja on kestävä kansanvalta, sovinto, oikeusvaltio ja sen keskeiset instituutiot. Saarikon mukaan olemme tulleet aikaan, jossa näitä ei voi pitää itsestään selvänä.

– Sananvapaus on laaja, jokaisen kansalaisen kiistämätön oikeus. Sen nimissä ei juuri kiellettyjä aiheita ei ole. Meistä jokaisella on kuitenkin vastuu miettiä, miten tuon vapautensa käyttää.

– Olemme tulleet aikaan, jossa poliitikot ovat ryhtyneet vakiintuneiden instituutioiden romuttajiksi. Tätä kavahdan.

Saarikko sanoi kääntävänsä katseensa perussuomalaisten suuntaan. Hän listasi puheessaan tukun puolueen edustajien lausuntoja.

– Puhemies syyttää Yleisradiota mädännäiseksi, kehitysministeri pelkää väestömuutoksen myötä vieraan vallan päätymistä Suomen johtoon. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja julkinuhtelee ja uhkailee potkuilla virkamiehiä, jotka ovat väärää mieltä. Elinkeinoministeri kutsuu palkansaajien liikettä ay-mafiaksi ja oikeusministeri sysää sivuun väärämieliset syyttäjät. Kansanedustaja antaisi kenkää apulaisoikeuskanslerille.

– Puolueen varapuheenjohtaja eroaa kirkosta, koska se on ”lipereihin sonnustautuneiden sateenkaarivasemmistolaisten ketkujen yhteisö”. Puoluesihteeri perustelee lapsiperheisiin osuvia leikkauksia sillä, että samalla ne vaikuttavat onneksi maahanmuuttajiin.

Saarikon mukaan kyse on halpamaisista heitoista, jotka voi sivuuttaa yksittäisinä huomiona, joilla kerätään hetken suosiota.

– Mutta samalla, kuin vaivihkaa järjestelmällisesti romutetaan ihmisten luottamusta yhteiskunnan keskeisiin instituutioihin. Meidän itsemme rakentamiin. Pääministeripuolue kokoomus kuittaa hallituskumppaniltaan tämän kaiken. Ihmettelen. Ihmetelen, hän sanoi.

Saarikon mukaan puheenvuoroilla raivataan tilaa sellaiselle yhteiskuntanäkemykselle, jollaista ei ole Suomessa toviin nähty.

– Instituutioiden ja avoimen yhteiskunnan puolustaminen, sivistynyt tapa keskustella ja rohkeus nähdä maailman muutos ei ole wokea tai vasemmistolaista. Se ei ole hyssyttelyä. Ei ole noloa puolustaa yhteiskunnan peruspilareita.

PUHEESSAAN Saarikko nosti esiin myös sosiaalisen median, jonka vaikutuksista on hänen mielestään puhuttava suoraan.

– Tarvitaan avoin yhteiskunnallinen keskustelu siitä, mitä tuhoa älylaitteet ja some-sovellukset tekevät ihmissuhteille, kasvurauhalle, mielenterveydelle ja minäkuvalle. Syntyvyydellekin. Kännykän vangiksi päätynyt kansakunta voi huonosti. Maailmalla asiasta jo puhutaan avoimesti ja pohditaan ikärajojen asettamista. Kamppailemme toki tässä kaikessa kansainvälisten jättiyritysten kanssa, mutta se ei ole syy luovuttaa, hän sanoi.

Saarikko huomautti, että suomalaisten arjen suositukseksi on rakennettu jo ruokaympyrän mukainen lautasmalli.

– Ei sitä kukaan joka päivä noudata, mutta kaikki edes tietävät, mikä oikeasti olisi hyvästä. Tarvittaisiinko vastaavat suositukset myös siitä, mikä älylaitteiden käytön määrä on hyvästä ja mihin tilanteeseen ne sopivat? Kyllä, tarvittaisiin.

Purra Vornasen tapauksesta: ”Puolue ja eduskuntaryhmä tulevat toimimaan asianmukaisella tavalla”

Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainminist Riikka Purra kommentoi poliisin julkaisemia tietoja kansanedustaja Timo Vornaseen (ps.) liittyvistä rikosepäilyistä.

– Poliisin julkaisemat tiedot tapahtuneesta kuvaavat erittäin vakavaa tilannetta, kuten ennakkoon jo oli pääteltävissä. Tiedot tulevat päivittymään tutkinnan edetessä. Rikosoikeudellisten seurausten ohella puolue ja eduskuntaryhmä tulevat toimimaan asianmukaisella tavalla, Purra sanoo viestipalvelu X:ssä.

Poliisi tiedotti tänään tutkivansa Helsingin keskustassa perjantain vastaisena yönä neljältä tapahtunutta ampumistapausta. Poliisin mukaan epäiltynä oleva 54-vuotias mies on tällä hetkellä pidätettynä henkeen ja terveyteen kohdistuneesta rikoksesta. Poliisi ei vahvista epäillyn henkilöllisyyttä, mutta julkisuudessa aiemmin kerrotun perusteella kyseessä on kansanedustaja Vornanen.

Poliisi: Helsingin keskustassa ampumistapauksesta epäilty on pidätettynä – ei vahvista henkilöllisyyttä

Helsingin poliisi tiedottaa tutkivansa Helsingin keskustassa perjantain vastaisena yönä neljältä tapahtunutta ampumistapausta. Poliisin mukaan epäiltynä oleva 54-vuotias mies on tällä hetkellä pidätettynä henkeen ja terveyteen kohdistuneesta rikoksesta.

Poliisi ei voi esitutkintalain perusteella vahvistaa epäillyn henkilöllisyyttä. Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella kyse on kansanedustaja Timo Vornasesta (ps.).

Poliisi avaa tiedotteessaan tapahtumien kulkua. Esitutkinnan mukaan tapahtumat olivat saaneet alkunsa ravintola Ihkussa, missä työpaikkaseurueen jäsenille oli tullut suusanallista riitaa.

– Todennäköisesti ravintolassa tapahtuneeseen riitatilanteeseen oli liittynyt hyvin pieni töniminen, mutta asia oli sovittu ravintolassa. Ravintolan ulkopuolella 54-vuotias mies oli yllättäen ottanut esiin hänellä mukana olleen luvallisen pienikaliiberisen aseen, tiedotteessa kerrotaan.

– Aseenkäyttötilanteen aikana piippu oli osoittanut kohti paikalla olleita henkilöitä. Tämän jälkeen mies oli ampunut maahan yhden laukauksen, jonka jälkeen paikalla olleet henkilöt poistuivat.

Poliisin mukaan kuulustelukertomukset ravintolan ulkopuolisista tapahtumista ovat ristiriitaisia. Tapahtumasta on valvontakameratallenne.

Poliisi kertoo, että rikosnimikkeet tulevat täsmentymään tutkinnan kuluessa. Poliisi ei tiedota tällä hetkellä asiasta muuta, vaan tiedottaa tarvittaessa lisää tutkinnan edetessä.

TUTKINNANJOHTAJA, rikoskomisario Jukka Larkio vahvistaa STT:lle, että ampumistapauksessa ei ole muita epäiltyjä eikä ketään muuta ole pidätettynä.

Epäiltyä on Larkion mukaan kuulusteltu, mutta kuulustelujen sisällöstä ei hänen mukaansa voi tässä vaiheessa kertoa.

Uutista täydennetty tutkinnanjohtajan osuudella klo 13.20.

AVAINSANAT

Saarikko Ylellä: Vornasen tapaus ”erittäin järkyttävä, poikkeuksellinen ja vakava uutinen”

Kansanedustaja Annika Saarikko eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 25. huhtikuuta.

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mukaan tieto kansanedustaja Timo Vornasen (ps.) rikosepäilyistä on erittäin järkyttävä, poikkeuksellinen ja vakava uutinen.

Saarikko kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Saarikko sanoi odottavansa, että poliisi kertoo asiasta lisää.

-  Tällainen epäily on aina vakava, mutta tietenkin nyt juuri siksi, että se kohdistuu kansanedustajaan, Saarikko sanoi Ylelle.

Eilen illalla eri medioissa kerrottiin, että Vornanen on pidätetty perjantain vastaisena yönä. Mediatietojen mukaan poliisi epäilee häntä ammuskelusta Helsingin yössä.

Vornanen on ensimmäisen kauden kansanedustaja Joensuusta. Hän on siviiliammatiltaan poliisi Itä-Suomen poliisilaitoksella ja virkanimikkeeltään vanhempi konstaapeli.

Saarikko ei usko, että Vornasen siviiliammatti vaikuttaa tapauksen tutkintaan.

-  Luotan siihen, että riippumatta siitä, kenestä kansalaisesta on kysymys, poliisi toimii asianmukaisesti, luotettavasti ja ripeästi. Se on meidän kaikkien yhteinen etu, Saarikko sanoi.

Saarikolta kysyttiin myös, mitä tapahtuu, jos käy ilmi, että Vornanen on liikkunut myös eduskunnassa aseen kanssa. Saarikko ei halunnut kommentoida asiaa, vaan halusi saada lisätietoja tapahtuneesta.

KESKUSTAN puheenjohtajaehdokkaat, kansanedustajat Tuomas Kettunen ja Antti Kaikkonen kommentoivat Suomenmaa-lehden mukaan Vornasen tapausta puheenjohtajaehdokkaiden tentissä keskustan puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä Vantaalla.

Kettunen ja Kaikkonen pitävät asiaa vakavana.

-  Tämä on herättänyt ajatuksia siitä, onko mahdollisuuksia jatkaa kansanedustajana, jos on syytettynä törkeästä pahoinpitelystä ja käyttänyt ampuma-asetta, Kettunen sanoi.

Kaikkonen totesi, että kyse on hyvin vakavista rikoksista, mutta avoimia kysymyksiä on vielä paljon, ja siksi johtopäätösten aika on myöhemmin.

-  Aika hurjaa on meno, Kaikkonen arvioi.

Keskustan puoluejohtaja vaihtuu kesällä. Annika Saarikko on ilmoittanut, ettei tavoittele enää jatkoa puheenjohtajana.

Uutista täydennetty klo 11.13.