Teuvo Hakkarainen epäilee, että hänet saatetaan erottaa puolueesta

Kuva: Johannes Ijäs
Kuvassa Teuvo Hakkarainen perussuomalaisten Jyväskylän puoluekokouksessa vuonna 2017.

Perussuomalaiset on toistaiseksi kertonut 16 eurovaaliehdokkaan asettamisesta. Demokraatin tietojen mukaan perussuomalaisten puoluehallitus oli tänään koolla, mutta tiedossa ei ole, sinetöikö puoluehallitus jo sen, ettei Teuvo Hakkaraisesta tule ehdokasta eli tekikö se tai onko se jo aiemmin tehnyt päätökset lopuista neljästä eurovaaliehdokkaasta.

Puolue voi asettaa korkeintaan 20 ehdokasta.

Puoluesihteeri Harri Vuorenpää ja puheenjohtaja Riikka Purra ovat jo aiemmin kertoneet, että istuvaa meppiä Hakkaraista ei aseteta ehdolle. Syytä julkisuuteen ei ole ilmeisesti artikuloitu. Hakkarainen on itse väittänyt puoluesihteerin todenneen hänelle, että kyseessä olisi puolueen vastainen toiminta.

Hakkarainen on kuitenkin pitänyt koko kevättalven liekkiä yllä, että hänet voitaisiin vielä asettaa ehdokkaaksi.

– Kyllä minä voisin lähteä, hän sanoo nytkin.

Hakkaraisen piti tänään osallistua puoluehallituksen kokoukseen etäyhteyksin, mutta hän arvelee, että tietokoneteknisten ongelmien vuoksi hän ei onnistunut pääsemään mukaan. Hän ei ole puoluehallituksen varsinainen jäsen, mutta hänellä on meppinä läsnäolo-, puhe- ja esitysoikeus.

Hakkarainen kertoo, ettei tiedä, millaisia päätöksiä puoluehallitus teki, mutta tuntuu pitävänä selvänä, että olisi jo kuullut, jos kanta hänen ehdokkuuteensa olisi muuttunut.

– Luulisi minulle ilmoittavan, jos ovat valinneet.

– He keskenään päättävät ja julkaisevat ehdokkaat sitten, varmaan ensi viikon alussa, Hakkarainen arvioi.

Puolueen ja valitsijayhdistyksen tulee toimittaa ehdokaslistansa Helsingin vaalipiirilautakunnalle viimeistään tämän kuun viimeisenä päivänä.

HAKKARAINEN sanoo yhä, ettei tiedä, miksi häntä ei lasketa ehdolle. Hän kertaa, että hänelle on sanottu syyksi puolueen vastainen toiminta.

– Se ei ole mikään yksittäinen teko vaan se on pitkäaikainen puolueen vastainen toiminta. Tämä on minulla ainoa tieto, mitä siinä on, Hakkarainen sanoo.

Hän itse ihmettelee, mistä voi olla kyse.

Julkisuudessa on ollut tietoja, että poliisi selvittelee Hakkaraisen veroasioita, Hakkarainen on itse vakuuttanut, että kaikki verot on maksettu. On myös kirjoiteltu, että Hakkarainen ei ole ollut kovin aktiivinen toimija eurovaaleissa, mutta Hakkarainen on sanonut esimerkiksi, ettei vain ole tullut allekirjoittaneeksi läsnäolotietoja kokouksissa. Hän sanoo, että on ollut paljon niissä.

Hakkarainen on esittänyt julkisuudessa myös, että puoluesihteeri olisi käskenyt häntä poistamaan viestipalvelu X:ssä julkaiseman päivityksen. Hakkaraisen poistama päivitys kuului seuraavasti:

”Omasta puolestani sanon, että Unkarin hallituspuolue Fidesz on tervetullut ECR-ryhmään. Olen ihaillen seurannut, kuinka Unkari pistää kampoihin EU-diktatuurille. Suomen täytyy omaksua samanlainen linja. Jokaisella EU-maalla on oikeus omaan ulkopolitiikkaan.”

Perussuomalaiset kuuluu Euroopan parlamentissa ECR-ryhmään, johon puolue liittyi viime vuonna.

Tälle tviitille Hakkarainen vaikuttaa laittavan enemmän painoa kuin muille, kun hän pohtii, miksei eurovaaliehdokkuutta tule.

– Tai sitten se on vain, että ne eivät halua minua, hän sanoo.

HAKKARAINEN sanoo poistamastaan tviitistä, että hän laittoi sen julki puhuttuaan italialaisten meppien kanssa.

– (Italian pääministeri) Meloni on sanonut, että Fidesz-puolue on tervetullut ECR:ään. Todennäköisesti jo seuraavien vaalien jälkeen voi olla, että italialaiset on suurin ryhmä ECR:ssä, Hakkarainen sanoo, mutta lisää, ettei tiedä, miten italialaiset lopulta toimivat.

– Niistä ei tiedä mitään, ne puhuvat tätä ja tekevät toista.

– Minä tein sen (tviitin) ihan sen takia, että jos perussuomalaisia on siellä 2 tai 3 ECR:ssä ja italialaisia on 30 (eurovaalien jälkeen) ja me vastustamme niiden toimintaa, niin kyllä me joudumme piippuhyllylle sieltä istumaan ihan varmasti. Minä siksi laitoin sen, kun minä tiesin ne perusasiat sieltä, kun olen jutellut niiden meppien kanssa. Todennäköisesti puoluesihteeri ei ole sitä eivätkä nämä (perussuomalaisten) puoluehallituksen jäsenet tehneet.

Unkarin pääministeri Viktor Orban on kertonut Fidesz-puolueensa haluavan liittyä ECR-ryhmään eurovaalien jälkeen. Fidesz erosi keskustaoikeistolaisesta, muun muassa kokoomuksen sisäänsä sulkevasta, EPP:stä vuonna 2021 ja sen mepit ovat nyt ilman ryhmää.

Italian pääministeri Giorgia Meloni, jonka puolue on Italian veljet, on toivottanut Fideszin tervetulleeksi ECR:ään. Uuden Suomen mukaan perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on vahvistanut, että PS:n kanta asiaan on kielteinen.

– Perussuomalaisilla on perustavanlaatuisia ja sovittamattomia mielipide-eroja Unkarin Fidesz-puolueen kanssa. Ne liittyvät etenkin Ukrainan sotaan ja Unkarin harjoittamaan Venäjä-politiikkaan erityisesti EU-tasolla, perussuomalaisten meppi Pirkko Ruohonen-Lerner on puolestaan sanonut MTV:lle.

Tällä hetkellä Italian veljillä on alle 10 meppiä europarlamentissa.

HAKKARAINEN tuntuu ajattelevan myös, että hänet saatettaisiin erottaa puoluehallituksen toimesta puolueesta. Hän sanoo suoraan epäilevänsä, että näin voisi käydä.

– Siinä on semmoinen juttu, että puolueen säännöt ovat sillä tavalla, että puolueen vastainen toiminta on melkein ykkössyy erottaa puolueesta, Hakkarainen sanoo.

“Jäsen on menettelyllään puolueessa tai sen ulkopuolella vahingoittanut puoluetta”, puolueen säännöissä (pdf) mainitaan tarkalleen ottaen erottamisperusteeksi.

Hakkaraisella itsellään ei ole lähtöhaluja puolueesta. Hän vakuuttaa pysyvänsä perussuomalaisena.

– Ainakin niin kauan, kun se viimeinen nuijankopautus sieltä tulee. Sittenhän se voi olla, että jos ne häätävät pihalle, niin saattaa olla, että lähden.

Hakkaraiselle ei kuitenkaan ole puhuttu erottamisesta.

– Mutta sehän on minun arvio, jos syyksi laitetaan puolueen vastainen toiminta. Muita mitä tiedän, kun tämmöinen on annettu syyksi, sitten on kyllä erolappu tullut saman tien.

Hän kertoo, että muiden puolueiden eurovaaliehdokkaaksi häntä ei ole pyydetty.

Jos sinua ei valita ehdolle, mitä aiot tehdä?

– Silloin minä alan taaplaamaan jäniksen paskoja, meppi heittää.

PERUSSUOMALAISTEN puoluetoimistolla työskentelevä vaalikoordinaattori Jessica Vahtera ei paljasta, onko perussuomalaisten eurovaalilista jo täynnä.

– Kyllä me tiedotamme siitä sitten, kun tiedotetaan. Ei voi tässä kohtaa antaa mitään ennakkotietoa mihinkään suuntaan, Vahtera toteaa.

Vahtera itse ei istu puoluehallituksessa.

Hän ei myöskään kommentoi sitä, onko tänään valittu lisää ehdokkaita saati, onko puoluehallitus edes ollut koolla.

Ehdokkaista tiedottamisesta Vahtera sanoo, että se tapahtuu ennen tämän kuun loppua.

Puolueen suhtautumiseen Hakkaraisen eurovaaliehdokkuuteen hän toteaa vain, ettei ole saanut sellaista tietoa, että kantaan olisi tullut muutoksia.

– Puoluesihteerin sanomat kannat ovat minun tietojeni mukaan voimassaolevia.

Puolueen jäsenasioita Vahtera ei kommentoi eikä hän niistä edes tiedä, eikä niitä hänen mukaansa puolueesta kommentoida yleensä muutoinkaan.

PERUSSUOMALAISTEN Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Janne Luoma-aho sanoo, että hänen tiedossaan ei ole, että Hakkaraisesta olisi uutta tiedotettavaa.

Hänkään ei kommentoi edes puoluehallituksen kokouksen aikatauluja. Perussuomalaiset ei tapaa niistä tiedottaa. Luoma-aho on puoluehallituksen jäsen.

Luoma-aho toteaa, että puoluesihteeri ja puoluetoimisto tiedottavat aikanaan kaikista eurovaaliehdokkaista.

Jutussa luki, että Giorgia Meloni on Unkarin pääministeri, korjattu Italian pääministeriksi kello 13.43.

SDP:n kansanedustajilta avaus: Pistoshoitoja saisivat antaa jatkossa vain terveydenhuollon ammattilaiset

SDP:n kansanedustajat Eveliina Heinäluoma ja Paula Werning vaativat tehokkaampaa sääntelyä esteettisten pistoshoitojen markkinoille ja ehdottavat, että pistoshoitoja saisivat antaa jatkossa vain terveydenhuollon ammattilaiset.

He jättävät tänään hallitukselle aiheesta kirjallisen kysymyksen.

– Pistoshoitojen suosio on kasvanut nopeasti, eikä lainsäädäntö ole pysynyt Suomessa muutoksen perässä. Esteettisten pistoshoitojen markkinat ovat tällä hetkellä Suomessa kaoottiset ja ala turvallisuuden valvonta hyvin puutteellista, Heinäluoma sanoo tiedotteessa.

– Tällä hetkellä hoitajien velvollisuutta taata asiakkaidensa turvallisuus ei valvota käytännössä mitenkään. Pistoshoitojen markkinat ovatkin tällä hetkellä hyvin sekavat kuluttajan näkökulmasta, Werning jatkaa.

Heinäluoma ja Werning muistuttavat, että esteettisiä pistoshoitoja säädellään Suomea tiukemmin jo monessa maassa, esimerkiksi Ruotsissa laki rajoittaa täyteainepistosten antamisen ainoastaan lääkäreille, hammaslääkäreille ja sairaanhoitajille.

Heinäluoma ja Werning viittaavat hallitusohjelmaan, jossa todetaan tarve selvittää esteettisiin hoitoihin liittyvän lainsäädännön uudistamista potilasturvallisuuden varmistamiseksi.

Heinäluoma ja Werning pitävät tätä kannatettavana kirjauksena, jota tulisi edistää ripeästi.

– Jokainen ammattitaidottomuuden takia pieleen mennyt pistoshoito on liikaa, sanovat Heinäluoma ja Werning.

Pistishoitojen ongelmista kertoi aiemmin tällä viikolla Ylen MOT-ohjelma.

AVAINSANAT

Pessimismi lisääntynyt palvelualoilla: Aiempaa harvempi uskoo löytävänsä uuden työpaikan, jos työttömyys iskee

Kasvava osuus Palvelualojen ammattiliitto PAMin jäsenistä ei usko löytävänsä lainkaan uutta työpaikkaa, jos he jäisivät nyt työttömiksi.

Suomen heikentynyt työllisyystilanne näkyy liiton tuoreimman suhdannebarometrin vastauksissa.

Kiinteistöpalvelu- ja vartiointialan työntekijöistä huomattava osuus on pessimistinen uuden työn löytymisestä. Kiinteistöpalvelualalla näiden vastaajien osuus on kasvanut edellisen kyselyn 17,2 prosentista 21,3 prosenttiin, ja vartiointialalla uutta työpaikkaa ei usko löytävänsä 21,5 prosenttia vastaajista, kun vielä edellisessä kyselyssä vastaava osuus oli vain 15 prosenttia.

Poikkeuksena toimii kaupan ala, jolla niiden vastaajien osuus, jotka eivät usko löytävänsä enää uutta työpaikkaa, on pienentynyt edellisestä kyselystä.

– Toisaalta myös kaupan alalla aiempaa harvempi vastaaja uskoo löytävänsä töitä tarvittaessa jo kolmen kuukauden sisällä, PAMin pääekonomisti Olli Toivanen toteaa tiedotteessa.

KAIKISTA suhdannebarometriin vastanneista 29,7 prosenttia kertoi työnantajansa myynnin kasvaneen ja 29,9 prosenttia kertoi sen heikentyneen vuodentakaiseen verrattuna. Edellisen kerran näiden lukujen erotus eli saldoluku oli negatiivinen alkuvuonna 2021, kun palvelualoilla kärsittiin vielä koronaepidemian johdosta asetetuista rajoitustoimista.

– Palvelualat ovat kannatelleet taloutta viimeisen vuodet, kun teollisuus ja rakentaminen ovat vaipuneet taantumaan, Toivanen kertoo.

Ostovoiman heikentyminen on kuitenkin varjostanut kuluttajapalveluiden kehitystä jo pidemmän aikaa, hän huomauttaa. Kevään aikana voimaan astuneet sosiaaliturvan leikkaukset sekä arvonlisäveroon suunniteltu korotus heikentävät PAMin mukaan kulutusmahdollisuuksia myös jatkossa.

SELKEIN käänne heikompaan työnantajan myynnissä on nähty matkailu- ja ravintola-alalla, jolla työskentelevistä vastaajista 26,4 prosenttia kertoi myynnin kasvaneen ja 33,2 prosenttia kertoi sen vähentyneen. Vielä edellisessä kyselyssä vastaavat nämä osuudet olivat 37 ja 22,3 prosenttia.

Vaikka myynti on heikentynyt laajalti, matkailu- ja ravintola-alan vastaajista 14,8 kertoo työnantajan taloudellisen tilanteen parantuneen ja peräti 62,3 prosenttia kertoo sen säilyneen ennallaan kolmen kuukauden takaiseen verrattuna. Toivasen mukaan ala on ollut koronanjälkeiset vuodet jatkuvassa murroksessa.

– Ravintolat ovat viimeiset pari vuotta nostaneet hintoja kovaa vauhtia. Kustannusten kasvu on jo hiipunut, mutta samalla kysyntäkin on kääntynyt laskusuuntaan.

PAMin kysely toteutettiin 1.−14. huhtikuuta ja siihen vastasi 1 288 liiton jäsentä.

Lakkolakien käsittely jatkunee tänään eduskunnassa

JHL:n lakkovahteja Oulun uimahallin edustalla aamulla viime marraskuussa.

Niin sanottujen lakkolakien käsittely keskeytettiin yöllä ja käsittelyä jatkettaneen perjantain täysistunnossa.

Eduskunnan torstaina iltapäivällä alkanut täysistunto saatiin päätökseen alkuyöstä ennen kello yhtä. Istunnossa ei ollut voimassa kello 22:n aikarajaa.

Lakkolait oli sijoitettu eduskunnan päiväjärjestyksessä torstai-iltaan lukuisten muiden lakiesitysten jälkeen.

Esitetyt lakimuutokset muun muassa rajoittavat poliittisten työtaistelujen keston 24 tuntiin.

Asiaa puitiin täysistunnossa edellisen kerran viikko sitten, jolloin istunto päätettiin vasta aamukahden jälkeen perjantain puolella. SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kim Berg sanoi tuolloin, että puolueen kansanedustajilla riittää edelleen puhuttavaa asiasta.

AIEMPIEN tietojen mukaan esityksen sisällöstä olisi tarkoitus äänestää tänään perjantaina. Lakiesityksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä päätetään sen sijaan aikaisintaan ensi viikolla.

Eduskunnan seuraava täysistunto alkaa tänään kello 13.

Torstaina eduskunta kävi lähetekeskusteluja 13:sta hallituksen esityksestä, mukaan lukien viidestä maahanmuuttoa koskevasta esityksestä.

OSA maahanmuuttoa koskevista esityksistä lähetettiin hallintovaliokuntaan. Kansalaisuuslain muuttamista ja maahantulosäännösten kiertämistä koskevien esitysten osalta käsittely sen sijaan keskeytettiin, koska vihreät ehdottivat asioiden lähettämistä myös talousvaliokuntaan.

Maahanmuuttoa koskevista esityksistä oli käyty lähetekeskustelua jo viikko sitten, mutta asioiden käsittelyt keskeytettiin tuolloin.

Esitykset kalastuspolitiikan seuraamusjärjestelmästä, Metsähallituksen erävalvonnasta ja kasvinsuojeluaineista lähetettiin keskusteluiden jälkeen maa- ja metsätalousvaliokuntaan. Kaksi esitystä sähköisen viestinnän palveluista ja kolmas tieliikennettä koskevasta yleissopimuksesta puolestaan lähetettiin liikenne- ja viestintävaliokuntaan lähetekeskusteluiden jälkeen.

Esitys kryptovarapalvelun tarjoajista ja kryptovaramarkkinoista lähetettiin talousvaliokunnan käsiteltäväksi, ja esitys rajavartiolain muuttamisesta lähetettiin hallintovaliokuntaan.

AVAINSANAT

Näin eduskunnan turvallisuusjohtaja kommentoi huhuja aseiden varomattomasta säilytyksestä

Eduskuntatalo Helsingissä.

Eduskunta tiedotti tänään, että sen kanslia täsmentää ohjetta aseiden säilytyksestä.

Kansliatoimikunnassa käydyn keskustelun mukaisesti ohje pidetään voimassa, mutta sitä tarkennetaan.

Kansliatoimikunta keskusteli tänään turvallisuudesta eduskunnassa. Keskustelun taustalla on kansanedustaja Timo Vornaseen liittyvä rikosepäily.

Jatkossakin eduskuntaan voi tuoda metsästysaseen tai tarkkuusammunta-aseen, mutta se on viipymättä toimitettava säilytettäväksi turvallisuusosaston hallinnoimaan asekaappiin erillisen ohjeen mukaisesti. Eduskunnan muihin tiloihin ei saa tuoda aseita.

Eduskunnan kanslia tekee yhteistyötä Helsingin poliisilaitoksen kanssa aseiden säilyttämiseen liittyen sekä sen varmistamiseksi, että ohjeistukset ja toimintatavat ovat riittävät.

Eduskunnan kansliatoimikunta oli päättänyt jo helmikuussa, että aseita pitää säilyttää eduskunnan tiloissa vain turvallisuusosaston osoittamassa paikassa.

Ilmeisesti ennen helmikuun päätöstä avain asekaappiin on ollut eduskunnan eräkerhon puheenjohtajalla. Helmikuisen virallisen ohjeen mukaan ase on annettava turvallisuusosastolle säilytettäväksi. Nyt tapaus Vornasen seurauksena helmikuun päätöstä siis täsmennetään entisestään.

EDUSKUNNAN turvallisuusjohtaja Tiina Ranta kertoo Demokraatille, että ohjeen täsmennyksistä on jo ensimmäinen luonnos olemassa.

– Tavoite on se, että pelisäännöt ovat kaikille osapuolille selkeät. On kaikkien osapuolten edun mukaista, että meillä on ihan tarkalleen yhteinen käsitys siitä, miten aseiden kanssa toimitaan. Lisäohjeistus ei ole koskaan turhaa.

Onko tullut mitään tietoa, että aseita olisi säilytetty väärin?

– Tästähän on ollut keskustelua, huhuja, että täällä olisi työhuoneissa tavattu aseita, mutta sellaisia havaintoja ei ole minun tietooni saatettu. Voisi kuvitella, että tässä positiossa ne tulisivat minulle heti välittömästi tietoon, Ranta sanoo.

Ranta kertoo kysyneensä myös turvallisuusosaston kollegoilta, mutta tällaisia tietoja ei ole tullut.

Yle on kertonut huhuista, joita liittyisi aseiden säilyttämiseen eduskunnan työhuoneissa. Myös Demokraatti on kuullut huhun, mutta sen todenperäisyydestä ei ole tietoa.

Ranta sanoo, että hänelle huhu on vieras.

Ylelle on myös kerrottu, että yksi syy eduskunnan helmikuiseen aselinjauksen täsmentämiseen oli se, että osa kansanedustajista on säilyttänyt esimerkiksi metsästysaseitaan eduskuntaviikon aikana varomattomasti, kuten autojensa takakonteissa. Myös Demokraatilla on tiedossa väite takakontissa säilyttämisestä. Tiedon on Ylelle vahvistanut usea kansliatoimikunnan jäsen.

Tiina Rannalla ei itsellään ole havaintoa siitä, että olisi säilytetty aseita auton takakonteissa.

Ranta toteaa, että asetta ei yksiselitteisesti saa säilyttää autossa eduskunnassa.

– Meillä on täällä asekaappi sitä varten.

RANTA kertoo, että kansliatoimikunnan kokouksen pääpaino oli aseiden säilyttämisessä, kun hän oli tänään kuultavana toimikunnassa.

Tämän hetken tieto Rannan mukaan on se, että eduskunnan turvatarkastuksiin ei olisi tulossa muutoksia. Näin ollen eduskunnassa työskentelevät pääsisivät jatkossakin taloon turvatarkastuksetta.

Timo Vornasta epäillään vaaran aiheuttamisesta, laittomasta uhkauksesta ja ampuma-aserikkomuksesta. Poliisi epäilee, että 54-vuotias mies – käytännössä mediatietojen mukaan Vornanen vaikkei poliisi ole asiaa vahvistanut – osoitti aseella kahta henkilöä päin ja ampui laukauksen maahan ravintola Helsingissä ravintola Ihkun edessä viime viikolla.

Vornasella ei ole ollut poliisista saadun tiedon mukaan asetta mukana eduskunnassa. Tiettävästi Vornanen ei ole koskaan säilyttänyt aseita eduskunnassa.

– Sellaista tietoa ei ole tullut, että Vornanen olisi luovuttanut aseen sinne asekaappiin, eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio on sanonut Demokraatille.

Evp-upseeri: Kuinka paljon Venäjä vaikuttaa Suomeen vanhoillisten uskonyhteisöjen kautta?

Patriarkka Kirill ja Vladimir Putin käyttävät uskontoa myös Ukraina-sotansa oikeuttamiseen.

Viron demarien puheenjohtaja, sisäministeri Lauri Läänemets ehdotti taannoin, että Moskovan patriarkaatin ortodoksikirkko julistettaisiin terroristiorganisaatioksi. Tajutaanko meillä, miten Kreml käyttää konservatiivisia uskovaisia ja uskontoa keppihevosenaan länttä vastaan?

Johanneksen evankeliumissa kirjoitetaan Jeesuksen ilmoittaneen ”Minä olen tie, totuus ja elämä.” Venäjän ortodoksikirkko eli Moskovan patriarkaatti tulkitsee, että Vladimir Putin määrää, minne sen tien pitää uskovaisia viedä.

Tukemalla Putinia kirkko vaurastuu ja saa kehitettyä yhteiskuntaa haluamaansa suuntaan.

Venäjän kirkon tavoitteena on yhteiskunta, joka nojaa voimakkaasti perinteisiin perhearvoihin. Tässä kontekstissa miehellä on jopa oikeus kurittaa vaimoaan, mikäli tämä ei toimi perheenpään haluamalla tavalla. Perheväkivallan käsite poistettiin Venäjän lainsäädännöstä kirkonkin toiveiden mukaisesti vuonna 2017.

Seksuaalivähemmistöjäkään ei täydellisessä venäläisessä maailmassa (Russkij mir) ole, koska se suuntaus on tyypillistä vain degeneroituneelle lännelle.

Kirkon tuki oikeuttaa Putinin toimet: kirkko korostaa, miten kaikkien uskovaisten pitää auttaa toteuttamaan hänen tahtoaan. Tällä on etenkin maaseudun uskonnollisen väestön parissa suuri merkitys.

MOSKOVAN patriarkaatti on asettunut koko arvovallallaan siunaamaan myös Venäjän rikollista sotimista Ukrainassa. Patriarkaatille kuuliaiset kirkonpalvelijat, papit ja työntekijät Venäjällä tai muissa maissa eivät saa valita puoltaan tai kyseenalaistaa sotaa.

Siksi Virossa sosialidemokraattisen (SDE) puolueen puheenjohtaja ja sisäministeri Lauri Läänemets ehdotti huhtikuussa, että Moskovan patriarkaatin kirkko julistettaisiin lännessä terroristiorganisaatioksi.

Sodanlietsonnan lisäksi Venäjän kirkkokunnat yrittävät myös piilovaikuttaa länteen edistämällä nimellisesti asioita, jotka ovat tärkeitä läntisille fundamentalisteille ja uskonnollisille konservatiiveille.

Kreml on pyrkinyt tukemaan äärivanhoillista kristillisyyttä kaikkialla niissä EU-maissa, missä uskonlahkot kokevat olevansa vastahangassa maallisen vallan kanssa.

Kremlin logiikalla kaikki sellainen protestoiminen, mikä tekee kiusaa EU-maiden hallituksille tai lisää maiden kansalaisten sisäistä vastakkainasettelua, on Venäjälle hyväksi.

SUOMIKAAN ei ole tässä poikkeus. Helsingin Sanomat kertoi viime syksynä, miten Venäjällä Inkerin evankelisluterilainen kirkko auttaa hyvän hyvyyttään suomalaisia naispappeuden vastustajia pääsemään papeiksi.

Kaikki ilmiöt, jotka saadaan näyttämään läntisten kristittyjen vainoamiselta, kelpaavat Kremlille keppihevosiksi.

Halukkaat voivat kiertää Suomen evankelisluterilaisen kirkon tasa-arvosääntöjä käymällä hakemassa pappis- ja diakonivihkimyksen Venäjältä. Palattuaan tänne he voivat jatkaa täkäläisen kirkon oppien vastaista julistustaan tittelin suomalla arvovallalla.

Syyskuussa Pietarissa papeiksi vihityt miehet olivat Suomen Luterilaisen evankeliumiyhdistyksen, Kansanlähetyksen sekä Raamattuopiston työntekijöitä.

Eduskunta antoi 2023 kahdelle ensinmainitulle yhdistykselle joululahjarahoina puoli miljoonaa euroa, huolimatta siitä että nämä osallistuivat Venäjän kirkollisen propagandakoneiston seremonioihin. Lahjarahoitusta ajoivat etenkin kristillisdemokraattien poliitikot.

Meillä ei välttämättä aina tajuta, että kaikki ilmiöt, jotka saadaan näyttämään läntisten kristittyjen vainoamiselta, kelpaavat Kremlille keppihevosiksi.

Yksi tällainen on Suomessa paraikaa käynnissä oikeusprosessi kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) julkisesti esittämistä homonäkemyksistä. Venäjän kaikki kirkkokunnat ovat auliisti rientäneet osoittamaan tukeaan vainotulle.

(Räsäsen puolesta ovat vedonneet myös yhdysvaltalaiset Trump-uskovaiset sekä Espanjassa toimiva, venäläisten oligarkkien rahoittama uskonnollinen lobbausjärjestö. Räsänen on kertonut, että itäinen ja läntinen apu tulivat hänelle yllätyksenä, pyytämättä ja kysymättä.)

SUOMEN oma ortodoksinen kirkko kuuluu Konstantinopolin patriarkaattiin, ja se on tukenut Ukrainaa koko ajan voimakkaasti. Moskovan patriarkka Kirill on ollut jo vuosia ilmiriidoissa Konstantinopolin virkaveljiensä kanssa, ja välirikko on vuodesta 2022 syventynyt entisestään.

Mutta Suomessa toimii myös Moskovan patriarkaatin alaisuudessa olevia pieniä ortodoksiseurakuntia, joiden jäsenistössä on avoimesti Venäjän sotimista tukevia ihmisiä.

Moskovan alaiset seurakunnat eivät ole tohtineet avoimesti tuomita Putinin toimintaa, vaan ne ovat lähinnä ilmoittaneet olevansa rauhan puolella ja vakuuttaneet noudattavansa Suomen lakeja.

Suomessa toimiva, Putinia puolustava ja maastoharjoituksillaan ihmetyttänyt kasakkayhteisökin kehuu olevansa kiinteässä yhteydessä ortodoksiseurakuntiin.

Ulkopuolisilla on vain vähän tietoa siitä, mitä ulkovenäläisten uskonnollisten yhteisöjen sisällä tapahtuu – ja mihin seurakuntalaisten lojaalius suuntautuu.