Supo: Venäjä tunnustelee Suomen heikkouksia lähes päivittäin – ”Varjolaivastoon pitäisi pystyä puuttumaan”

Venäjän uhka suomalaiselle kriittiselle infrastruktuurille voi olla Ukrainan sodan jälkeen huomattavasti suurempi kuin nyt, varoittaa suojelupoliisin (supo) päällikkö Juha Martelius STT:n haastattelussa.

Marteliuksen mukaan Venäjä kohdistaa jo nykyisellään esimerkiksi kybertiedustelun keinoin Suomen kriittiseen infrastruktuuriin päivittäistä tai viikoittaista tunnustelua, jossa etsitään heikkouksia.

-  Ei pyritä tuhoamaan tai rikkomaan meidän kriittistä infraamme, vaan koputellaan ovia ja pyritään katsomaan, minkälaiset lukot siellä on, minkälaiset saranat ja missä mitäkin on. Ja sitten mahdollisesti tulevaisuudessa, jos koetaan sellainen halu ja tarve iskeä niihin muilla keinoin, niin (Venäjällä) on ainakin tietoa siitä, Martelius sanoo.

Tiedustelujohtajan mukaan Venäjän nälkä ei vähene syömällä Ukrainan sodan loputtua.

-  Kyse ei ole siitä, että Venäjä olisi tyytyväinen ja imperiumilla olisi sitten vatsa täynnä, vaan sitten lähdetään katsomaan muita sellaisia alueita, joilla Venäjä kokee, että sillä pitäisi olla enemmän sananvaltaa.

Kriittisen infrastruktuurin ohella Venäjän tiedustelu on kiinnostunut Suomen viranomaisten toiminnasta sekä ulko- ja turvallisuuspoliittisesta päätöksenteosta.

SUPON mukaan Itämeren kaapelirikoissa tekojen tahallisuutta ja niiden taustalta mahdollisesti löytyvää valtiollista tekijää ei voida sulkea pois.

-  Ei tässä voida sanoa, että ei missään nimessä ole, mutta ei voida myöskään sanoa, että ilman muuta on. Nämä ovat haasteellisia asioita, sanoo Martelius.

Hän korostaa, että joulupäivän kaapelirikosta epäillyn Eagle S -alukseen liittyvä esitutkinta on keskusrikospoliisin (KRP) vastuulla ja yhä kesken. Supo ei tee rikostutkintaa.

Kansainvälisten tiedusteluelinten lähteet kertoivat Washington Postin tammikuisessa jutussa uskovansa onnettomuuteen Venäjän sabotaasin sijasta. Niin ikään Helsingin Sanomien tammikuisessa jutussa lehden lähteet kertoivat, ettei supo usko Venäjän osallisuuteen, vaikka KRP:n tutkinta yhä jatkuukin. Martelius kiisti MTV:n Rikospaikka-ohjelmalle viime viikolla, että supo olisi asiassa eri linjoilla kuin KRP.

STT:lle Martelius sanoo, ettei supon arvio teon tahallisuudesta tai mahdollisesta valtiollisesta toimijasta sen taustalla ole muuttunut.

-  Kyllä meidän arviomme on ollut aika samanlainen koko ajan tässä, ei meidän ole tarvinnut muuttaa sitä. Ehkä päinvastoin, että se on tässä vahvistunut, mitä enemmän tietoa on tullut. — Se käsitys meillä ja kumppanipalveluillamme on hyvin samansuuntainen, ja sitä tietoa, mitä meillä on tiedustelun kautta, on välitetty tietenkin muille viranomaisille.

Miten julkisuudessa sitten pääsi syntymään kuva, että supon ja KRP:n kannat olisivat eriytyneet?

-  Meidän toiminnan luonne on erilaista, ja me lähestytään asioita eri tavalla. Sitten jotkut ulkopuoliset ovat tehneet siitä ehkä virheellisiä tulkintoja. Kyllä meillä on koko ajan jaettu tietoa, ja meillä kaikilla on ollut aika pitkälti sama tilannekuva, Martelius sanoo.

Hänen mukaansa supo keskustelee asiasta myös Puolustusvoimien sotilastiedustelun kanssa, mutta ei kommentoi sitä, onko sotilastiedustelun näkemys Eagle S:n tilanteesta sama kuin supolla.

-  En kommentoi Pääesikunnan näkemyksiä, Martelius sanoo.

Helsingin hovioikeus tiedotti tiistaina, ettei se myöntänyt jatkokäsittelylupaa Eagle S -tankkerin takavarikkoasiassa, eli takavarikko pysyi voimassa. Eagle S:n epäillään aiheuttaneen Estlink 2 -sähkönsiirtokaapelin vaurioitumisen Suomenlahdella joulupäivänä. KRP tutkii tapausta törkeänä tuhotyönä ja törkeänä tietoliikenteen häirintänä.

Iltalehti kertoi maanantaina, että yksi miehistön jäsenistä vapautettiin matkustuskiellosta. Kielto koskee yhä kahdeksaa miehistön jäsentä.

Meillä on ennennäkemätön määrä aluksia tällä hetkellä Itämerellä, jotka käytännössä mahdollistavat Venäjän sodankäyntikyvyn Ukrainassa.

KAAPELIRIKKOIHIN on liitetty Venäjän niin kutsutun varjolaivaston aluksia, mutta virallisesti Suomen valtiojohto ja viranomaiset eivät ole Venäjää suoraan syyttäneet. Supon mukaan on mahdollista, että Venäjän roolista tapahtumien taustalla ei välttämättä koskaan saada täyttä varmuutta – ainakaan rikostutkinnan keinoin.

-  Toki voidaan löytää esitutkinnan keinoin, että onko siellä ollut tahallisuutta vai tuottamuksellisuutta vai huolimattomuutta. Mutta sitten se, että onko ollut valtiotoimija jollain tavalla taustalla, niin sitä ei välttämättä (saada selville) sitä kautta, tiedustelujohtaja sanoo.

Tuoreimmassa Itämeren kaapelirikkotapauksessa Ruotsin Gotlannin ja Baltian välillä onnettomuus hyväksyttiin selitykseksi. Ruotsin viranomaiset kertoivat maanantaina vapauttavansa takavarikoimansa bulgarialaisyhtiön liikennöimän Vezhen-aluksen, joka purjehti EU-maa Maltan lipun alla.

-  Tässä Ruotsin tapauksessa kävi ilmi, että tämä ei ollut tahallista, mutta mikään ei poista sitä (mahdollisuutta), etteikö jotkut näistä olisi tahallisia, joko olleista tai tulevista. Se on epävarmuuden tilan luomista ja Venäjän halua osoittaa kyvykkyyttään tehdä kaikenlaista harmia.

Marteliuksen mielestä julkinen keskustelu asiassa on ajautunut osin väärille urille. Yksittäistapausten puimisen sijasta supo näkee tärkeämpänä, että Venäjän varjolaivastolle kokonaisuutena tehtäisiin jotain.

-  Meillä on ennennäkemätön määrä aluksia tällä hetkellä Itämerellä, jotka käytännössä mahdollistavat Venäjän sodankäyntikyvyn Ukrainassa. Se on se iso asia, johon meidän pitäisi pystyä puuttumaan. Tässä tällainen yksittäinen asia saa suuremmat mittasuhteet kuin mistä siinä mahdollisesti on kyse.

Venäjä on pystynyt jatkamaan sodankäyntiään Ukrainassa, koska maahan kohdistuvat pakotteet vuotavat ja Venäjä on pystynyt hankkimaan tarvitsemaansa teknologiaa kolmansien maiden kautta. Marteliuksen mukaan öljyvientiä jatkava varjolaivasto on syy sille, että Venäjällä on varaa maksaa hankinnoistaan.

MARTELIUS on toistellut julkisuudessa viestiä, että vaikka Venäjän turvallisuuspalvelut ovat kyvykkäitä, ne eivät ole kaikkivoipia, jollaiseksi ne helposti kuvitellaan. Martelius nostaa esimerkiksi Suomessa viime kesänä havaitut vesitornimurrot ja muun ilkivallan, joka herätti spekulaatiota Venäjän roolista.

-  Poliisitutkinnoissa käytiin mielestäni erinomaisen yksityiskohtaisesti läpi joka ikinen keissi, joka jollain tavalla viittasi siihen, että jonkinlainen tihutyö vähintään olisi ollut mahdollista, mutta siellähän ei ollut mitään. Mutta se kuva ihmisillä oli jo, että nyt meillä on jonkinlainen viides kolonna kotimaassa. Venäjä informaatiovaikuttamisellaan tavoittelee juuri tällaista, että on epävarmuutta ja huolta ihmisissä.

Martelius viittaa siihen, että aiempien kaapelikatkojen kohdalla Venäjän television propagandalähetyksissä ilakoitiin Venäjän kyvyillä häiritä naapureitaan.

-  He totesivat, että joo tämmöistä se on, että jos ette tanssi meidän pillimme mukaan, niin me tullaan ja katkotaan teidän kaapeleita ihan miten me halutaan.

SUPO on huolissaan siviilitiedustelun resurssien riittävyydestä. Supo selviytyi edellisistä, vuoden 2025 rahoitusta koskevista yt-neuvotteluistaan ilman irtisanomisia, mutta kertoi jo tuolloin, että rahoitustilanne on vuodesta 2026 eteenpäin vieläkin vaikeampi. Supo on ”haastavassa tilanteessa” nyt, kuvailee Martelius STT:lle.

Supon johtajan mukaan on tärkeää, että Suomen siviilitiedustelulla on mahdollisuudet pysyä teknologian kehityksen perässä torjunta- ja tiedonhankintatehtävissä.

-  On nyt äärimmäisen tärkeää ja jopa kriittistä, että Ukrainan sodan loputtua meillä on kyvykkyydet ennaltaehkäistä ja myös torjua (uhkia).

Resursointi herättää huolta, mutta lainsäädännön puolella supo on saamassa toiveensa toteutetuksi, sillä kaksi sen kannattamaa lakimuutosta on kirjattu hallitusohjelmaan. Yksi koskee ihmisiä, jotka levittävät vieraan valtion lukuun vahingoittamistarkoituksessa väärää tietoa tai muuten tukevat vihamielisen maan tiedustelupalveluita luovuttamalla tiloja tai välineitä.

Tällaisten ihmisten toimintaan on nykyisen lainsäädännön puitteissa vaikea puuttua. Supon mukaan kyse ei ole laajasta ilmiöstä, mutta yksittäistapauksia kuitenkin on.

-  Kyllähän näitä yksittäisiä henkilöitä nytkin on, oli kyse sitten sosiaalisesta mediasta tai ihan live-tapahtumista, niin tällaisia henkilöitä on joka tapauksessa tällä hetkellä, eikä sille oikein voida mitään.

Kyse on siitä, että levitetään väärää tietoa Suomen intressien vastaisesti.

SUPO ei esitä arviota siitä, kuinka monta tapausta se olisi välittänyt tutkintaviranomaisille viime vuosina, jos lakimuutos olisi tehty aiemmin. Martelius ei kommentoi sitä, olisiko esimerkiksi Venäjän propagandaa ja misinformaatiota aktiivisesti levittävää dosentti Johan Bäckmania tutkittu, jos tällainen laki olisi jo käytössä.

-  En lähde arvioimaan yksittäisen henkilön yksittäisiä tekoja, mutta kyse on siitä, että levitetään väärää tietoa Suomen intressien vastaisesti.

Lakimuutos ei vaikuttaisi Venäjän tiedustelu-upseereihin, jotka yleensä toimivat diplomaattisissa peiterooleissa. Se koskisi sen sijaan Suomen ja kolmansien maiden kansalaisia sekä kaksoiskansalaisia, joita epäillään vihamielisen valtion hyväksi toimimisesta.

Toinen supon toivoma hallitusohjelman kirjaus koskee niin kutsuttua pakolaisvakoilua. Tosin se on Marteliuksen mukaan käsitteenä liian suppea kuvaamaan ilmiötä, jossa autoritaarisesti johdettu vieras valtio vakoilee ja painostaa omia Suomessa asuvia kansalaisiaan. Toiminnan kohteina kun ovat monet muutkin kuin vain pakolaiset.

-  Tietyt valtiot katsovat oikeudekseen seurata ja valvoa kansalaistensa elämää missä he sitten ovatkin.

Supon mukaan tätä tekee Suomessa erityisesti Kiina, joka tarkkailee kiinalaisväestöä kaikkialla maailmassa.

Lassi Lapintie / STT

Robin Lardot hakee jatkokautta KRP:n päällikkönä

Keskusrikospoliisin (KRP) nykyinen päällikkö, oikeustieteen maisteri Robin Lardot hakee jatkokautta virkaansa. Vuodesta 2013 lähtien KRP:tä johtaneen Lardotin nykyinen virkakausi päättyy syyskuun lopussa.

Lardotin lisäksi virkaa hakee Rajavartiolaitoksen oikeudellisen osaston osastopäällikkö, oikeustieteen tohtori Sanna Palo, MBA Peter Marks ja Spöge Kosonen.

KRP:n päällikön virka täytetään enintään viideksi vuodeksi, ja päällikön nimittää Valtioneuvoston yleisistunto.

Päällikkö kehittää, johtaa ja valvoo KRP:n toimintaa. Lisäksi päällikkö vastaa viraston ja sen henkilöstön toiminnan tuloksellisuudesta sekä toimintaedellytyksistä.

AVAINSANAT

Marjayhtiö Polarican ihmiskauppasyytteet etenevät – käräjäoikeus hylkäsi esteellisyysväitteet

Thaimaalaiset marjanpoimijat joutuivat syyttäjien mukaan ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin työskennellessään Polaricalle.

Marja-alan yhtiöön Polarica Marjahankintaan liittyvien ihmiskauppasyytteiden pääkäsittely Lapin käräjäoikeudessa alkaa elokuussa. Käräjäoikeus kertoo, että toisen syytetyn esittämä väite tuomioistuimen kokoonpanon esteellisyydestä on hylätty.

Käräjäoikeuden oli alun perin määrä aloittaa asian pääkäsittely tämän viikon tiistaina. Käsittely kuitenkin lykkääntyi jutun toisen syytetyn, Polarican entisen toimitusjohtajan Jukka Kriston tekemän esteellisyysväitteen takia.

Kristo vaati, että juttua käsittelemään pitäisi määrätä toinen kokoonpano. Esteellisyysväitteen perusteena oli kokoonpanon väitetty ennakkoasenne.

Käräjäoikeus kertoo nyt hylänneensä syytöksen esteellisyydestä. Keskiviikkona julkaistun tiedotteen mukaan käräjäoikeus arvioi, että kokoonpanolle ei ole muodostunut ennakkoasennetta jutun käsittelyyn sillä perusteella, että sama kokoonpano on käsitellyn niin kutsutun Kiantaman jutun.

Kristolla on vielä mahdollisuus hakea muutosta käräjäoikeuden ratkaisuun valittamalla.

POLARICAN oikeusjutussa järjestettiin valmisteluistunto viime vuoden elokuussa. Syyttäjät vaativat Kristolle vähintään viiden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta 77 törkeästä ihmiskaupasta. Uhreina on joukko thaimaalaisia marjanpoimijoita, jotka syyttäjien mukaan joutuivat ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin poimiessaan marjoja Polaricalle.

Syytettynä on myös Kriston thaimaalainen liikekumppani. Syyttäjät vaativat hänellekin vähintään viiden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Molemmat syytetyt kiistävät syyllisyytensä.

Toiseen suureen marja-alan yhtiöön Kiantamaan kohdistuvien ihmiskauppasyytteiden käsittely tuli tänä keväänä päätökseen Lapin käräjäoikeudessa. Syyttäjät vaativat Kiantaman toimitusjohtajalla Vernu Vasunnalle 3-4 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta yli 60 törkeästä ihmiskaupasta. Myös Vasunta on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Tällaista superihmistä MTK hakee uudeksi puheenjohtajaksi: vaatimukset kuin yritysmaailman huipulta

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto, alan suurin edunvalvoja MTK kertoo saaneensa neljä hakemusta uudeksi johtokuntansa puheenjohtajaksi. Ilmoittautumisaikaa on jäljellä tasan kolme kuukautta.

Tehtävää vuodesta 2009 asti hoitanut agronomi ja tohtori Juha Marttila kertoi huhtikuussa luopuvansa pestistä tämän vuoden lopulla. Seuraajan valintaa valmisteleva MTK:n työryhmä ilmoitti tänään, että kisaan on ilmoittautunut vasta neljä ehdokasta.

Julkisuudessa heistä tunnetuin on keskustan toisen kauden kansanedustaja ja MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen. Vihtiläinen Viljanen on aiemmin toiminut muun muassa keskustan eduskuntaryhmän maatalouspoliittisena sihteerinä.

Puheenjohtajaksi hakee myös MTK:n johtokunnan ja kansainvälisen maataloustuottajajärjestön WFO:n hallituksen jäsen Kati Partanen Iisalmesta. Hänkin on ollut mukana keskustapolitiikassa.

Kaksi muuta hakijaa haluaa valintatyöryhmän mukaan pysyä vielä anonyymeinä.

Työryhmä pyytää tiedotteessa kaikkia puheenjohtajuutta tavoittelevia ilmoittautumaan heille elokuun puoleenväliin mennessä, että johtajakandidaatit ehtivät esittäytyä jäsenistölle hyvissä ajoin ennen valintaa.

Puheenjohtajuudesta päättää MTK:n valtuuskunta marraskuun lopun syyskokouksessaan.

MTK:N TYÖRYHMÄ kertoi nyt puheenjohtajalta odotetuista sopivuus- ja pätevyystoiveista. Lista on pitkä, vaikka muodollisia kelpoisuusvaatimuksia kuten opinto- tai tutkintotasoa ei erikseen korosteta.

Omakohtainen maa- ja metsätalouselinkeinojen tuntemus on lähtökohta, samoin mielellään yritysjohtajatasoinen talous- ja järjestöosaaminen.

Puheenjohtajalla pitää olla hyvä kielitaito ja kyky toimia etenkin eurooppalaisissa EU:n edunvalvontatehtävissä. Kotimaisia lainsäätäjiä eli eduskuntaa sekä keskeisiä ministeriöitä on osattava lobata omien valmiiden verkostojen kautta.

Erinomaiset esiintymis- ja viestintätaidotkin ovat olennaisia, työryhmä muistuttaa.

Nykyisen puheenjohtajan Juha Marttilan aikana MTK nykyaikaisti voimakkaasti omaa viestintäänsä ja toimintatapojaan. Järjestö on onnistunut markkinoimaan etenkin kotimaisen ruuantuotannon merkitystä, mikä helpottaa maataloustuottajien edunvalvontaa.

AVAINSANAT

Raju pudotus Unicefin hyvinvointivertailussa: Suomen nuoriso ei enää voi riittävän hyvin

Suomen sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti sijalle 17 Unicefin tuoreessa tutkimuksessa. Edellisessä vastaavassa Unicefin vertailussa vuonna 2020 Suomi oli viides.

Suomen tulos heikkeni erityisesti nuorten itsemurhia, lasten ylipainoa ja oppimistuloksia tarkastelleissa mittareissa. Suomi sijoittui tutkimuksessa kolmen heikoimman maan joukkoon 15-19-vuotiaiden nuorten itsemurhien määriä tarkasteltaessa.

-  Suomi on maailman onnellisin maa, mutta tutkimus kertoo toista kuvaa lasten ja nuorten tilanteesta, sanoo Suomen Unicefin lapsiystävällisen hallinnon päällikkö Sanna Koskinen järjestön tiedotteessa.

Tuoreessa vertailussa kolmen kärjen muodostivat Alankomaat, Tanska ja Ranska. Heikoimmin sijoittuivat Turkki ja Chile.

Unicefin Report Card -tutkimuksen on laatinut Unicefin Firenzessä sijaitseva tutkimuskeskus Innocenti. Tutkimuksessa tarkastellaan OECD- ja EU-maiden lasten hyvinvointia. Tutkimuksen tilastotiedot ovat pääsääntöisesti vuodelta 2022, ja niitä on verrattu vuoden 2018 tietoihin.

SEKASIN-kollektiivin toiminnanjohtaja Johanna Virtanen sanoo Unicefin tiedotteessa olevansa huolissaan nuorten itsemurhien määrän kasvusta Suomessa.

‒  Nuorille tarkoitetussa Sekasin-chatissa nuoret ottavat nyt viime vuoteen verrattuna tuplasti useammin yhteyttä tilanteissa, joissa ovat yrittämässä itsemurhaa. Asiakkaistamme vain joka kolmas kertoo kokevansa, että elämällä on tarkoitus tai että saa apua silloin kun sitä tarvitsee, hän sanoo.

Virtasen mukaan nuoret itse toivovat, että he saisivat tarvitsemaansa apua mahdollisimman nopeasti ja että ihmiset palveluissa eivät koko ajan vaihtuisi.

Unicefin tutkimuksen mukaan kasvua nuorten itsemurhien määrissä tapahtui 17 maassa. Kansainvälisesti itsemurha on 15-19-vuotiaiden neljänneksi yleisin kuolinsyy.

SUOMEN Unicefin Sanna Koskinen peräänkuuluttaa, että tutkimuksen tulokset on otettava vakavasti.

‒  Report Card -tutkimuksen mittareilla Suomea ei voi pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana, Koskinen sanoo tiedotteessa.

Unicefin mukaan erityisesti lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut olisi saatava Suomessa pikaisesti kuntoon. Lisäksi lapsiperheköyhyyttä tulisi järjestön mukaan ehkäistä järjestelmällisesti kaikin keinoin.

Tutkimuksessa merkittävä jaettu trendi EU- ja OECD-maissa oli lasten ja nuorten elämäntyytyväisyyden lasku. Se laski tutkimuksessa huomattavasti 14 maassa 32 vertailukelpoisesta maasta. Suomessa lasten ja nuorten elämäntyytyväisyys laski kaksi prosenttiyksikköä.

AVAINSANAT

Yksi vakuutusyhtiö hylkii Vastaamo-uhrien kulukorvauksia – pitää vahingon suuruutta epäselvänä

Vakuutusyhtiö LähiTapiola ei ole suostunut maksamaan Vastaamo-uhreille korvauksia heidän asianajokuluistaan. Yhtiö on kertonut hakijoille, ettei se pysty selvittämään kärsittyjen vahinkojen todellista suuruutta.

Hylkäävät päätökset koskevat uhreja, joita edustavat vastaamonuhrit.fi-sivustostaan tunnetut Lakiasiaintoimisto Pajula & Co ja Lakiasiaintoimisto Jenni Raiskio.

Toimistojen juristit edustavat yhteensä lähes viittätuhatta Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhria. Heistä LähiTapiolan asiakkaita on useita satoja.

Erään uhrin saamassa ja STT:n näkemässä päätöksessä sanotaan, ettei asiassa ole vaaditulla tavalla kirjattu suoritettuja toimenpiteitä, niiden suorittajaa ja toimenpiteisiin käytettyä aikaa.

Näin ollen LähiTapiola on katsonut, ettei se ole pystynyt selvittämään aiheutuneen vahingon suuruutta eikä korvausta voida maksaa.

Vastaamonuhrit.fi -juristien Paula Pajulan ja Jenni Raiskion mukaan LähiTapiola on Suomen ainoana vakuutusyhtiönä kieltäytynyt korvausten maksamisesta. LähiTapiolan tytäryhtiö Turva on heidän mukaansa samasta syystä puolittanut korvauksen ja vähentänyt siitä vielä omavastuuosuuden.

-  Muut vakuutusyhtiöt ovat ymmärtäneet, että tässä poikkeuksellisessa tapauksessa ennalta sovittu kiinteä kertakorvaus per asiakas – ilman vaatimusta asiakaskohtaisesta toimenpide-erittelystä – on ainoa mahdollinen tapa laskuttaa asiakkaita asiakasmäärältään näin massiivisessa jutussa, Pajula sanoo STT:lle.

LÄHITAPIOLA on vedonnut hylkäyspäätöksissään muun muassa vakuutussopimuslain 69. pykälään.

Sen mukaan korvauksen hakijan on annettava vakuutuksen antajalle sellaiset asiakirjat ja tiedot, jotka ovat tarpeen vakuutuksenantajan vastuun selvittämiseksi ja joita häneltä voidaan kohtuudella vaatia.

Pajula ja Raiskio vetoavat tapauksen erityislaatuisuuteen ja uhrien isoon määrään, joiden vuoksi kirjanpitoa asiakaskohtaisista toimenpiteistä on ollut heidän mukaansa mahdotonta pitää ja sitä olisi kohtuutonta vaatia.

-  Toimenpidekirjauksia viidelletuhannelle yksittäiselle ihmiselle on mahdotonta tehdä, koska yksittäisen ihmisen asiaa hoitavat useat eri juristit prosessin lukuisissa eri vaiheissa, Pajula kertoo.

”LähiTapiola noudattaa kaikissa vahinkotapauksissa vakuutussopimuslakia, vakuutusehtoja ja hyvää vakuutustapaa”

LähiTapiolan korvauspäällikkö Helena Käenmäki sanoo STT:lle, ettei yhtiö voi kommentoida yksittäisten asiakkaiden vahinkoasioita.

-  Yleisellä tasolla voin kommentoida, että LähiTapiola noudattaa kaikissa vahinkotapauksissa vakuutussopimuslakia, vakuutusehtoja ja hyvää vakuutustapaa.

Käenmäki kertoo, että oikeusturvavakuutuksesta korvataan vakuutetulle tämän asian hoitamisesta aiheutuneita välttämättömiä ja kohtuullisia asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja vakuutusehtojen mukaan.

Välttämättömyyden ja kohtuullisuuden arvioinnissa käytetään muun muassa asiamiesten toimenpiteittäin ja työtunneittain eriteltyjä laskuja.

VASTAAMOJURISTIT Pajula ja Raiskio aikovat viedä kielteiset korvauspäätökset vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen käsittelyyn. He vakuuttavat, että vaikka LähiTapiola eväisi korvaukset, uhrit eivät joudu maksajiksi.

-  Jos LähiTapiola ja Fine katsovat, ettemme tarvitse korvausta tekemästämme työstä, olkoon sitten niin. Tämä ei koidu rikoksen uhrin tappioksi, Pajula lupaa.

Teksti: STT / Simu Perälä, Maria Rosvall

AVAINSANAT