Suomen viranomaisten käyttämällä tiedustelufirmalla oudot verovelat – joutui ulosottoon

Palantir perustettiin Kalifornian Piilaaksossa 2003. Nyt sen pääkonttori on Coloradossa.

Myyttisessä maineessa tiedustelualalla oleva yhdysvaltalainen Palantir-yhtiö on jostain syystä jättänyt Suomessa veronsa maksamatta. Suomalaisetkin viranomaiset käyttävät yhtiön urkintatuotteita.

Tiedusteluviranomaisten suosima Palantir Technologies on joutunut maaliskuussa ulosottoon Suomessa.

Jo vuonna 2023 Palantirin alankomaalainen sivukonttori velkaantui Verohallinnolle lähes 47 000 euron edestä. Tuolloiset saatavat se maksoi ajallaan, ja välttyi ulosotolta. Tänä keväänä kävi toisin.

Palantirilta on jäänyt maksamatta verottajalle liki 32 000 euroa. Summa koostuu ennakonpidätyksistä ja työnantajan sairausvakuutusmaksusta.

YHDYSVALTALAINEN Palantir valmistaa analytiikka- ja tekoälytuotteita, joita hyödynnetään terveydenhuollossa, finanssialalla ja terrorismintorjunnassa. Sillä on liiketoimintaa monissa Euroopan maissa.

Palantir on toiminut Suomessa muutamien vuosien ajan ensin brittiläisen ja sitten alankomaalaisen yrityksen kautta. Yhtiöllä on täällä tiettävästi vain muutamia työntekijöitä.

Palantirin toiminta on ollut salailevaa, eikä sen suomalaisasiakkaista tiedetä paljoa.

Seura-lehden vuonna 2023 julkaiseman jutun perusteella ainakin keskusrikospoliisi on käyttänyt Palantirin ohjelmistoja. Verkkouutisten mukaan myös puolustusvoimat hyödyntää niitä.

Esimerkiksi Nato-maat käyttävät yhtiön tekoälyä valvomaan Venäjän varjolaivaston liikkeitä Itämerellä.

VAIKKA YHTIÖN tuotteet ovat tarkoituksiinsa ilmeisen toimivia, tietosuoja- ja ihmisoikeusaktivistit kritisoivat niiden käyttöä ankarasti.

Tästä johtuu Palantiriin liitetty mielikuva ”maailman pahamaineisimpana pörssiyhtiönä”.

Yhtiön tuotteita on hyödynnetty Yhdysvalloissa esimerkiksi laittomien maahanmuuttajien profilointiin, mikä on saanut ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tutkimaan sen toimia.

Palantirin rikoksia ennustavat työkalut puolestaan ovat saaneet kritiikkiä sekä yhtäältä tehottomuudesta että toisaalta liiallisesta tiedonkeruusta.

EU:ssa huolta on herättänyt epäily siitä, vuotavatko Palantirin keräämät tiedot yhdysvaltalaisille tiedusteluelimille. Yhtiö on lobannut itseään EU:ssa ahkerasti.

Myös Palantirin värikkään toimitusjohtajan Alex Karpin lausunnot herättävät säännöllisesti kohuja.

Karp on puhunut usein yhtiön tuotteiden käyttämisestä tappamiseen ja kuvannut ”wokea” keskeiseksi uhaksi yhtiölle, Yhdysvalloille ja koko maailmalle.

Kohuista huolimatta Palantirin arvo kasvaa säännöllisesti, ja se yksi sijoittajien suosikkiyhtiöistä.

Emoyhtiön markkina-arvo on yli 200 miljardia dollaria. Kasvuun ovat vaikuttaneet sen teknologian nopea kehitys ja viranomaisasiakkaiden määrä.

MENESTYNEEN EMOYHTIÖN varakkuuden takia onkin yllättävää, että Palantirin alankomaalaisyrityksen suhteellisen pienien summien ulosottoprosessi keskeytettiin Suomessa maaliskuun lopulla varattomuusesteen vuoksi.

Yhtiöllä ei sen mukaan olisi lainkaan tuloja tai muuta ulosmitattavaa omaisuutta.

Kuvakaappaus ulosottorekisteristä.

Demokraatti tavoitteli Palantiria kommentoimaan vero- ja ulosottotilannettaan Suomessa. Yhteydenottopyyntöihin ei vastattu.

Euroopan kantaverkkoyhtiöt kokoukseen – myös Fingrid kaipaa selitystä Espanjan ja Portugalin sähkökatkoille

Euroopan kantaverkkoyhtiöt pitävät ensi viikolla kokouksen Espanjassa ja Portugalissa tapahtuneen valtavan sähkökatkon syistä. Suomen Fingrid kaipaisi jo nyt enemmän tietoa tapahtuneesta, että vastaavia uhkia voisi torjua paremmin.

Fingridin valvomopäällikkö Arto Pahkinin mukaan maanosan kantaverkkoyhtiöiden yhdistys Entso-E:n käyttökomitea käsittelee katkosta keskiviikkona.

-  Toivotaan, että yhdistys kuulee silloin, mitä on tapahtunut. Siihen mennessä pitää olla ainakin pääpiirteet, mitä on tapahtunut ja mitä tullaan tekemään, Pahkin toteaa STT:lle.

Maanantaina keskipäivän jälkeen alkanut massiivinen sähkökatko aiheutti suuria häiriöitä ympäri Espanjaa ja Portugalia. Se vaikutti väliaikaisesti myös osassa Etelä-Ranskaa.

Laajan katkon syistä ei vielä perjantaina ollut saatu virallista kannanottoa.

-  Olisin kyllä toivonut, että paikallinen kantaverkkoyhtiö olisi siellä jo aiemmin tiedottanut, mitkä tapahtumaketjun eri vaiheet ovat olleet jo tällä hetkellä heillä tiedossa, Pahkin sanoo.

HÄN PITÄÄ USKOTTAVINA mediatietoja siitä, että laajamittaista katkosta ovat edeltäneet jännitteen ja taajuuden vaihtelut.

Hänen mukaansa tilannetta edeltävä häiriö on voinut vaikuttaa merkittävästi jännitteeseen. Taajuuden vaihtelu voisi pahimmillaan aiheuttaa katkoksen, jollainen Espanjassa ja Portugalissa koettiin.

Taajuus voi vaihdella kantaverkossa monista eri syistä, ja sillä on vaikutusta verkon vakauteen. Sähköverkon taajuus heijastaa sähkön kulutuksen ja tuotannon hetkellistä tasapainoa. Esimerkiksi Suomessa ja muissa Pohjoismaissa tavoitetaso on 50 hertsiä.

-  Jos taajuus siitä pahasti poikkeaa, käynnistyy automaattisesti tuotannon tai kulutuksen rajoitus, Pahkin kertoo.

Fingrid kertoo verkkosivuillaan, että taajuushäiriöiden ilmestyessä voimalaitoksia voidaan irrottaa sähköjärjestelmästä, jotta ne eivät vahingoittuisi. Tästä taas voisi syntyä dominoefekti, jolloin pahimmassa tapauksessa koko järjestelmä kaatuisi.

Jännitteenkin vaihtelulla on vaikutusta sähköverkon toimintaan ja luotettavuuteen.

Energiamurroksen seurauksena uusiutuvan energian, kuten tuuli- ja aurinkovoiman, käyttö lisääntyy. Pahkinin mukaan tämä voi aiheuttaa haasteita taajuuden hallinnassa, koska äkilliset sähkönkulutuksen tai -tuotannon muutoksen aiheuttamat taajuuden muutokset ovat entistä nopeampia ja isompia.

Tämä voi olla Pahkinin mukaan taustalla myös Espanjan ja Portugalin sähkökatkoksessa, sillä aurinkovoiman ja tuulivoiman osuus on maissa luultavimmin lisääntynyt sähköntuotannossa.

SUOMESSA suurkatkot ovat olleet harvinaisia, mutta riski niihin on olemassa. Vuonna 1975 Lounais-Suomi pimeni, kun liian pitkäksi kasvanut puu keinahti kiinni kantaverkkolinjaan väärässä paikassa.

Sen jälkeen vakavin läheltä piti -tilanne on ollut vuonna 2018 Olkiluodossa.

-  Se olisi voinut ehkä huonosti johdettuna johtaa tällaiseen laajaan sähköpulatilanteeseen. Ehkä ihan Espanjan tapainen verkon romahtaminen ei kuitenkaan ollut ihan lähellä, Pahkin arvioi.

Merkittävän laajoja sähkökatkoja on Pahkinin mukaan sattunut maailmassa tällä vuosituhannella muun muassa Britanniassa, Yhdysvalloissa, Venezuelassa, Kiinassa ja Intiassa.

Teksti: STT / Saila Kiuttu

AVAINSANAT

Telegram auttoi Suomen poliisia alkuvuonna ennätystahtiin – poisti myös terrorismisisältöä

Pikaviestipalvelu Telegramissa on ollut tänä keväänä joko poikkeuksellisen paljon suomalaista rikollista sisältöä – tai viranomaisten auttamishalua. Palvelu luovutti tammi-maaliskuussa poliisille käyttäjätietoja enemmän kuin koko viime vuonna.

Telegramin oman ilmoituksen mukaan tammi-maaliskuussa 2025 se vastasi 60:een Suomen viranomaisilta tulleeseen tietopyyntöön, joiden kohteena oli 166 palvelun käyttäjää.

Yhtiö suostui myös poistamaan sisältöä palvelustaan.

Viime vuonna viranomaispyyntöjä tuli vain 24, yhteensä 73:sta Telegramin käyttäjästä.

Yleisradio uutisoi tammikuussa, että koko viime vuonna Telegram suostui tekemään 11 suomalaisten viranomaisten haluamaa sisältöpoistoa. Näistä seitsemässä perusteena oli terroristinen sisältö, lopuissa muu vakava rikollisuus.

KESKUSRIKOSPOLIISI kertoi Demokraatille sähköpostitse, että Telegram ryhtyi vastaamaan EU:n jäsenmaiden virallisiin tiedonsaantipyyntöihin vasta viime vuoden aikana.

Ensimmäiset käyttäjätiedot esitutkintaan liittyvässä tapauksessa Suomen poliisi sai syyskuussa 2024.

KRP antaa ymmärtää, että Telegram vastaa nykyisin Suomen poliisin tiedonluovutuspyyntöihin auliisti. Lisäksi se on totellut KRP:n poistamismääräyksiä esimerkiksi terroristisesta sisällöstä, ja tarkistuspyynnöillä on saatu muuta haitallista aineistoa pois palvelusta.

Poliisi ei kerro, millaisia tietoja se on pyytänyt tai saanut, tai millaisista rikostutkinta-asioista niissä on ollut kyse.

KRP:n mukaan se ei tilastoi tiedonluovutuspyyntöjä, mutta Telegramin ilmoittama tämän kevään määrä voi pitää paikkaansa.

AIEMMIN Telegram oli pitkään rikollisten suosiossa, sillä palvelu ei piitannut eurooppalaisten viranomaisten luovutuspyynnöistä edes vakavissa rikostapauksissa.

Nyt yhtiö on alkanut noudattaa noudattaa EU:n Digital Services Act -lakia.

Käyttäytymismuutosta saattoi vauhdittaa sekin, että viime kesänä yksi palvelun perustajista, venäläinen Pavel Durov, pidätettiin Ranskassa.

Häntä epäillään useista palvelun toimintaan liittyvistä rikoksista ja viranomaisavun laiminlyönneistä. Durov pääsi vapaaksi keväällä ja palasi asuinmaahansa Dubaihin odottamaan oikeusprosessin jatkoa.

VALTAOSA palvelun viime talvena tekemistä, EU-maiden viranomaisten pyytämistä sisältöpoistoista johtui terrorismista. Näitä on ollut 528.

Lisäksi EU:n viranomaiset tekivät palvelulle tieto- ja poistopyyntöjä esimerkiksi huijauksista, kyberrikollisuudesta, lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, rikokseen yllyttämisestä, asekaupasta ja huumausainekaupasta.

Tämäkin vielä: vanha venäläinen avaruusluotain tipahtaa kohta taivaalta – osumapaikkaa ei voi ennustaa

Kuvituskuva: maapallon ympärillä kiertää yhä paljon suurvaltojen vanhaa avaruusromua.

Neuvostoliiton aikaisen avaruusluotaimen odotetaan iskeytyvän Maahan ensi viikolla tai sitä seuraavan viikon alussa, kertoo muun muassa New York Post.

500 kiloa painavan, noin auton kokoisen Kosmos 482:n oli tarkoitus laskeutua Venukselle 1970-luvulla, mutta se ei koskaan päässyt pois Maan kiertoradalta rakettiin tulleen vian vuoksi. Luotain laukaistiin matkalleen maaliskuussa 1972.

Muun muassa brittiamerikkalainen astrologi Jonathan McDowell arvioi blogissaan, että romualus saattaa hyvinkin selvitä ilmakehän läpi ja iskeytyä maahan.

-  Syytä suureen huoleen ei ole, mutta kukapa nyt toivoisi sen osuvan päähänsä, McDowell kirjoittaa.

Hollantilaistutkija Marco Langbroek vertaa blogissaan luotaimen iskeytymistä meteoriitin iskeytymiseen.

Hän arvioi space.co m-sivuston mukaan, että luotain iskeytyy Maahan 145 mailin eli noin 233 kilometrin tuntivauhdilla.

Tarkkaa laskeutumispaikkaa ei vielä tiedetä, mutta Langbroekin mukaan todennäköisintä on, että luotain osuu johonkin planeettamme monista valtamerialueista.

Suomessa asiasta kertoi aiemmin muun muassa Tekniikka ja Talous.

Tutkimus: Nettiapteekit ja terveydenhuollon verkkopalvelut vuotivat asiakastietoja Googlelle ja Yandexille

Uuden väitöstutkimuksen mukaan suomalaisissa terveydenhuollon verkkopalveluissa, nettiapteekeissa ja mielenterveyssivustoilla on ollut vakavia tietovuotoja.

Turun yliopistossa perjantaina tarkastettavan väitöksen mukaan palveluntarjoajien käyttämät teknologiajättien työkalut ovat vuotojen takia keränneet asiakkaista liikaa muun muassa henkilötietoja, joita voidaan pahimmassa tapauksessa yhdistää hoito- ja lääkitystietoihin.

Yleisimmin tietoja vuoti yliopiston tiedotteen mukaan Googlelle ja Metalle, mutta toisinaan myös venäläiselle Yandexille ja Yhdysvaltoihin Bingille.

Tutkimuksessa ei pystytty arvioimaan, ovatko kolmannet osapuolet käyttäneet tietoja väärin.

TUTKIMUKSEN mukaan yli kolmasosa suomalaisista nettiapteekeista vuoti ilmeisesti tietämättään ihmisten käyttämien reseptilääkkeiden nimiä tietotekniikkayrityksille. Myös terveydenhuollon ajanvaraus- ja henkilötietoja on voitu yhdistää keskenään.

Kehnointa yksityisyydensuoja on ollut yksityisissä terveydenhuoltoyrityksissä, mutta myös julkisella puolella on tutkimuksen mukaan parannettavaa etenkin henkilötietojen käsittelyssä.

Silloin kun terveydenhuollon verkkopalveluissa käsitellään hoitoihin ja lääkitykseen liittyviä tietoja, niitä ei saisi päätyä kenellekään ulkopuoliselle – ei ainakaan ohjelmistoja tehneille kaupallisille yrityksille, tiedotteessa muistutetaan.

TULOKSET SAIVAT saivat ainakin osan terveysalan toimijoista muuttamaan menetelmiään.

– Tutkimuksessa havaitut tietovuodot ilmoitettiin verkkopalveluiden ylläpitäjille ja näiden palveluiden puutteet on valtaosin korjattu. Useiden verkkoapteekkien vuotojen osalta tietosuojavaltuutetun toimisto tutkii vuotoja parhaillaan, ja vastaavia ongelmia voi edelleen olla monissa muissa palveluissa, väitöstutkimuksen tekijä DI Sampsa Rauti kertoo tiedotteessa.

Johtopäätösten mukaan palveluntarjoajien pitää kiinnittää parempaa huomiota tietotekniikkayritysten valintaan ja tehostaa omia sisäisiä valvontamenetelmiään. Myös alan säätelyvaatimuksia pitää kehittää vastaamaan tietosuojauhkiin.

Rautin väitös tarkastetaan Turun yliopistossa perjantaina 2. toukokuuta.

Uusi arvio yllättää: Suomessa onkin jo näin paljon karhuja

Karhu uimassa Kuhmossa.

Karhukanta on Suomessa kasvussa, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Luken arvion mukaan Suomessa voi olla nyt tuplasti enemmän mesikämmeniä kuin esimerkiksi vuosituhannen alussa.

Luken mukaan viime syksynä ennen metsästyskauden alkua täällä oli arviolta 1  816-2  375 kontiota. Kasvua olisi noin kahdeksan prosenttia vuoteen 2023 verrattuna.

Ursus arctosin populaatio on vahvistunut melko tasaisesti vuodesta 2004 alkaen. Silloin metsänkuninkaita eli Suomessa arviolta tuhatkunta.

TÄNÄ VUONNA uusi ennuste suurpetojen lukumäärästä ennen metsästyskautta on 2  062-2  745 nallea.

Kantaa arvioitiin nyt ensimmäistä kertaa uudella populaatiomallilla. Luken ohjelmajohtajan Katja Holmalan mukaan aikaisempi menetelmä osoittautui herkäksi havainnointiolosuhteiden vaihtelulle.

Uusi malli huomioi entistä tarkemmin otson lisääntymisbiologian, pitkäikäisyyden sekä aiempaa laajemman aineistopohjan.