Starmer: Britannia kasvattaa puolustusmenojaan – ”Sodankäynnin luonne on muuttunut merkittävästi”

Britannia kasvattaa puolustusmenojaan 2,5 prosenttiin bruttokansantuotteestaan vuoteen 2027 mennessä, lupasi pääministeri Keir Starmer tiistaina.

Lisäksi pääministeri sanoi hallituksen pyrkivän siihen, että puolustusmenoja kasvatettaisiin seuraavalla vaalikaudella kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Starmerin mukaan puolustusmenojen lisäys rahoitetaan leikkaamalla kehitysapua.

Britannian puolustusmenot olivat 2,3 prosenttia bruttokansantuotteesta tilivuonna 2023-2024.

-  Sodankäynnin luonne on muuttunut merkittävästi. Tämä näkyy selvästi taistelukentällä Ukrainassa, joten meidän on modernisoitava ja uudistettava kykyjänne samalla kun investoimme, Starmer sanoi puhuessaan parlamentille.

Starmer matkustaa torstaina Washingtoniin ja tapaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin. Trump on patistanut Euroopan Nato-maita kasvattamaan puolustusmenojaan.

AVAINSANAT

”Neuvottelut olivat tuottoisat” – Yhdysvallat ja Kiina raportoivat edistyksestä kauppaneuvotteluissa

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Scott Bessent.

Yhdysvaltojen ja Kiinan välisissä kauppaneuvotteluissa Sveitsin Genevessä saavutettiin huomattavaa edistystä, sanoi Yhdysvaltain valtiovarainministeri Scott Bessent sunnuntaina.

-  Neuvottelut olivat tuottoisat, sanoi Bessent toimittajille kaksipäiväisten keskustelujen jälkeen.

Valkoinen talo ilmoitti lausunnossaan sunnuntaina uudesta kauppasopimuksesta, mutta ei kertonut asiasta tarkempia yksityiskohtia.

Kiinan varapääministeri He Lifeng puhui niin ikään tärkeästä edistyksestä. Hänen mukaansa neuvottelujen ilmapiiri oli suorapuheinen ja perusteellinen. He kertoi maiden julkaisevan neuvotteluista yhteisen lausunnon maanantaina.

He lisäsi, että Kiina ja Yhdysvallat olivat sopineet neuvottelumekanismin luomisesta. Kiinan kauppaedustaja Li Chenggang sanoi, että mekanismi mahdollistaisi suoran ja epäsuoran viestinnän kauppaa ja liiketoimintaa koskevissa kysymyksissä.

Keskusteluihin myös osallistunut Yhdysvaltain kauppaedustaja Jamieson Greer sanoi, että erimielisyydet osapuolien välillä eivät ole niin suuria kuin oli ehkä ajateltu.

Neuvotteluista on toivottu helpotusta Kiinan ja Yhdysvaltojen välille leimahtaneeseen kauppasotaan. Talousjättien suhteet ovat olleet koetuksella, kun presidentti Donald Trump asetti ensin Kiinalle kovat tuontitullit, joihin Kiina vastasi samalla mitalla.

AVAINSANAT

Qatarin luksuskoneesta nousi kiista Yhdysvalloissa: saako presidentti ottaa näin kalliin lahjan

Qatarilaisilla lentoyhtiöillä on käytössään useita Boeingin 747-8 -jumboja.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on aikeissa ottaa vastaan Boeingin valmistaman ylellisen matkustajakoneen Qatarin kuningasperheeltä, kertovat yhdysvaltalaismediat. Maan lainsäädäntö kuitenkin kieltää tällaiset valtiolahjat.

Medioiden mukaan Trump aikoisi käyttää kyseistä Boeing 747-8 -konetta ensin presidentin virallisena lentokoneena, joka tunnetaan nimellä Air Force One, ja jatkaa sillä lentämistä vielä kautensa jälkeenkin.

Taustalla on Trumpin tyytymättömyys nykyisiin virkamatkustuskoneisiinsa. Uudella lahjakoneella olisi tarkoitus korvata väliaikaisesti presidentin 35-40 vuotta vanhat Boeing 747-200B -konemallit.

Boeingilta on tilattu niiden tilalle uudet presidenttikoneet jo Trumpin ensimmäisellä kaudella, mutta yhtiö on pahasti myöhässä aikataulusta. Uuden konekaksikon piti valmistua 2024, mutta nyt näyttää siltä ettei ensimmäistäkään saada käyttöön ennen vuotta 2027.

QATARIN tarjous on ongelmallinen, sillä Yhdysvaltain presidentin vastaanottamia lahjoja koskevat erittäin tiukat säännöt.

Uutiskanava ABC News kuvaili qatarilaiskonetta lentäväksi palatsiksi. Sen mukaan luksusvarusteltu matkustajakone olisi mahdollisesti kallein lahja, jonka Yhdysvaltain hallinto on koskaan saanut.

Qatar pyrki pikaisesti vähättelemään kohua ja sanoi, että huhut, joiden mukaan lentokone olisi lahja, ovat epätarkkoja.

-  Koneen mahdollista siirtoa tilapäiseen käyttöön Air Force Onena arvioidaan parhaillaan Qatarin puolustusministeriön Yhdysvaltain puolustusministeriön välillä, Qatarin edustaja Ali al-Ansari sanoi.

Boeing 747-8 -tyyppinen matkustajakone olisi mahdollisesti kallein lahja, jonka Yhdysvaltain hallinto on koskaan saanut.

Al-Ansari sanoi, ettei asiasta ole tehty vielä päätöstä.

YHDYSVALTAIN perustuslaki kieltää hallinnon edustajia ottamasta vastaan lahjoja ”miltään kuninkaalta, prinssiltä tai vieraalta vallalta”. Asiasta linjataan niin sanotussa palkitsemislausekkeessa.

Trump pyrkisi kuitenkin kiertämään lakia luovuttamalla koneen hänen kunniakseen perustetulle presidentin kirjastolle kautensa päätyttyä. ABC Newsin ja New York Timesin mukaan aikeet on tarkoitus julkistaa, kun Trump vierailee tällä viikolla kolmessa Lähi-idän maassa, mukaan lukien Qatarissa.

Trump puolusteli hallintonsa suunnitelmia Truth Social -viestipalvelussaan sunnuntaina Washingtonin aikaa. Päivityksessään hän sanoi, että lentokone on ilmainen lahja Yhdysvaltain puolustusministeriölle ja koko prosessi toteutetaan hänen mukaansa erittäin julkisesti ja läpinäkyvästi.

Hän sanoi tämän häiritsevän demokraatteja ja syytti heidän vaativan, että koneesta maksetaan sen sijaan kovaa hintaa.

-  Demokraatit ovat maailmanluokan luusereita, Trump kirjoitti.

LAHJAKONEAIKEET eivät ole kuitenkaan herättäneet paheksuntaa vain demokraattien keskuudessa, vaan huolta on noussut kummallakin puolella poliittista kenttää. Kyseisen lahjan vastaanottaminen näyttää uhmaavan lakeja, joilla pyritään torjumaan korruptiota maan hallinnossa.

Jopa Trumpin laitaoikeistolainen liittolainen ja mielipidevaikuttaja Laura Loomer kuvaili, että koneen vastaanottaminen tahraisi maan hallinnon.

-  Emme voi hyväksyä 400 miljoonan dollarin ”lahjaa” pukuihin sonnustautuneilta jihadisteilta, hän julisti viestipalvelu X:ssä.

Valkoinen talo ja maan oikeusministeriö uskovat kuitenkin, että kyseessä on laillinen lahja eikä lahjus, koska konetta ei anneta vastineeksi mistään tietystä palveluksesta tai teosta, lähteet kertoivat ABC Newsille.

Lähteiden mukaan lahja ei olisi myöskään perustuslain vastainen, koska lentokonetta ei koskaan lahjoiteta yksityishenkilölle, vaan se toimitetaan ensin Yhdysvaltain ilmavoimille ja luovutetaan tämän jälkeen presidentin kirjastolle.

DEMOKRAATTIEN kansalliskomitean DNC:n mukaan lentokoneen vastaanottaminen on todiste siitä, että Trump käyttää presidenttiyttään henkilökohtaisen taloudellisen hyödyn tavoitteluun.

-  Samalla kun työssäkäyvät perheet varautuvat korkeampiin kustannuksiin ja tyhjiin hyllyihin, Trump keskittyy yhä rikastuttamaan itseään ja miljardööritukijoitaan, DNC sanoi sähköpostiviestissä puolueen kannattajille.

Useat demokraattipäättäjät arvostelivat niin ikään lentokoneaikeita.

AVAINSANAT

Uusi paavi aikoo jatkaa edeltäjänsä tyylillä

Uuden paavin Leo-nimi on kunnianosoitus 1800-luvun lopulla paavina toimineelle Leo XIII:lle, joka puolusti työläisten oikeuksia.

Vastavalittu paavi Leo XIV sanoo aikovansa seurata paavina edeltäjänsä Franciscuksen jalanjäljissä. Kardinaalien kokoontumisessa lauantaina puhunut Leo kuvaili Franciscuksen olleen Jumalan sekä veljiensä ja sisartensa nöyrä palvelija.

Uudeksi paaviksi valittiin torstaina Robert Francis Prevost, historian ensimmäinen yhdysvaltalainen paavi. Puheessaan kardinaalikollegiolle uusi paavi ylisti edeltäjäänsä tämän omistautumisesta palvelukselle ja elämän yksinkertaisuudelle.

-  Ottakaamme tämä kallisarvoinen perintö ja jatkakaamme matkaa saman uskosta syntyneen toivon innoittamana, hän sanoi Vatikaanin julkaiseman tekstin mukaan.

Leo kertoi valinneensa paavinimensä kunnianosoituksena 1800-luvun lopulla paavina toimineelle Leo XIII:lle, joka puolusti työläisten oikeuksia.

Paavin mukaan kirkon yhteiskunnallista opetusta tarvitaan nykyään vastauksena uudelle teolliselle vallankumoukselle sekä tekoälyn kehitykselle, jotka hänen mukaansa asettavat haasteita ihmisarvon, oikeudenmukaisuuden ja työvoiman puolustamiselle.

Kirkon yhteiskunnallista opetusta tarvitaan nykyään vastauksena uudelle teolliselle vallankumoukselle sekä tekoälyn kehitykselle.

PERJANTAINA pitämässään ensimmäisessä saarnassaan paavi kehotti uskovia jatkamaan lähetystyötä, vaikka olosuhteet vaikeutuvat koko ajan.

LEO XIV on kirkon 267. paavi ja yhteensä 1,4 miljardin katolisen hengellinen johtaja. Hän on ollut liki kaksi vuosikymmentä lähetyssaarnaajana Perussa, ja hänellä on myös Perun kansalaisuus. Paavi Franciscus nimitti hänet kardinaaliksi vuonna 2023.

Uuden paavin virkaanastujaismessu pidetään ensi viikon sunnuntaina. Sen odotetaan tuovan Vatikaaniin tuhansia pyhiinvaeltajia.

AVAINSANAT

Tutkija: Venäjä tuskin kiinnostunut tulitauosta – Yhdysvaltojen rooli on epäselvää

lkopoliittisen instituutin tutkija Joel Linnainmäki kuvaa lauantaisen viestin eurooppalaisilta johtajilta Ukrainan aselevosta olleen hyvin yhtenäinen.

Yli 20 maan johtajat kokoontuivat videokokoukseen yhdessä sotilasliitto Naton pääsihteeri Mark Rutten kanssa ja päättivät, että Venäjää vastaan asetetaan uusia pakotteita, jos se ei suostu 30 päivän aselepoon Ukrainassa.

Samalla viesti on Linnainmäen mukaan myös vahvempi kuin mitä Euroopalta on aselevon suhteen viime kuukausina kuultu.

-  Edelliset viikot ovat oikeastaan menneet siihen, että on yritetty hallinnoida suhdetta Yhdysvaltojen kanssa ja saada käännettyä Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin mieli siihen asentoon, että Ukraina on Yhdysvaltojen kumppani ja että Yhdysvaltojen pitäisi tukea Ukrainaa, eikä suostua mihin tahansa diiliin Venäjän kanssa.

VIELÄ on Linnainmäen mukaan liian aikaista sanoa, miten aselepoehdotus etenee käytännössä ja mikä Yhdysvaltojen sitoutuminen siihen konkreettisesti on. Viime päivien uutisten perusteella pahimmat huolet siitä, että Yhdysvallat irtautuisi täysin rauhanprosessista, eivät kuitenkaan toistaiseksi näytä käyvän toteen.

30 päivän aselepo raivaisi Linnainmäen mukaan tilaa kohti pysyviä rauhanneuvotteluita. Se sopii lisäksi ehdotuksena hyvin siihen, miten Trump on ajatellut rauhanprosessia.

Myös Trump on ajanut Ukrainaan aiemmin 30 päivän aselepoa.

-  Voi ajatella, että eurooppalaiset ja Ukraina yrittävät osittain myös miellyttää häntä tämän avulla, Linnainmäki sanoo.

LINNAINMÄKI kuvaa aselepoehdotuksen olevan eräänlainen vastine Ukrainalta ja eurooppalaisilta Venäjän aiempiin yksipuolisesti julistettuihin, muutaman päivän tulitaukoihin.

Linnainmäki ei kuitenkaan usko, että Venäjällä olisi halua suostua pitkiin aselepoihin.

-  Venäjä ajattelee voivansa pelata aikaa ja asioiden etenevän heille myönteiseen suuntaan. Tämän vuoksi he eivät ole toistaiseksi olleet halukkaita suostumaan pitkäaikaiseen tulitaukoon. Venäjä on kokoajan vaatinut myönnytyksiä ehtona tulitauolle. He katsovat pidemmän tulitauon palvelevan Ukrainaa.

AVAINSANAT

Intia ja Pakistan sopivat aselevosta – alkaa välittömästi

Intia ja Pakistan ovat sopineet aselevosta, joka tulee voimaan välittömästi.

Asiasta kertoi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Truth Social -viestipalvelussaan. Trumpin mukaan neuvotteluja aselevosta käytiin yötä myöden Yhdysvaltojen välityksellä.

Pakistanin varapääministeri Ishaq Dar vahvistaa viestipalvelu X:ssä, että sopimus on syntynyt ja se tulee voimaan välittömästi.

Vielä viime yönä Intian tekemissä iskuissa Pakistaniin kuoli pakistanilaisviranomaisten mukaan ainakin 11 ihmistä ja haavoittui viitisenkymmentä.

Yhteenottojen taustalla on huhtikuussa kiistellyllä Kashmirin alueella tapahtunut terrori-isku, jossa surmattiin 26 ihmistä, joista valtaosa oli intialaisturisteja. Isku kiristi Intian ja Pakistanin suhteet äärimmilleen.

Intia ja Pakistan ovat käyneet aikaisemmin jo kaksi sotaa Kashmirin hallinnasta.

AVAINSANAT