SDP:n Tuppurainen Purran ilmoituksesta: “Kesti aika pitkään”

Tytti Tuppurainen (sd.).

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen ihmettelee perussuomalaisten puheenjohtajan, valtiovarainministeri Riikka Purran hidasta reagointia.

Purra kommentoi Ilta-Sanomille tänään iltapäivällä, ettei hän tunne luottamusta Helsingin Kampissa käsiaseella ampuneeseen kansanedustaja Timo Vornaseen (ps.), vaikka Vornasen ammuskelu tapahtui jo perjantaina aamuyöllä klo 4. Tiedotustilaisuutta Purra tai puhemies Jussi Halla-aho (ps.) eivät ole tapahtuneen tiimoilta järjestäneet.

– Purralla meni pitkä viikonloppu ennen kuin hän kykeni esittämään arvion luottamuksesta edustaja Vornaseen, jota epäillään vakavasta rikoksesta. On täysin poikkeuksellista, että kansanedustaja liikkuu julkisella paikalla aseen kanssa. Tämä tapaus on niin pysäyttävä, että olisin odottanut avoimempaa ulostuloa jo heti perjantain kuluessa ennen kaikkea perussuomalaisten puheenjohtajalta ja myöskin eduskunnan puhemies Halla-aholta, joka korkeimpana tahona vastaa koko eduskunnan uskottavuudesta ja kansanedustajien toimintakyvystä, Tuppurainen toteaa Demokraatille.

TUPPURAINEN ei rajaisi puhemiehen vastuulla olevaa kansanedustajien nuhteettomusvalvontaa vain eduskunnan salityöskentelyyn.

– Olisin odottanut, että puhemies olisi ollut asiassa esillä jo aiemmin. Hänellä on korkea vastuu eduskunnan auktoriteetista ja kansalaisten luottamuksesta eduskuntainstituutioon. Voi sanoa, että tämä on koko eduskunnan historian valossa hyvin poikkeuksellinen tapaus. Myös puhemiehellä on tässä roolinsa, ei voi vain vetäytyä virkamiesjohdon suojiin.

Puhemies Halla-aho on myöntänyt Helsingin Sanomille tienneensä Vornasen edesottamuksista jo puhemiesneuvoston kokouksessa perjantaina. Halla-aho ei kuitenkaan maininnut asiasta kokouksessa.

Aikooko SDP ottaa esille sen, ettei esimerkiksi puhemiesneuvostossa kerrottu asiasta mitään perjantaina?

– Varmasti tullaan keskustelemaan. Huomenna kokoontuu SDP:n eduskuntaryhmän työvaliokunta ja siitä käydään keskustelua, mutta mitään linjauksia ei ole vielä tehty.

Tuppurainen tähdentää, että kyseessä on vasta rikosepäily, jonka seuraavia askeleita ovat esitutkinta ja mahdollinen syyteharkinta, tuomioistuinkäsittely ja vasta sen jälkeen mahdollinen tuomio.

– Kaikki nämä vaiheet täytyy käydä lävitse oikeusvaltion kriteerien mukaisesti. Toisaalta, kun on kysymyksessä kansanedustaja ja näin poikkeuksellinen välikohtaus, aseen kanssa liikkuminen ja sen laukaiseminen julkisella paikalla, niin epäluulon ja epäselvyyksien poistaminen edellyttää korkeinta mahdollista avoimuutta myös tilanteessa, jossa kaikki kysymyksiin ei ole vielä vastauksia. Korkean poliittisen johdon ja tässä tapauksessa perussuomalaisten johdon pitää astua esiin. Kesti aika pitkään.

– Vaikuttaa, että tämä asia on hyvin vaikea ja varmasti kiusallinen puolueelle, joka on esiintynyt Suomen sisäisen turvallisuuden takaajana.

– Juuri tällaisissa tapauksissa johtajuus mitataan ja kyky käsitellä hankalia asioita on se yksi stressitesti, joka jokainen johtaja joutuu käymään lävitse jossakin vaiheessa, Tuppurainen sanoo.

“Perussuomalaiset on ilmoittanut, että he tulevat piilosta torstaina”

VASEMMISTOLIITON eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo kertoo ryhmänsä pettyneen tiedonkulkuun Vornasen tapauksessa.

– Meidän puhemiesneuvoston edustaja Aino-Kaisa Pekonen on pyytänyt välittömästi informointia, kun tästä on meille median kautta tullut tietoa. Tuntuu, että perussuomalaisilla on tässä piiloutumistaktiikka käytössä. Perussuomalaiset on ainoa, jolla on tieto tapahtumista vaikka he sanovat, että täytyy odotella virallisia poliisin ja oikeuslaitoksen ratkaisuja.

– Paitsi, että perussuomalaisilla on yhteys Vornaseen, niin heillä on ollut paikalla ainakin (kansanedustaja) Sanna Antikainen, joten muut tässä odottavat perussuomalaisten ratkaisuja.

– Perussuomalaiset on ilmoittanut, että he tulevat piilosta torstaina. Sitten kuulemme lisää, jos olen oikein ymmärtänyt, Saramo sanoo.

MYÖS vihreiden ryhmäpuheenjohtaja Atte Harjanne vastuuttaa perussuomalaisia ja puhemies Halla-ahoa tiedonkulun ongelmista. Harjanne kaipaa perussuomalaisilta Vornasen suhteen päätöksiä jo ennen torstaita.

– Kun kansanedustajat kuulivat näin vakavasta asiasta vasta reippaalla viiveellä median kautta, vaikka tietoa on sekä puhemiehellä että kyseisellä ryhmällä ja puolueella jo paljon aiemmin, niin ei homma ole ihan nappiin mennyt. Odottaisin perusuomalaisilta sekä avoimempaa viestintää että jotakin johtopäätöstä Vornasen suhteen ryhmänä jo ennen torstaita.

Räsäsen limuviinapeli on pohjimmiltaan KD:n käsienpesua

Vahvoja lonkeroita Ruoholahden Alkossa Helsingissä 28. helmikuuta.

Sen kerran kun poliitikot eivät taistele viinapäissään Helsingin keskustassa, he kamppailevat alkoholin vapauttamiseksi. Vahvat oluet ja muut käymisteitse valmistetut nykyistä vahvemmat (8%) alkoholijuomat ovat hallituksen esittämän alkoholilain muutoksen myötä tulossa vähittäiskauppoihin.

Hallituksen pääpuolue kokoomus olisi mielellään vapauttanut enemmänkin. Kokoomuksessa on jo vuosien ajan kampanjoitu Alkon monopolin purkamiseksi. Yhtenä välitavoitteena on ollut viinien myynnin salliminen maitokaupoissa.

NYT on tyydyttävä vähempään. Syynä on kristillisdemokraatit, pienpuolue viinan vapautusjanan toisesta ääripäästä.

KD, vanhalta nimeltään kristillinen liitto, on ainoa lähivuosikymmenten puolue Suomessa, joka on saanut alkoholiasiat jopa ministerin titteliin. Viittaan Esko Ahon hallituksen kehitysyhteistyö- ja alkoholiministeri Toimi Kankaanniemeen, joka ajoi läpi salmiakkikossun myyntikiellon Alkoihin. Kieltoa perusteltiin nuorison juomatapojen hillitsemisellä. Kuivempaa kautta kesti muutaman vuoden, sitten salmari palasi Alkon hyllyyn.

Huoli nuorista, erityisesti nuorista tytöistä, kummittelee myös uusimman alkoholilain muutoksen taustalla. Hallitus haluaa jättää vahvat kahdeksanprosenttiset limuviinat Alkoon. Ensimmäinen limuviinojen vapautus nähtiin Juha Sipilän hallituskaudella, kun kauppohin tuli 5,5 prosenttista lonkeroa, jota ei ollut valmistettu käyttämällä.

Kun viinasekoitteet sallittiin, kummalliset makusiiderit vähenivät. Muutosta kutsutaan hankalalla ministeriöjargonilla valmistustapaneutraliteetiksi.

PARHAILLAAN sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä oleva esitys alkoholilain muutokseksi on tuomassa kansallisen erikoisuutemme, valmistustapaan sidotut alkoholijuomat, kauppojen hyllyille. Lakiesitys sallisi jopa 8 prosentin vahvuisen alkoholin, kunhan se on tehty käyttämällä.

On tuskin sattumaa, että käyttämisestä kohkaa hallitus, jossa on mukana kristillisdemokraatit. Asia on puolueessa niin vakava, että KD:ta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa edustava Päivi Räsänen on jo kertonut vastustavansa puolueensa hallitusneuvotteluissa saavuttamaa kompromissia. Tätä osattiin odottaa jo Säätytalon hallitusneuvotteluissa mutta ei välttämättä valiokuntakäsittelyn osalta.

Nyt Räsänen on vaa’ankieliasemassaan aiheuttamassa sen, että hallituspuolueet jäävät valiokunnassa vähemmistöön, jolloin viikon lopulla valmistuva mietintö esittää alkoholilain hylkäämistä.

Koska hallituksen enemmistö haluaa edelleen muuttaa alkoholilakia, hylkäämistä esittävän mietintö äänestetään täysistunnossa kumoon. Tilalle tarvitaan uusi mietintö, joka esittää lain hyväksymistä. Sen tekee eduskunnan niin päättäessä tavallisesti EU-asioita käsittelevä suuri valiokunta.

RÄSÄNEN arvioi keskiviikkona, että valmistustapaneutraliteettiin ei olisi uudellakaan kierroksella luvassa muutoksia. Asia on hänen mukaansa varmistettu ministeritasolla. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoomuslainen varapuheenjohtaja Mia Laiho ei ollut tällaisesta varmistuksesta kuullutkaan.

On ainakin teoriassa mahdollista, että äänestämällä alkoholilain muutosta vastaan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, Räsänen tulee edistäneeksi vielä hallituksen esitystäkin liberaalimman alkoholilain läpimenoa, joka sallisi myös vahvat limuviinat.

Luultavasti kyse on sittenkin Räsäsen ja KD:n show’sta, jossa puolue pesee käsiään lainsäädännöstä, jonka he ovat käytännössä kuitanneet hallitusohjelmassa.

SUOMALAISEN alkoholikeskustelun vaa’assa painaa perinteinen sosiaali- ja terveysministeriön edustama kansanterveysargumentti, yhdellä puolella on alkoholiteollisuuden näkemys ja toisella liberalismia kannattavat poliitikot, jotka katsovat, että viina on jokaisen yksityisasia.

Terveysnäkökulmasta on perusteltua pelätä, että Suomi on vaarassa hukkua viinaan. Osa kuitenkin kelluu, vaikka alkoholin saatavuutta on helpotettu ja hintaa madallettu. Nuorissa sukupolvissa kulutus on vähentynyt vaikka rajoituksia on jatkuvasti löyhennetty. Toisaalta keskioluen vapauttamisen myötä syntynyt märkä sukupolvi on ikääntynyt ja suomalainen vanhusväestö juo enemmän kuin koskaan.

On tutkittu totuus, että alkoholi kasvattaa merkittävästi sote-menoja. Alkoholipolitiikan vapauttamista ajavat äänet ovat kuitenkin olleet viime vuosina voitolla ja niin näyttäisi olevan jatkossakin.

Rantanen haluaa käännytyslain ensi viikolla eduskuntaan – ei pidä oikeuskanslerin vaateita massiivisina

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.).

Tänään on uutisoitu, että pääministeri Petteri Orpo (kok.) tapaa iltapäivällä eduskuntaryhmien johtoa niin sanottuun rajalakiin eli “käännytyslakiin” liittyen.

Orpon esikunnasta on kerrottu STT:lle, että pääministeri päivittää tapaamisessa valmistelun tilanteen eduskuntaryhmille.

Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat kertoivat tapaamisesta ensimmäisenä.

HS kertoi tänään myös, että oikeus­kansleri vaatii hallitusta yhä muuttamaan esitystään käännytys­laista. Ennakkotarkastuksessa oikeuskansleri vaatii lakiluonnoksen viiteen kohtaan muutoksia.

Lehden mukaan keskeisin oikeuskanslerin vaatima muutos on se, että luonnoksessa harkittaisiin mahdollisuutta erikseen säädettyyn kantelumenettelyyn tai oikaisuvaatimukseen esimerkiksi Suomen rajojen ulkopuolella. Vaihtoehtoisesti hallituksen tulisi vähintään perustella, miksi sellaista ei ole hallituksen esitykseen otettu.

SISÄMINISTERI Mari Rantanen (ps.) kommentoi tänään eduskunnassa Demokraatille, että hallituksen esitystä muokataan oikeuskanslerin lausunnon pohjalta.

– Siinä oli muutamia kohtia, joita hän edellytti korjattavaksi. Niitä nyt sitten viimeistellään esitykseen.

Uskotko, että ne ovat sellaisia, että ne pystytään tekemään, kuinka isoja ne ovat?

– Totta kai ne pystytään tekemään eivätkä ne mitään massiivisia olleet. Lausunnossa on selkeästi todettu, jotta se (hallituksen esitys) voidaan antaa, mitkä asiat sieltä on korjattava ja sillä sipuli.

Rantanen toteaa, että hallituksen esityksen kirjoitustyö vie aikaa sen minkä vie.

– Meidän valmistelijat tekevät tätä tietysti nyt prioriteettinään.

Ensi viikolla valtioneuvoston istuntoon?

– Tämä on meidän toive tietenkin, että on ensi viikolla.

Valtioneuvosto kokoontuu torstaisin.

Yksityiselle terveysalalle kaksi uutta lakkovaroitusta

Sote ry eli ammattijärjestöt Tehy, SuPer ja Erto julistaa uusia lakkovaroituksia yksityiselle terveysalalle.

Vuorokauden kestävät lakot on tarkoitus kohdistaa kuvantamiseen tehtävään työhön torstaina 30. toukokuuta ja laboratoriossa tehtävään työhön perjantaina 31. toukokuuta.

Lakko kohdistuu torstaina Mehiläinen-konsernin, Terveystalo-konsernin ja Pihlajalinna-konsernin yrityksiin ja SYNLAB Suomeen. Perjantain lakko ulottuisi lisäksi Vita Laboratorioihin.

Sote ry:n mukaan terveyspalvelualan työehtosopimuksen neuvotteluissa ei ole saavutettu tyydyttävää tulosta eikä asia ole edistynyt riittävästi.

-  Yksityiselle terveyspalvelualalle tarvitaan korkeampia palkankorotuksia kuin työnantajapuoli on tarjonnut, järjestö sanoo tiedotteessa.

Valtakunnansovittelija kertoi eilen tavanneensa työriidan osapuolia Sote ry:tä ja Hyvinvointiala Hali ry:n edustajia. Sovittelua kerrottiin jatkettavan joka päivä tällä viikolla keskiviikkoiltapäivästä lähtien.

Sote on antanut nyt kaikkiaan neljä lakkovaroitusta neuvottelujen vauhdittamiseksi. Lisäksi se on toimeenpannut hakusaarron ja keikkailukiellon.

Uutista päivitetty klo 13.22

Päivi Räsäsellä ja kokoomuksen Laiholla eri käsitys limuviinasovusta – “En ole itse tällaista kuullut”

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käsitteli alkoholilakia koskevaa hallituksen esitystä keskiviikkona 15. toukokuuta.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) uskoo hallituksen limuviinasovun kestävän myös alkoholilain ylimääräisellä valiokuntakierroksella. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan (StV) varapuheenjohtaja, kokoomuksen Mia Laiho ei ole lisäkierrosta koskevasta sovusta kuullutkaan.

Ylimääräinen valiokuntakierros tarkoittaisi eduskunnan suurta valiokuntaa, jonne alkoholilaki on todennäköisesti ensi viikolla etenemässä, koska sosiaali- ja terveysvaliokunta tulee perjantaina esittämään lain hylkäämistä.

SDP:n esitys alkoholilain käsittelyn keskeyttämisestä kaatui keskiviikkona sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Ennen kokousta oli epäselvää olisiko lakia vastustava Päivi Räsänen äänestämässä keskeyttämisestä opposition mukana, mutta Räsänen valitsi pysyä ruodussa. Valiokunta ei siis palauta lakiesitystä takaisin ministeriöön vaan tekee siitä Räsäsen tuella perjantaiksi hylkäävän mietinnön.

KUN mietintö valmistuu, se etenee ensi viikolla eduskunnan täysistunnon käsiteltäväksi. On hyvin todennäköistä, että lain hylkäämistä esittävä mietintö häviää salissa tehtävälle vastaesitykselle. Koska lakeja ei voida hyväksyä ilman niiden hyväksymistä kannattavaa mietintöä, mietinnön tekeminen siirtyy eduskunnan suuren valiokunnan tehtäväksi.

Päivi Räsänen vakuutti keskiviikkona, että alkoholilakiin ei tule suuressa valiokunnassa muutoksia. Keskeisin muutostarve, jota on perusteltu myös EU-oikeudella, liittyisi vahvojen limuviinojen sallimiseen eli niin sanottuun valmistustapaneutraliteettiin. Nykymuodossaan hallituksen esitys toisi maitokauppoihin vain käyttämällä valmistetut 8 prosenttiset juomat.

RÄSÄSEN mukaan hallitusryhmät ovat myös suuressa valiokunnassa sitoutuneet siihen, ettei lakiin kirjata valmistustapaneutraliteettia.

– Se on hallitusohjelmaan kirjoitettu, ja hallitusohjelmassa pysytään ja se on varmistettu, Räsänen kommentoi StV:n kokouksen jälkeen keskiviikkona.

Häneltä kysyttiin millä tasolla asia on varmistettu.

– Kyllä se on ihan ministeritasolla varmistettu.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) ei ollut suurta valiokuntaa koskevasta hallitusryhmien sopimuksesta kuullutkaan.

Onko hallitusryhmien kesken sovittu, että suuressa valiokunnassa mennään hallitusohjelmakirjauksen mukaan eli valmistustapaneutraliteetti ei muutu siitä, mitä on sovittu ohjelmassa?

– Itse en ole sellaista keskustelua ollut kuulemassa tai käynyt sellaista. Jos StV:n mietintö ei nyt saa riittävää enemmistöä taakseen ja se lähtee salista suureen valiokuntaan, niin suuri valiokunta tekee sitten päätöksen joko pohjan mukaan mutta toki, kun se menee toiseen valiokuntaan, heillä on mahdollisuus myös muuttaa esitystä. Mutta tällaisessa keskustelussa en ole itse ainakaan ollut mukana, että oltaisiin vielä keskusteltu, oltaisiinko sitä mahdollisesti muuttamassa tai ei.

Räsänen taisi sanoa, että ministeritasolta olisi tullut tällaista viestiä?

– En ole itse tällaista kuullut.

Pidätkö mahdollisena, että se muuttuisi suuressa valiokunnassa, että limuviinatkin tulisivat mukaan noin kahdeksaan prosenttiin?

– En osaa ottaa siihen asiaan kantaa. Suuri valiokunta varmasti arvioi sitten myöskin sen kritiikin, mitä esitystä kohtaan on esitetty, että onko sitä tarpeen muuttaa vai mennäkö sillä hallituksen alkuperäisellä esityksellä.

Hallitus esittää asevelvollisuuslakiin merkittävää muutosta

Hallitus esittää asevelvollisuuslakiin merkittävää muutosta hybridiuhkiin varautumisen vahvistamiseksi itärajalla, kertoi puolustusministeriö keskiviikkona.

Muutoksen myötä Rajavartiolaitoksen henkilökuntaa voitaisiin tarvittaessa vahvistaa ja tukea reserviin kuuluvilla asevelvollisilla äkillisissä, vakavissa tilanteissa.

Kyseessä olisi kertausharjoitus, jota varten lakiin kirjattaisiin uudeksi perusteeksi rajaturvallisuuden vaarantuminen nykyisen sotilaallisen valmiuden kohottamisen lisäksi.

Laki koskisi vain Rajavartiolaitoksen alaisuudessa varusmiespalveluksensa suorittaneita reserviläisiä, joita on pieni osa koko reservin vahvuudesta. Heidät voisi määrätä kertausharjoituksiin huomattavasti nopeammin kuin nykyisen säännön mukaisessa kolmessa kuukaudessa silloin, kun Rajavartiolaitoksen kantahenkilökunta kertoo tarvitsevansa apujoukkoja. Määräys kertausharjoitukseen annetaan 30 päiväksi kerrallaan.

Kriteeri olisi vakava rajaturvallisuuden vaarantuminen. Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan käytännössä puhutaan vakavasta maahantulon välineellistämisen tilanteesta, jossa yksin Rajavartiolaitoksen kantahenkilökunnan voimin ei kyetä varmistamaan turvallisuutta koko itärajalla.

-  Pitää olla poikkeuksellinen tilanne, jossa ihan tarkoituksella Suomeen ohjataan eri paikoissa iso määrä väkeä. Sellaisessa tilanteessa voisi Rajavartiolaitoksen reserviläisiä pyytää hoitamaan kevyempiä tehtäviä eli valvontaa, kontrollia, logistiikkaa, että tilanne pysyy hallinnassa ja kantahenkilökunta kykenee keskittymään suoraviivaisemmin johonkin kovempien toimivaltuuksien käyttämiseen, Häkkänen kertoi esitellessään lakiluonnosta toimittajille.

Esitys lähti lyhyelle lausuntokierrokselle keskiviikkona, ja laki on tarkoitus saada voimaan vielä eduskunnan kevätistuntokauden aikana.

ESITYSLUONNOKSESTA ilmenee, että rajaturvallisuuden välttämättömän ylläpitämisen vuoksi määrättävä kertausharjoitus rinnastuisi vakavuudeltaan sotilaallisen valmiuden kohottamiseksi määrättävään kertausharjoitukseen.

Se olisi mahdollista tilanteissa, joissa rajaturvallisuuden ylläpitämiseen liittyvä häiriö ei olisi sotilaallisesta uhasta johtuva tai kun uhan sotilaallista luonnetta ei pystyttäisi osoittamaan esimerkiksi toiminnan peittelyn takia.

Puolustusministeri Häkkänen ei mahdollisilla tilanteilla halua spekuloida, mutta esityksessä mainitaan välineellistetyn maahantulon lisäksi suuronnettomuudesta tai pandemiasta johtuva laaja-alainen rajasulku tai valtakunnanrajan tehostettua valvontaa edellyttävä tilanne.

Puolustusministeriön virkahenkilöt painottavat, että kertausharjoituksiin kutsuttavilla täytyy olla ajantasainen ja tarvittava koulutus tehtävistä, joten se ei esimerkiksi koske asepalveluksensa vuosikymmeniä sitten Rajavartiolaitoksen alaisuudessa suorittaneita.

Päätöksen rajaturvallisuutta koskevasta kertausharjoituksesta tekisi viime kädessä presidentti ministeriöiden valmistelun ja tilannekuvan perusteella.

Reserviläisille ei anneta ampuma-asetta, vaan lievempiä voimankäyttövälineitä, kuten pippurisumute, teleskooppipatukka tai käsiraudat.

AVAINSANAT