SDP:n kansanedustajat syyttävät perussuomalaisia äänestäjien pettämisestä – ”Jää historiaan”

Riikka Purran perussuomalaisten vaalipetos jää mittakaavassaan historiaan, ennustaa kansanedustaja Kim Berg.

– Perussuomalaiset ja Riikka Purra (ps.) ovat vain vuodessa pettäneet kaikki lupauksensa suomalaisille. Alkaen bensan hinnasta ja päättyen lupauksiin siitä, että sotesta ei leikata, perussuomalaiset ovat valtaan päästyään myyneet kaikki periaatteensa. Äänestäjille tehdyt lupaukset ovat unohtuneet ministeriauton takapenkille, SDP:n kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kim Berg syyttää tiedotteessaan.

Berg pitää erityisen kuvaavana ministeri Kaisa Juuson (ps.) viimeaikaisia ulostuloja, jotka osoittavat, ettei vastuuministeri ole millään tavalla ollut puolustamassa omaa hallinnonalaansa Purran saksilta. Suomen sairaalaverkosta leikataan muun muassa lukuisia yöpäivystyksiä.

– Jopa perussuomalainen ministeri on itsekin ihmeissään, että sosiaali- ja terveydenhuoltoon iskee 100 miljoonan säästöt. Lääkkeeksi hän on ehdottanut esimerkiksi käypä hoito -suositusten poliittista kopelointia ja hätänumeroon soittamista, Berg ihmettelee.

– Moni suomalainen on kehysriihipäätösten jälkeen joutunut hieromaan silmiään ja ihmettelemään, mitä tuli äänestettyä, sanoo Berg.

Hallitus vastaa opposition yhteiseen välikysymykseen sairaalaverkon alasajosta tulevalla viikolla.

Hallituksen kehysriihen leikkauspäätökset suhteessa perussuomalaisten vaalilupauksiin saavat ankaraa kritiikkiä myös muilta SDP:n kansanedustajilta, jotka ovat ilmaisseet vakavan huolen tiedotteissaan.

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malmin mielestä perussuomalaisia äänestäneet duunarit eivät saaneet mitä tilasivat.

– Lupaukset työntekijöiden lakko-oikeuden turvaamisesta ovat vaihtuneet lakkorajoitusten runnomiseen läpi ennätysajassa ja oikeuksiaan puolustavien työntekijöiden nimittämiseen mafiaksi. Irtisanomisen helpottamisesta tai sairaussakosta ei hiiskuttu sanaakaan ennen vaaleja. Tavallisen työntekijän puolustajaksi itsensä asemoinut puolue on aiheuttanut elinkeinoelämää tukevalla sanelupolitiikallaan työmarkkinakaaoksen, jossa häviäjiä ovat työntekijät ja koko yhteiskunta, Malm sanoo.

“Harvinaisen törkeä takinkääntö”

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen kiinnittää huomionsa lapsiperheille annettuihin lupauksiin.

– Riikka Purran perussuomalaisten vaalipetos tarkoittaa kylmää kyytiä lapsiperheille, Mäkynen sanoo.

– Monessa kodissa on koettu tällä viikolla unettomia öitä, kun perussuomalaisten vaalipetos on kehysriihipäätösten myötä paljastunut kaikessa laajuudessaan. Puolue, jonka piti olla tavallisen kansalaisen puolella ja leikata vain suomalaisille toisarvoisista asioista, leikkaakin hymyssä suin perheiden toimeentulosta ja tärkeistä arjen palveluista. Kyseessä on harvinaisen törkeä takinkääntö. Hallitus ajaa päätöksillään hyvinvointivaltiota alas, vaikka juuri vahva hyvinvointivaltio on lasten ja perheiden paras turva.

Hän muistuttaa, että hallituksen jo syksyllä tekemät sosiaaliturvaleikkaukset tulevat ajamaan 17 000 lasta köyhyyteen.

– Hallituksen päätös olla kompensoimatta arvonlisäveron historiallisen suurta nousua pienituloisille tarkoittaa sitä, että monessa perheessä ollaan syksyllä todella tiukilla. Lapsiperheissä on paljon välttämättömiä menoja aina vaatteista ja kengistä harrastusvälineisiin, ja inflaation vuoksi monessa perheessä on jo jouduttu miettimään tarkasti ostopäätöksiä.

“Päätös tulee eriarvoistamaan suomalaisia nuoria”

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Nasima Razmyarin mielestä perussuomalaiset ovat osoittaneet selkärangattomuutta ja vastuuttomuutta viimeaikaisilla päätöksillään, jotka heijastavat heidän piittaamattomuuttaan erityisesti lapsia, nuoria, opiskelijoita sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden tarpeessa olevia kohtaan. Hän kritisoi voimakkaasti perussuomalaisten ja hallituksen tekemiä leikkaustoimia. Razmyarin mukaan perussuomalaiset ovat pettäneet lapset ja nuoret päätöksillään, jotka heikentävät entisestään haavoittavimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten tilannetta.

– Opiskelijoiden siirtäminen pois yleisestä asumistuesta ja toisen asteen maksuttomien oppimateriaalien rajoittaminen ovat suoria iskuja opiskelijoiden talouteen ja mahdollisuuksiin saada koulutusta. Päätöksellä tulee olemaan myös negatiivisia vaikutuksia opiskelijoiden valmistumiseen. Tämä päätös tulee eriarvoistamaan entisestään suomalaisia nuoria, Razmyar sanoo.

Kehysriihessä päätettiin myös aikaistaa sosiaali- ja terveysjärjestöihin koskevia leikkauksia. Sosiaali- ja terveysalan järjestö SOSTE ry nostaa, kuinka ensi vuonna valtionavustuksia jaetaan jopa 80 miljoonaa euroa vähemmän, kuin tänä vuonna. Hallituskauden loppuun mennessä valtionavustuksia on leikattu 130 miljoonaa, joka on kolmannes nykyisestä.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen huomauttaa, että perussuomalaisten vaalilupauksissa soten ja hoitajien piti olla puolueen erityissuojelussa.

– Ennen vaaleja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi, ettei perussuomalaiset koskisi soteen tai leikkaisi hoitajien määrästä. Purra jopa arvioi, ettei sote-alan työvoimapulan korjaaminen onnistu ilman resursseja. Ministerinä Purran sakset leikkaavat säälimättä sosiaalihuollon ja perusterveydenhoidon palveluista, erikoissairaanhoidosta ja hoidon pääsyn turvaavasta hoitotakuusta.

Tuppurainen muistuttaa, että vielä joulukuussa 2022 puheenjohtaja Purra oli laittamassa valtion menoja ”tärkeysjärjestykseen”. Nyt tuo järjestys on selvinnyt.

– Perussuomalaiset puhuivat ”maailmanparantamismenoista” ja antoivat ymmärtää, että kun näistä leikataan, niin rahahuolet hälvenevät. Nyt leikataankin suomalaisten parantamismenoista, meille kaikille kuuluvista sosiaali- ja terveyspalveluista. Tätäkö se perussuomalaisten ”Suomi ensin” tarkoitti?

Tuppurainen huomauttaa, että samaan aikaan kun hallitus romuttaa julkista terveydenhoitoa hoitoon pääsyä vaikeuttamalla ja siirtää vastoin parempaa tietoa painopistettä perusterveydenhuollosta enemmän erikoissairaanhoitoon, se jakaa rahaa yksityiselle puolelle ja suojelee hyvätuloisia.

AVAINSANAT

Helsingin Sanomien valokuvaajalle kahden viikon porttikielto eduskuntaan

Helsingin Sanomien valokuvaaja on saanut kahden viikon porttikiellon eduskuntaan. Asian vahvistaa STT:lle eduskunnan tieto- ja viestintäjohtaja Rainer Hindsberg.

Porttikiellon syynä on valokuvaajan toiminta perussuomalaisten ryhmähuoneen ulkopuolella eilen iltapäivällä. Hindsbergin mukaan kuvaaja oli eduskuntaryhmän kokouksen aikana seissyt hyvin lähellä ryhmähuoneen ovea ja korva ovea vasten.

Eduskunnan mediaohjeen mukaan eduskuntaryhmien kokoukset eivät ole julkisia ja niissä käytettyjä puheenvuoroja ei ole tarkoitettu ulkopuolisten tietoon.

Tapauksesta kertoi aiemmin Iltalehti.

AVAINSANAT

Kirjavisa: Isänmaana suomen kieli

Puolimukavasti tunnettiin taas kirja ja kirjailija – kymppi täyttyi.

Jari-Pekka Vuorela lähtee elokuvavihjeestä liikkeelle.

“Vihjeet olivat yksiselitteiset. Vuoden 1966 paras elokuva oli tietysti Fred Zinnemannin A Man for All Seasons, jossa Paul Scofield esitti Gary Coo… ei kun Thomas Morea. Suomeksihan leffan nimi oli Kunnian mies.

Saman nimen sai vuonna 1968 syntyneen Tommi Melenderin romaani vuonna 2007. Kirjan henkilövalikoimaan kuuluu Markus Aurelius… no, mikä ettei.”

Niinpä niin, visaukkoa sytytti sitaattia etsiessään juuri tuo keisarillinen nimi Aurelius. Lieko ollut tunnettu Boreniuksen asianajotoimisto kirjailijan mielessä?

Veteraanivisailija Sirpa Taskinen jatkaa tiiviisti ja terävästi.

“‘Kunnian mies’ (2007) on Tommi Melenderin (1968) ensimmäinen romaani. Sitä ennen häneltä oli julkaistu kolme runokirjaa. En erityisesti piittaa Melenderin romaaneista; niissä miehet örveltävät ja meno on välillä rajua. Tosin on niissä pieniä väläyksiäkin: ‘Ellen olisi saanut raikuvia aplodeja, olisin voinut kuvitella sanoneeni jotain merkityksellistä.’

Sen sijaan hänen esseensä ovat mielenkiintoisia, niitä on lehdissä ja muutaman kirjan verran. Asiantunteviltakin ne vaikuttavat, onhan Melender taustaltaan yhteiskuntatieteiden maisteri ja taloustoimittaja.”

Juhani Niemikään ei niin järin innostunut romaanista ollut.

“Visakirja Kunnian mies ei sinänsä minuun oikein kolahtanut, mutta omat kirjalliset ansionsa silläkin epäilemättä on. Ainakin se paljastaa sijoitusmaailman rahanahneen todellisuuden ja pelaajien empatiakyvyttömyyden. He ovat vain pikavoittoja hamuavia spekulantteja ja huuhaalla rahastavia sijoituskonsulentteja. Kunnian mies on kuvaus miehistä, joita ajaa vain mammona ja raha. Jesuiittojen tapaan, päämäärä pyhittää keinot.

Ehkä vielä joskus saan kahlattua koko teoksen läpi, tältä istumalta se ei oikein luonnistunut.”

Mauri Panhelainen siteeraa alkuun WSOY:n luonnehdintaa kirjailjansa asemoitumisestaan kartalla.

“Kustantaja esittelee viikon päähenkilön näin: hänen kotikaupunkinsa on Vantaa ja isänmaansa suomen kieli.

Elämänkertatiedoista näkyy, että hän aloitti kirjallisen uransa 1980-luvulla runoilijana, kääntyi 2000-luvulla prosaistiksi ja on pitkin matkaa herättänyt huomiota etevänä esseistinä.

Pakko tunnnustaa, että viikon etsityn, Tommi Melenderin, proosatuotanto ei ole minulle kovin tuttu, vaikka yksi kuudesta romaanista on ollut Finlandia-ehdokkaana ja yksi kandidaattina Runeberg-palkinnon saajaksi.”

LAPPILAN KIRJAPIIRI signeeraa viestinsä sanoin “kiittää ja kuittaa” viitaten siis porukkansa saamaan virikkeeseen.

”Avaruuden rajuilmat/ eivät häiritse iltakävelyäni” runositaatti sopi kirjapiiriläisten pirtaan ja tekijä löytyi: terävä yksinäinen havainnoitsija on Tommi Melender, runoilija ja esseisti.

Proosarunoissa elää rinnan luonto ja kaupunki ja pohdiskelu maailmanlaajuisista asioista. Kokoelmien nimet kuvastavat tätä Maanosa minussa ja Metallisiivet selässä.

Esseekokoelmia Melender kirjoitti yhdessä Timo Hännikäisen ja Sinikka Vuolan kanssa. Uusimmassa romaanissaan Melender kertoo kokkolalaisen suvun sukupolvien kautta oikeistoradikalismista Suomessa. Kirjapiiriläisiä odottaa siis tutustuminen meille uuteen ja mielenkiintoiseen kirjailijaan! ”

Loppuun vielä Eero Pirttijärven yhtä kohottava vastaus:

“‘Lukeminen on nautinto, kuningatar sanoi. Se ei ole julkinen velvollisuus’. Näin sanoo kuningatar Alan Bennetin aivan upeassa kirjassa Epätavallinen lukija. Siitä ja monesta muusta aivan upeasta kirjasta olen saanut vinkin ja kimmokkeen lukea Kirjavisan kautta. Kaikkia visan kirjoja en ole lukenut, enkä varmaan tule lukeneeksi.

Epätavallinen lukija ei ole uudelleen visassa. Tämänkertainen kirja on Tommi Melanderin Kunnian mies. Se on itselläni varauksessa kirjastosta.”

Näin toimii parhaimmillaan Kirjavisa!

Ja vielä parempaa oli lukea jo vastausajan umpeuduttua tullut Eeron jatkoviesti: “Kunnian mies on luettuna. Erittäin sujuvasti kirjoitettu, kannatti kyllä lukea. Kirjan voi lukea kategoriaan jännityskirjat. Mutta mitä siitä sanoisi yhteenvetona? Yllättävästi, en tiedä mitä sanoa. Kiitoksia Sinulle jälleen hyvästä kirjavalinnasta.”

Kiitos itsellesi aktiivisuudesta!

Muita Melenderin tunnistajia olivat tällä kertaa Helena Nurmio, Tarmo Tikka, Veikko Huuska, ja Unto Vesa. Palkinto Lappilan poppoolle vaikka piirissä käsiteltäväksi. (rb)

Visasitaatti 6

Tällä kirjailijalla on varsin kosmopoliittinen näkymä maailmaan, josta kirjoittaa. Hänellä on sukujuuret Aasiassa, hän on syntynyt Lontoossa, varttunut ja opiskellut tohtoriksi Yhdysvalloissa ja asuu nykyisin Italiassa.

Kuka palkittu kirjailija, mikä teos?

Vastaukset 10.5. mennessä sähköpostilla kirjavisa@demokraatti.fi. Yhdelle palkinto.

”Subhas oli ollut lapsesta saakka varovainen. Äiti ei ollut koskaan joutunut juoksemaan hänen peräänsä. Hän piti äidille seuraa ja katseli vierestä, kun äiti laittoi ruokaa hiilivalkealla tai kirjaili kulmakunnan pukuompelijan tilaamia sareja ja puseroita. Hän auttoi isäänsä istuttamaan daalioita, joita isä kasvatti ruukuissa pihalla. Violetit, oranssit ja vaaleanpunaiset daaliankukat olivat pallomaisia, ja joidenkin terälehtien kärjet olivat valkoiset. Kukat hehkuivat hätkähdyttävän heleinä pihan harmaanruskeita muureja vasten.”

Presidentti Stubbista julkaistiin virallinen valokuva – muistatko mistä Sauli Niinistön vastaavaa kuvaa arvosteltiin?

Alexander Stubb esiintyy usein kuvauksellisessa miljöössä - tässä hän on Ruotsin-vierailullaan Göteborgissa huhtikuussa.

Tasavallan presidentistä Alexander Stubbista on julkaistu virallinen valokuva, presidentin kanslia kertoo.

Mustavalkoisen kuvan on ottanut persoonallisista henkilökuvistaan tunnettu valokuvaaja Jussi Ratilainen, joka ikuisti myös Stubbin presidentinvaalikampanjaa.

Virallinen tasavallan presidentin muotokuva 2024.

Virallista tasavallan presidentin muotokuvaa on ollut tapana pitää esillä muun muassa valtion laitoksissa, virastoissa, varuskunnissa ja kouluissa. Perinteiseen tapaan kuka tahansa voi ladata kuvan itselleen maksutta kanslian verkkosivuilta.

VUONNA 2012 otettu Sauli Niinistön vastaava potretti herätti valokuvaajapiireissä ihmetystä, koska kuvaa ei ottanut ammattimainen muotokuvaaja vaan kokoomuksen verkkosuunnittelijanakin työskennellyt kuvaaja.

Virallista valokuvaa arvosteltiin myös siitä, että sen varjot oli tehty kuvankäsittelyohjelmalla eikä aidoilla studiovaloilla – ja isoissa suurennoksissa näkyi miten valokuvaajan hahmo heijastui Niinistön silmästä.

Presidentti Sauli Niinistön virallinen muotokuva vuodelta 2012.

 

Orpo puolustaa riihen parjattua päätöstä suojella yritystukia

Pääministeri Petteri Orpo Helsingissä 2. toukokuuta.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) puolustaa hallituksen päätöstä säästää yritystuet suuremmilta leikkauksilta.

Hallituksen leikkuri kävi kehysriihessä kovaa, mutta hallituskaudesta toiseen suojelua nauttivat yritystuet välttyivät tälläkin kertaa isoilta säästöiltä.

Yritystuet ovat saaneet kritiikkiä taloustieteilijöiltä. Suomen Ekonomit arvioivat, että arvonlisäverotuksen kiristyksen olisi voinut jättää yhteen prosenttiyksikköön, jos yritystukia olisi leikattu noin 300 miljoonalla eurolla. Kehysriihessä niistä nipistettiin kuitenkin vain noin 70 miljoonaa.

KOKOOMUS sanoo olevansa vahvasti vapaaseen markkinatalouteen uskova puolue. Markkinataloudessa valtion ei pitäisi valita voittavia yrityksiä tukemalla juuri niitä. Miksi yritystuista ei siis leikattu enempää?

-  Samasta syystä kuin edellinenkään hallitus ei leikannut niistä. Niistä on todella vaikea leikata. Useimmin leikkauksilla olisi aika haitallinen vaikutus johonkin työllisyyttä kasvattavaan toimeen, Orpo sanoo.

Hallitus päätti huhtikuun kehysriihessä menoleikkauksista ja veronkorotuksista vajaan kolmen miljardin edestä.

Valtiovarainministeriön tuoreessa taloudellisessa katsauksessa arvioitiin, että nämäkään toimet eivät riitä velkasuhteen taittamiseen, vaikka hidastavatkin sitä. Ministeriön mukaan velkaantumisen taittaminen vaatii hallitukselta nopeasti sekä lisää säästöjä että verojen korottamista.

Orpo kuitenkin torppaa lisäsäästöjen tarpeen.

-  Ei, ei ja ei. Nämä toimet riittävät. Kun hallitus on samaan aikaan tehnyt jykeviä kasvutoimia, niin uskon, että saamme velkasuhteen taittumaan.

AIVAN kokonaan Orpo ei kuitenkaan sulje lisäleikkauksien tarvetta pois.

-  Talouskehitys on talouspoliittisen ministerivaliokunnan jatkuvan seurannan kohteena, ja jos vaaditaan lisätoimia velkasuhteen taittamiseen, niin sitten niitä kauden aikana tehdään.

Orpo uskoo, että talous lähtee kasvuun. Etenkin, jos Euroopan keskuspankki alkaa viimein laskea ohjauskorkoja.

-  Uskon siihen, että kasvutoimet alkavat purra ja uudistukset vaikuttavat. Haluan antaa ihmisille toivoa siitä, että me pystymme kääntämään tämän parempaan suuntaan.

“Hallitus on toimintakykyinen”

HAASTATTELUA tehdessä takana on myrskyinen politiikan viikko. Perussuomalaisten kansanedustaja Timo Vornanen oli osallisena ampumavälikohtauksessa ravintolan edustalla Helsingissä viime viikolla ja päätyi lopulta erotetuksi perussuomalaisten eduskuntaryhmästä.

Orpon mukaan hänellä on yhä luottoa hallituksen toimintaan ja perussuomalaisiin hallituskumppanina.

-  Hallitus on hyvin toimintakykyinen.

Perussuomalaiset on profiloitunut etenkin sisäisen turvallisuuden kysymyksissä. Puolueessa on kuitenkin kansanedustajia, jotka ovat saaneet tuomion viimeisten kymmenen vuoden aikana. Vornasen lisäksi muutama edustaja on joutunut virkavallan kanssa tekemisiin jo tämänkin hallituskauden aikana.

Vaikeuttaako tämä hallitusyhteistyötä ja hallituksen uskottavuutta puhua turvallisuuskysymyksistä?

-  Nämä ovat ikäviä asioita eivätkä hyväksyttäviä. En halua kommentoida yksittäisten kansanedustajien toimia, mutta hallituksen työskentelyyn näillä ei ole ollut vaikutusta.

Sanna Raita-aho/STT

AVAINSANAT

Elokuva-arvio: “Älä sotke tunteita matematiikkaan” – proffan lauselma kaikuu kuuroille korville

Professorin (Jean-Pierre Daroussin) ja oppilaansa Margueriten (Ella Rumpf) välit rikkoutuvat matemaattiseen virheen vuoksi.

Marguerite löytää niin tunteet kuin elämänkin syvällä numeroiden hetteikössä vaellettuaan.

Siltä pohjalta, että tahkosin muinoin lukion läpi vitosen tai kutosen matikkanumeroilla kunnes tein päästätodistukseen seiskaan oikeuttavan näennäisen ryhtiliikkeen, en olisi ikinä uskonut voivani ihastua elokuvaan, jonka ydiainesta on korkeampi matematiikka. Goldbachin konjektuuri ei todellakaan ole minulla vieläkään teoriana hallussa, mutta kiehtovana elokuvallisena moottorina siitä voi pitää.

EIPÄ ILMEISESTI tiennyt paljon matematiikasta Margueriten teoreema -elokuvan nimiroolin tekevä Ella Rumpfkaan vastatessaan myöntävästi ohjaaja Anna Novionin kutsuun tulla näyttelemään täysin numeroiden pauloihin hurahtaneen opiskelijan pääosa. Perusteellinen valmennus – elokuvan matemaattisena neuvonantajana on toiminut Sorbonnen yliopiston matematiikan professori Ariane Mezard, joka on opettanut myös Novionin elokuvan kuvaamassa huippuopinahjossa, Ècole Normale Supérieuressa – sai kuitenkin Rumpfin sisäistämään, mitä hänen roolihahmonsa oli tekemässä. Todellista metodinäyttelemistä siis.

Marguerite Hoffmanin, häntä ohjaavan professori Laurent Wernerin (Jean-Pierre Daroussin) ja Margueriten kilpailijasta rakastetuksi muuttuvan tai muokkautuvan Lucasin (Julien Frison) rinnalla keskeisessä “sivuosassa” elokuvassa on 1700-luvulla elänyt saksalainen matemaatikko Christian Goldbach, jonka luoman konjektuurin lopputulema on, että “jokainen viittä suurempi alkuluku on kolmen alkuluvun summa”.

Nykypäivän matemaatikot eivät vieläkään ole pystyneet tuota Goldbachin konjektuurina tiedeyhteisössä tunnettua otaksumaa osoittamaan vedenpitäväksi, mutta paljon on yritetty. Elokuvan Margueritekin sen haluaa tehdä. Ja pääsee pitkälle. Ratkaisevalla hetkellä opinnäytetyötä esitellessään hänen todisteluketjuunsa pujahtaa kuitenkin virhe, josta hän vastuuttaa professoriaan. Kun Werner ei virhettä kuittaa, Marguerite jättää ovet paukkuen ENS:n ja on hylkäämässä saman tien koko matematiikan.

Mutta Goldbachin houkutus, numeroiden seireenilaulu, on ylivoimainen vastustettava…

Onni onnettomuudessa on, että tieteellisesti tyrmätyksi tuleminen on Margueritelle käännekohta kasvuksi ihmisenä. Uudessa tilanteessaan hän huomaa, että elämä numeromaailman ulkopuolella on toisenlaista. Iloista, kiihottavaa. Siihen häntä opettaa myös uusi kämppäkaveri Noa, joka tanssinopiskelijana elää enemmän kehonsa ja tunteidensa kuin järjen ja logiikan viemänä.

Goldbachin konjektuurin houkutus saattaa Margueriten kuitenkin myös takaisin numeroiden pariin. Ihan manian rajoille asti: kaaviot täyttävät kohta Margueriten kämpän kaikki seinäpinnat kuin jossain sekoamista kuvaavissa kauhutrillereissä konsanaan.

Matemaattinen intohimo tuo myös Lucasin takaisin Margueriten elämään, nyt jo pehmeämmässä merkityksessä.

NOVIONIN ELOKUVA on sinänsä varsin simppeli kasvukertomus, mutta sen teoreemien, kaavioiden ja matemaattisen logiikan määrittämä tapahtumakehys tuo siihen poikkeuksellisia ulottuvuuksia. Ne imevät vääjäämättä puoleensa, vaikka numerot ja muu matemaatiikan kieli omine merkistöineen ei ihan täpöillä hallussa olisikaan.

Se elokuvasta jää vähän harmittamaan, että päähenkilön elämään aluksi niin niin mekityksellisenä kuuluva profesori Werner hiipuu tarinan kuluissa taka-alalle, miltei näkymättömiin. Hahmossa olisi ainesta enempäänkin.

Välillä Marguerite hyödyntää lahjojaan uhkapelissä.

Koulunsa jättäneen Margueriten heittäytyminen uhkapeliin eli hämäräpuolen tyyppien pelaaman mahjongin maailmaan tarjoaisi tarinaan potentiaalisia trillerielementtejä, mutta sekin jää lopulta aika irralliseksi episodiksi. Marguritehan osoittautuu matemaattisen päättelykykynsä ansiosta pelissä suvereeniksi, ja siten myös uhkaksi aasialaismiesten pyörittämälle pimeälle bisnekselle.

Tässä hämmentävän paljon Krista Kososen oloinen Ella Rumpf sai Margueriten roolista tämän vuoden Felix-jaossa Vuoden tulokkaan palkinnon, ja ymmärrän kyllä miksi. Omaan numeromaailmaansa uponneen nuoren naisen silmien avautuminen toisenlaiselle elämälle tulee Margueriten teoreemasssa kuvatuksi väkevästi mutta herkästi.