Cache updated at: 04:12:36, 22-12-14

Pääkaupunkiseutu hakee "oikeutta" ammatilliseen koulutukseen

Jenna Salonen, Maija Noronen, Susanna Helminen, Henni Salonen, ja Janell Raudma ovat onnekkaita Helsingin sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksen opiskelijoita. Pääkaupunkiseudulla vain joka neljännelle peruskoulun päättäneelle löytyy opiskelupaikka.

Helsinki, Vantaa ja Espoo haluavat peruskoulun päättäville nuorille yhteensä yli 2 100 uutta koulutuspaikkaa. Ne perustelevat tarvetta nuoriso- ja yhteiskuntatakuun toteuttamisella sekä opiskelupaikkojen epäoikeudenmukaisella jakautumisella Suomessa.

– Pääkaupunkiseudulla peruskoulun päättäville nuorille on vain 26 prosentille tarjolla paikka ammatilliseen koulutukseen, kun koko maan luku on 45 prosenttia, Helsingin sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen perustelee.

Koko maassa viime vuonna oli peruskoulun päättäneistä 7,5  prosenttia ilman opiskelupaikkaa. Helsingin, Vantaan ja Espoon vastaavat luvut ovat paljon suuremmat. Pahin tilanne on Helsingissä, missä ilman opiskelupaikkaa 15 prosenttia nuorista.

Pääkaupunkiseudulla peruskoulun päättäville nuorille on vain 26 prosentille tarjolla paikka ammatilliseen koulutukseen, kun koko maan luku on 45 prosenttia.

Hän muistuttaa koulutuspaikkojen lisäämisen myös vastaavan arvioihin nuorten määrän kasvusta pääkaupunkiseudulla ja ennustettuun työvoimapulaan.

Helsingin, Vantaan ja Espoon sivistystoimista vastaavat johtajat jättivät eilen opetusministeri Jukka Gustafssonille yhteisen kannanoton, jossa he tukevat opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotusta valtakunnallisista ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijamääristä.

Esitys tukee pääkaupunkiseudun näkemystä opiskelupaikkojen lisäämisen tarpeesta. Toteutuessaan esitys vähentäisi opiskelupaikkoja monesta maakunnasta ja keskittäisi niitä isoihin keskuksiin.

– Haluamme julkisesti puolustaa ministeriön esitystä ammatillisen koulutuksen paikkojen jakamisesta uudelleen. Esitys on herättänyt maakunnissa melkoista keskustelua, Ritva Viljanen sanoo.

Tulosta sivu
TEKSTI:
Heikki Sihto
KUVA:
Kari Hulkko
Tilaa Demokraatti

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia

Keskustelua aiheesta

Kommentoi