“On naurettavaa, miten se koko kritiikki henkilöityi häneen” – uutuuskirja käy läpi Halosen ajan Venäjä-politiikkaa

Jokin osa maailmaa on aina kaaoksessa. Tämän tajusi toimittaja-kirjailija Meri Valkama, kun hän alkoi kirjoittaa tänään julkaistavaa kirjaa presidentti Tarja Halosesta.

Ennen Valkama ajatteli, että sodat ja luonnonkatastrofit ovat poikkeustiloja. Katsaus Halosen presidenttikausiin sai hänet tajuamaan, että maailmassa on jatkuvasti käynnissä kriisejä.

-  Ja ne ihmiset, jotka niitä joutuvat ratkomaan, ovat Halosen kaltaiset tai hänen asemassaan olevat ihmiset. Maailmantuskaa potevaa ihmistä ei varsinaisesti helpota ajatus siitä, ettei ole mitenkään itsestään selvää, että selviämme jokaisesta eteen tulevasta kriisistä.

Kun Valkamaa pyydettiin kirjoittamaan kirja presidentti Halosesta, hän epäröi hetken. Hänellä oli työn alla romaanikäsikirjoitus, joten aika oli kortilla.

Ensimmäinen tapaaminen presidentin kanssa kuitenkin vahvisti, että kirja on tehtävä. Kemiat kohtasivat, ja keskustelu meni heti syvään päätyyn.

HALONEN lupasi olla puuttumatta Valkaman kirjallisiin valintoihin, ja siitä presidentti piti myös kiinni.

-  Toimittajana olen tottunut siihen, että tällaiset lupaukset ovat usein sanahelinää, mutta Halonen piti kiinni lupauksestaan.

Valkama kertoo varautuneensa myös siihen, että vaikeat kysymykset ärsyttäisivät Halosta.

-  Niin ei käynyt. En saanut häntä provosoitua. Halonen oli valmis puhumaan kaikesta, mistä toivoin.

KIRJA ON vuoropuhelua Valkaman ja Halosen välillä, mutta samalla käydään läpi Halosen presidenttivuosia ja tämän nykyisiä kansainvälisiä tehtäviä.

Kun Venäjä helmikuussa 2022 hyökkäsi Ukrainaan, Halosta ryhdyttiin kritisoimaan rajusti hänen aiemmasta Venäjän-politiikastaan. Tuon kritiikin seurauksena syntyi kirjaidea Halosen poliittisesta perinnöstä.

Kirjaa varten Valkama kävi läpi esimerkiksi tviittejä ja muuta palautetta, joita Halonen sai Venäjän laajamittaisen hyökkäyssodan alettua.

-  On naurettavaa, miten se koko kritiikki henkilöityi häneen, Valkama sanoo.

Halonen toteutti omana aikanaan laajasti kannatusta nauttinutta Venäjä-politiikkaa, Valkama toteaa. Vasta Ukrainan sodan alettua, siis kymmenen vuotta Halosen presidenttikausien jälkeen, sitä ryhdyttiin ruotimaan kielteiseen sävyyn.

MYÖS KIRJAAN haastateltu Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-tutkija Sinikukka Saari käy läpi Venäjän poliittisen kehityskulun erilaisia virstapylväitä. Saaren mukaan vuonna 2012 Venäjä muuttui pehmeästä epädemokratiasta perinteiseksi autokratiaksi. Samana vuonna Suomessa vaihtui presidentti.

Vuonna 2014 Venäjä valtasi Krimin. Halonen ei ollut enää presidentti.

-  Onhan se tosi kiinnostavaa, että se presidentti, joka oli vallassa Krimin valtauksen aikaan, ei saanut samanlaista paskamyrskyä niskaansa kuin Halonen, Valkama sanoo.

Samaa pohtii kirjassa Halosen entinen lehdistöpäällikkö Maria Romantschuk. Romantschuk oli pannut merkille, että kun Suomessa Ukrainan sodan alkamisen jälkeen kiivaasti etsittiin syyllisiä, jostakin syystä sormea osoiteltiin vain Haloseen päin.

“Halonen on vasemmistolainen ja nainen.”

Esimerkkinä hän nostaa Halosesta ja Venäjän presidentistä Vladimir Putinista yhdessä otetun kuvan Allegro-junassa. Sitä on levitelty ja pilkattu laajasti. Vastaavasti kuvaa presidentti Sauli Niinistöstä pelaamassa jääkiekkoa yhdessä Putinin kanssa samanlaiset pelipaidat päällä ei ole nostettu esille juuri missään.

-  Romantschukin teoria on, että syy siihen on, että Halonen on vasemmistolainen ja nainen. Itse olen aika samalla linjalla. Halosen saama ryöpytys on aiemminkin ollut sidonnaista siihen, mikä hänen sukupuolensa ja poliittinen suuntautumisensa on.

VALKAMA myös huomauttaa, että suomalaista keskustelua vaivaa nyt tietty historiattomuus. Kun Halonen nousi presidentiksi, vain pieni osa suomalaisista kannatti Nato-jäsenyyttä, ja sellaisena tilanne myös pysyi hänen presidenttikausiensa ajan. Myös Halosen seuraaja Niinistö suhtautui jäsenyyteen vuosien ajan varovaisesti.

Länsi, ei vain Suomi, teki laajasti liennytyksiä Venäjän suuntaan. Samaan aikaan Yhdysvallat kävi terrorismin vastaisia sotiaan ensin Afganistanissa, sitten Irakissa. Se lisäsi haluja pitää etäisyyttä Yhdysvaltojen politiikkaan.

Nato-kannatus pysyi yleisesti Suomessa alhaisena kevääseen 2022 asti. Voiko siitä, että Suomi ei ollut Naton jäsen vuonna 2022, syyttää siis vain Halosta? kirja kysyy.

ENTÄ MITEN Halonen itse näkee suhteensa Putiniin?

-  Uskon, että Halonen on käynyt syvää keskustelua itsensä kanssa monista omien presidenttikausiensa aikaisista päätöksistä ja myös suhteestaan Putiniin. Mutta siihen, mihin lopputulokseen hän on pohdinnoissaan päätynyt, ainoa oikea ihminen vastaamaan on hän itse.

Valkama kysyi Haloselta, kokiko tämä tulleensa huijatuksi Putinin osalta.

-  Ei. Pikemminkin on olo, että mikä oikein meni pieleen ja missä vaiheessa. Minusta kyse on ollut vähittäisestä luisumisesta, Halonen vastaa kirjassa.

“Putinin joskus tunteneena tiesin, että hänellä oli tumma, synkkä puolensa.”

Halosen mukaan Putinin “toinen puoli” näyttäytyi hänelle ensimmäisen kerran toisen Tshetshenian sodan aikana.

-  Kun kysytään, oliko hyökkäys Ukrainaan minulle yllätys, niin siinä mielessä ei, että Putinin joskus tunteneena tiesin, että hänellä oli tumma, synkkä puolensa. Se tuli esiin erityisesti keskusteluissa Tshetsheniasta, hän sanoo kirjassa.

STT pyysi kustantamon kautta myös Haloselta haastattelua kirjaan liittyen, mutta Halonen ei halunnut antaa haastattelua.

KIRJASSA KERROTAAN myös hieman hyytävä yksityiskohta Halosen vierailusta Venäjällä vuonna 2006. Halonen ohitti vierailulla Putinin työhuoneen.

Putinin työpöydälle oli aseteltu kaksi valokuvaa: toinen niistä oli Halosen lapsuudenkuva, toinen Saksan tuolloisen liittokanslerin Angela Merkelin lapsuudenkuva. Molemmat kuvat olivat olleet käytössä johtajien vaalikampanjoinnissa.

-  Minusta tarina on puistattava ja nostaa mieleeni kaikenlaisia ajatuksia psykologisesta sodankäynnistä, jossa toiset valtiojohtajat, tässä tapauksessa valtaa käyttävät naiset, kutistetaan mielikuvissa pikkutytöiksi, joita on helppo vähätellä tai ohjailla tai ohittaa, Valkama kirjoittaa kirjassa.

Hän totesi asian myös Haloselle, joka ajatteli toisin. Halonen uskoi, että valokuvan tarkoituksen olleen pikemminkin viestiä, että Putin arvosti häntä ja Merkeliä.

HALONEN kertoo kirjassa, että Suomea yritettiin puhua ympäri Natoon jo hänen presidenttikautenaan. Halosen mukaan hänelle esimerkiksi luvattiin, että mikäli Suomi liittyisi jäseneksi, Suomeen perustettaisiin Naton pohjoisen alueen päämaja.

Kirjassa Halonen sanoo pohtineensa Nato-jäsenyyden huonoja ja hyviä puolia ja tulleensa tuolloin tulokseen, että huonoja on enemmän kuin hyviä. Tuolloin myös valtaosa kansasta vastusti jäsenyyttä, minkä Halonen myös viesti Yhdysvaltain suuntaan.

Samalla Halonen antaa kirjassa kritiikkiä “Yhdysvaltoihin kumartelusta”.

-  Olennaista Nato-keskustelussa oli voimakas USA-myönteisyys, mikä on meillä vahvaa riippumatta siitä, mitä Yhdysvallat tekee. Irakin sota on siitä hyvä esimerkki. Silloin kritisoitiin voimakkaasti sitä, että edes sanoi ääneen, että Yhdysvaltojen hyökkäys Irakiin oli kansainvälisen oikeuden vastaista, Halonen muistelee kirjassa.

KIRJAPROJEKTI havahdutti myös siihen, miten paljon politiikka on psykologiaa. Se, miten kemiat toimivat johtajien välillä, vaikuttaa myös valtioiden suhteisiin.

Psykologia näkyy myös siinä, että poliitikoilla on omat avainkokemuksensa, jotka muokkaavat näiden ajattelua. Kirjassa tästä nostetaan esimerkkinä Halosen ja ex-pääministeri Paavo Lipposen (sd.) erilainen ajattelu.

Presidentin ja pääministerin välit olivat tunnetusti vaikeat. Yksi ajattelutapojen ero liittyi juuri Yhdysvaltoihin. Lipposen suhde Yhdysvaltoihin oli lämmin, mihin todennäköisesti vaikutti se, että hän oli ollut maassa jo nuorena vaihto-oppilaana, kirjassa arvioidaan.

Halonen taas toteaa kirjassaan oman epäluulonsa Yhdysvaltoja kohtaan juontuvan hänen nuoruusvuosistaan Etelä-Amerikassa. Halosen mukaan amerikkalaiset “valitsivat aina väärin” – kuten Chilen vuoden 1973 sotilasvallankaappauksessa, jossa kenraali Augusto Pinochet suisti vallasta vaaleilla valitun sosialistipresidentin Salvador Allenden.

Huolimatta Pinochetin tekemistä laajoista kidutuksista, murhista ja vangitsemisista Yhdysvallat tuki Pinochetia.

-  Kansainvälisen politiikan päättäjät ovat yhtä lailla ihmisiä, jotka rakentuvat samalla tavalla kuin me. Samat avainkokemukset muokkaavat heitäkin, Valkama sanoo.

LIPPONEN kytkeytyy olennaisesti myös niin sanottuun Irak-gateen, joka oli yksi Halosen presidenttikauden isoimmista kohuista.

Tuolloin selvisi, että tuolloinen pääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk.) oli saanut salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja presidentin silloiselta neuvonantajalta Martti Manniselta. Niitä hän käytti hyväkseen vaalitentissä Lipposta vastaan eduskuntavaalien aikana.

Pitkään spekuloitiin, oliko Halonen itse vuodon taustalla. Motiiviksi esitettiin sitä, että Halonen olisi halunnut torpata puoluetoverinsa Lipposen nousun pääministeriksi erimielisyyksien vuoksi.

Tätä vihjailua Valkama sanoo pitävänsä kohtuuttomana. Mitään todisteita asiasta ei ole – paitsi median spekulointi. Jäätteenmäki tai Manninen eivät koskaan esittäneet, että Halonen olisi ollut asiassa mukana.

“Minusta oli todella sääli, miten hän pilasi pitkän ja nuhteettoman virkamiesuransa.”

Kirjassa Halonen sanoo olevansa juristi, “juridiikan läpitunkema”, eikä tee laittomuuksia.

Halosen mukaan Mannisen tekojen paljastuminen oli jotakin, mitä hän ei olisi koskaan voinut uskoa.

-  Se oli uskomaton asia. Aivan uskomaton asia. Manninen oli satakymmenenprosenttisesti virkamies, ja minusta oli todella sääli, miten hän pilasi pitkän ja nuhteettoman virkamiesuransa, Halonen pohtii kirjassa.

HALOSEN entisten ja nykyisten kansainvälisten tehtävien lista on pitkä. Kirjassa Valkama seuraakin Halosen työtä mukana matkoilla esimerkiksi Israelissa ja Palestiinassa. Matkalla Halonen oli osittain YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin toiveesta.

-  Minusta emme tunne Halosen verkostoitumista ja painoarvoa samalla tavalla kuin esimerkiksi Martti Ahtisaaren. Halonen kuuluu esimerkiksi Guterresin korkean tason neuvoa-antavaan paneeliin, joka on pääsihteerin tukena erilaisten kriisien ja konfliktien ratkomisessa. Se ei ole pieni tai vähäpätöinen asia, Valkama sanoo.

-  Omien havaintojeni mukaan Halosen yksi suuri vahvuus on, että hän kohtaa ihmisen kuin ihmisen samalla silmien korkeudella, riippumatta siitä onko tämä 15-vuotias palestiinalaisnuori vai ministeri.

Kirjan luvataan käsittelevän Halosen poliittista perintöä. Mikä se on, oli lopulta kysymys, johon Valkama ei löytänyt yhtä yksinkertaista vastausta kuin Niinistön kohdalla.

Niinistöllä se oli Nato-jäsenyys. Halosen politiikan painopisteet ovat painottuneet taas esimerkiksi YK-järjestelmään, kestävään kehitykseen, ihmisoikeuksiin ja oikeusvaltioon.

“Halonen on raivannut naisille ja tytöille tietä politiikassa.”

Ajat olivat myös hyvin erilaiset Niinistön ja Halosen aikakausilla. Se vaikuttaa vääjäämättä siihen, miten perintö muodostuu.

-  Yksi ilmeinen asia on tietenkin se, että Halonen on raivannut naisille ja tytöille tietä politiikassa. Se on ollut sukupuolten välisen tasa-arvon kannalta iso asia meillä, mutta näyttänyt esimerkkiä myös muualla maailmassa.

Vaikka presidentin virassa ei olekaan seurannut vielä toista naista, esimerkiksi aiemmassa hallituksessa enemmistö ministereistä oli naisia.

-  Voi pohtia, että olisiko se ollut mahdollista, jos meillä ei olisi ollut tätä suunnannäyttäjää.

Sanna Raita-aho / STT

Poliisi: Vornanen kokenut tulleensa uhatuksi

Perussuomalaisten kansanedustaja Timo Vornanen on poliisin mukaan kokenut tulleensa uhatuksi ennen aseen käyttöä.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Larkio sanoo STT:lle, että ainakaan valvontakameroista ei kuitenkaan näy, että kukaan olisi ollut käymässä epäillyn päälle.

Tällä hetkellä Helsingin ampumistapauksessa ei ole epäiltynä ketään muuta kuin Vornanen. Poliisilta saadun tiedon mukaan tutkinnan seuraavassa vaiheessa selvitetään muun muassa sitä, onko joku mahdollisesti uhannut Vornasta.

TIETTÄVÄSTI Vornanen on riitaantunut toisen seurueen kanssa. Kuulusteluissa on puhuttu ainakin tönimisestä.

-  Olisiko se sitten siitä sanaharkasta lähtenyt vyörymään. Eivät tunteneet toisiaan, joten ei sellaista taustalla olevaa motiivia, Larkio sanoo.

-  Mitä tämä riita on ollut ja mistä se on syntynyt, monet kuulusteltavista eivät oikein itsekään tiedä, mistä se on tullut, hän lisää.

Larkio korostaa kellon olleen perjantain puolella pitkälti yli puolenyön ja ihmisten olleen päihtyneitä. Hän arvioi tämän vaikuttaneen ainakin osittain asiaan.

EPÄILLYN omassa seurueessa on Larkion mukaan ollut puoluekavereita, joista osa oli ehtinyt jo lähteä pois, mutta joitain oli jäänyt. Itse riitelyyn he eivät kuitenkaan ole olleet osallisena. Yökerhon ulkopuolella on ampumisen aikoihin ollut vajaat kymmenen ihmistä, ja Larkio kuvailee ryhmää sekalaiseksi porukaksi.

Poliisi vetoaa esitutkintalain määräyksiin eikä edelleenkään vahvista epäillyn henkilöllisyyttä. Sen sijaan poliisi puhuu 54-vuotiaasta miehestä. Muun muassa perussuomalaisista on kuitenkin kerrottu, että rikoksista epäilty mies on puolueen kansanedustaja Vornanen.

Poliisista saadun tiedon mukaan Vornasella ei ole ollut asetta mukana eduskunnassa.

-  On se varmaan ollut pidemmän aikaa hänellä, mutta meidän tietojemme mukaan hän ei ole sitä eduskuntaan vienyt. Eduskunnassa hän ei ole sitä asetta kantanut, Larkio sanoi STT:lle maanantaina iltapäivällä.

Vornasen epäillään hakeneen aseen kotoa torstaipäivän aikana, mutta tästä ei ole vielä varmuutta.

LARKION mukaan poliisi on takavarikoinut ampumistapauksessa käytetyn aseen, jota hän kuvailee 6.35-kaliiperiseksi taskuaseeksi. Poliisilla on vielä selvityksen alla, mitä käyttötarkoitusta varten ase on ollut Vornasella sekä se, miksi ase on ollut ravintolassa mukana.

Ampumistapauksessa on kolme rikosnimikettä. Poliisin mukaan nämä ovat vaaran aiheuttaminen, laiton uhkaus ja ampuma-aserikkomus.

Vornasen epäillään osoittaneen aseella kahta ihmistä ja ampuneen laukauksen maahan ravintola Ihkun edessä Helsingissä perjantain vastaisena yönä.

Poliisin mukaan epäilty on myöntänyt tapahtumakulun.

Tapauksen rikosnimikkeet ovat muuttuneet esitutkinnan edetessä. Heti tapahtumien jälkeen nimikkeet olivat törkeän pahoinpitelyn yritys, laiton uhkaus ja ampuma-aserikos.

-  Nythän ne rikosnimikkeet muuttuivat, kun saatiin asiaa selvitettyä, niin kyllä hän tämän tapahtumakulun sinällään myöntää, Larkio sanoo.

SEN SIJAAN Vornanen ei ole esimerkiksi myöntänyt alkuvaiheessa rikosnimikkeenä ollutta pahoinpitelyn yritystä. Larkio sanoo, ettei ole tullut ilmi, että tapauksessa olisi ollut vahingoittamisen tarkoitusta.

Larkion mukaan laiton uhkaus liittyy siihen, kuinka mies on osoittanut muita ihmisiä aseella, vaikkakin tutkinnanjohtajan mukaan vain lyhyen aikaa. Vaaran aiheuttaminen tulee puolestaan automaattisesti siitä, kun Helsingin keskustassa ammutaan aseella.

Alun perin miestä epäiltiin ampuma-aserikoksesta, mutta koska ase on ollut luvallinen, ei kyseessä ole ampuma-aserikos. Ampuma-aserikkomus liittyy Larkion mukaan aseen käsittelyyn, kantamiseen ja päihtymykseen.

Poliisi tiedotti tapauksesta ensimmäisen kerran lauantaina. Tuolloin poliisi ei vielä kertonut rikosnimikkeitä vaan ainoastaan sen, että 54-vuotiasta miestä epäiltiin henkeen ja terveyteen kohdistuneesta rikoksesta.

POLIISIN käsitys ampumistilanteesta on pysynyt samana kuin aiemmin, tiedotteessa kerrotaan. Esitutkinnan alussa tapahtumien kulku oli poliisin mukaan epäselvä, koska paikalla olleita ihmisiä ei päästy heti kuulemaan eikä tilanteesta olleita valvontakameratallenteita ollut heti saatavilla.

-  Poliisi pääsi kuulemaan epäiltyä myöhään perjantaina iltapäivällä, tutkinnanjohtaja Larkio kertoi tiedotteessa.

-  Viikonloppuna poliisi teki kuulusteluita ja kävi läpi valvontakameratallenteita, mikä toi omalta osaltaan selvyyttä tapahtumiin ravintolassa sekä sen edustalla.

Vornanen otettiin kiinni perjantaina aamuyöstä, ja hänet pidätettiin saman päivän aikana. Hänet vapautettiin lauantaina.

Larkion mukaan ydinkuulusteltavat on saatu aika hyvin käytyä läpi, mutta voi olla, että tulee vielä tarvetta tarkennuksille. Poliisin arvion mukaan tapauksen esitutkinta valmistuu touko-kesäkuussa. Tapauksen syyttäjä on erikoissyyttäjä Tapio Mäkinen, tiedotteessa kerrotaan.

AVAINSANAT

Poliisi: Vornasella ei ollut asetta eduskunnassa

Eduskunnan täysistunto 26. huhtikuuta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Timo Vornasella ei ole ollut poliisista saadun tiedon mukaan asetta mukana eduskunnassa.

Asiasta kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Larkio STT:lle.

LARKION mukaan poliisi on takavarikoinut Helsingin ampumistapauksessa käytetyn aseen, jota hän kuvailee 6.35-kaliiperiseksi taskuaseeksi. Poliisilla on vielä selvityksen alla, mitä käyttötarkoitusta varten ase on miehellä ollut sekä se, miksi ase on ollut ravintolassa mukana.

Poliisi ei edelleenkään vahvista epäillyn henkilöllisyyttä. Muun muassa perussuomalaisista on kuitenkin kerrottu, että rikoksista epäilty on puolueen kansanedustaja Timo Vornanen.

AVAINSANAT

Perussuomalaiset profiloituu sisäisellä turvallisuudella – nämä puolueen poliitikot ovat viime aikoina joutuneet tekemisiin virkavallan kanssa

Perussuomalaisten kansanedustajan Timo Vornasen osallisuus ampumatapaukseen Helsingissä on hallinnut lehtien otsikoita viime päivät.

Vornasen lisäksi muitakin perussuomalaisten kansanedustajia on joutunut tekemisiin virkavallan kanssa kuluneen hallituskauden aikana. Samaan aikaan puolue on profiloitunut erityisesti sisäisen turvallisuuden puolestapuhujana.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakso, 55, määrättiin tammikuussa sakkorangaistukseen virkamiehen vastustamisesta.

Sakkorangaistus annettiin joulukuussa tapahtuneesta välikohtauksesta Kouvolassa. Tuolloin poliisipartio pysäytti luistattelun vuoksi henkilöauton, jossa Laakso oli matkustajana.

Partio kirjoitti kuljettajalle sakon. Ilta-Sanomien mukaan Laakso ei kuitenkaan hyväksynyt sakon kirjoittamista ja alkoi huutaa ja käyttäytyä aggressiivisesti partiota kohtaan.

PUOLUEEN kansanedustaja ja toinen varapuheenjohtaja Mauri Peltokangas puolestaan kaahasi vuoden alussa korttinsa hyllylle määräajaksi. Hän sai samalla ylinopeussakot. Peltokangas kertoi Facebookissa ajaneensa 137 kilometrin tuntivauhtia. Alueen nopeusrajoitus oli 80 kilometriä tunnissa.

Peltokankaan ajokortti on ollut hyllyllä myös aiemmin. Hän ajoi joulukuussa 2022 poliisin tutkaan 140 kilometrin tuntinopeudella moottoritiellä, jossa talvinopeusrajoitus oli 100 kilometriä tunnissa.

Myös muut perussuomalaisten nykyiset kansanedustajat ovat saaneet tuomioita viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Brother Christmas -hyväntekeväisyystoiminnastaan tunnettu kansanedustaja Ari Koponen (ps.) tuomittiin vuonna 2019 käräjillä sakkoihin rahankeräysrikoksesta. Koposen laittomaksi katsottu toiminta ajoittui vuoteen 2017 eli ennen hänen työtään kansanedustajana.

Porilainen kansanedustaja Petri Huru (ps.) sai vuonna 2019 ylinopeuden vuoksi sakkorangaistuksen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, uutisoi muun muassa Yle. Huru oli jo tekoaikaan kansanedustaja. Hän joutui käräjäoikeuteen kiistettyään poliisin antamien sakkojen suuruden. Ylen mukaan oikeus totesi poliisin alkuperäisen sakkorangaistuksen oikeaksi.

Perussuomalaisten kansanedustajan ja kolmannen varapuheenjohtajan Sebastian Tynkkysen tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sai sinetin elokuussa, kun korkein oikeus ei myöntänyt hänelle valituslupaa.

TYNKKYNEN tuomittiin käräjäoikeudessa sakkoihin vuoden 2017 kuntavaalikampanjan aikaisista Facebook-kirjoituksista. Oikeuden mukaan kirjoituksissa solvattiin ja paneteltiin turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia.

Kyseessä on Tynkkysen kolmas tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

STT pyysi perussuomalaisten puheenjohtajalta Riikka Purralta kommentteja asiasta. STT yritti tavoittaa Purraa niin soittamalla kuin viestitse.

STT lähetti Purralle kysymyksen siitä, miten hän näkee puolueen edustajien saamat rangaistukset suhteessa perussuomalaisten profiloitumiseen sisäisen turvallisuuden asioissa. STT myös kysyi, aikooko puolue käydä laajemmin keskustelua kansanedustajalle sopivasta käytöksestä.

Lisäksi STT kysyi Timo Vornaseen liittyviä kysymyksiä, kuten sitä, milloin perussuomalaiset oli alun perin aikonut tiedottaa Vornaseen liittyvistä rikosepäilyistä. Asia tuli julkisuuteen Seiska-lehden uutisen myötä perjantai-iltana, mutta oli puoluejohdon tiedossa jo aamupäivällä.

Purra vastasi osaan kysymyksistä tekstiviestillä, mutta ei kommentoinut puolueen kansanedustajien saamia tuomioita. Tiedottamisen osalta hän totesi, että lehdistö uutisoi tämänkaltaisista asioista nopeasti.

-  Puolueella ei ole syytä tulla julkisuuteen hyvin epäselvien ja keskenään ristiriitaisten tietojen varassa. Poliisi suorittaa tutkintaa, ei puolue, Purra viestitti.

POLIISI tutkii tällä hetkellä myös perussuomalaisten europarlamentaarikon Teuvo Hakkaraisen verosotkuja. Elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) on syyteharkinnan kohteena julkaisemaansa kirjaan liittyen.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe kumosi viime vuoden lopulla syyttäjän aiemman päätöksen jättää Rydmanin kirjaan liittyvä epäilty salassapitorikos tutkimatta.

Rikosepäilyssä on kyse Rydmanin kirjasta Salaisuus, jota ei ollut. Keskusrikospoliisi teki alun perin kirjasta tutkintapyynnön Helsingin poliisille, koska se epäili kirjassa julkistetun tietoja, jotka oli määrätty salassa pidettäviksi.

Syyttäjä oli ensin katsonut, ettei epäilystä ole syytä käynnistää esitutkintaa. Apulaisvaltakunnansyyttäjän päätöksellä asiasta suoritettiin kuitenkin esitutkinta, ja maaliskuussa asia siirtyi syyteharkintaan.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Rydmania on esitutkinnan aikana epäilty myös entisen seurustelukumppaninsa törkeästä kunnianloukkauksesta, törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä ja salassapitorikoksesta.

RYDMANIN entinen kumppani vahvisti maaliskuussa STT:lle olevansa asianomistajana kyseisessä esitutkinnassa. Tutkinnanjohtaja on vahvistanut hänelle esitutkinnan valmistuneen ja siirtyneen samoilla rikosnimikkeillä syyteharkintaan.

Myös Helsingin Sanomat on rikosepäilyn kohteena Rydmanista julkaistuun artikkeliin liittyen.

Perussuomalaisten edesmennyt kansanedustaja Tony Halme tuomittiin vuonna 2004 neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen muun muassa ampuma-aserikoksesta.

Tuolloin keskusteltiin mahdollisuudesta erottaa Halme eduskunnasta. Näin ei kuitenkaan tehty, vaan hän jatkoi kansanedustajana vuoteen 2007. Halme kuoli vuonna 2010.

Hän on ainoa ampuma-aserikoksesta 2000-luvulla tuomittu kansanedustaja. Tapaus on noussut Vornasen tapauksen myötä jälleen julkiseen keskusteluun.

Sanna Raita-aho/STT

Vornasella menneisyydessään huomautus poliisille sopimattomasta käyttäytymisestä

Timo Vornanen (ps.).

Kansanedustaja Timo Vornanen (ps.) sai vuonna 2016 kirjallisen huomautuksen poliisille sopimattomasta käyttäytymisestä. Hän työskenteli tuolloin Itä-Suomen poliisilaitoksella.

Poliisissa laaditun selvityksen mukaan Vornanen oli kenttäryhmän illanvietossa kosketellut ja halaillut työtoveria, joka ei pitänyt käyttäytymistä hyväksyttävänä. Myöhemmin samana iltana ravintolassa Vornanen oli vienyt kätensä henkilön nivusalueelle.

Tilanteen oli nähnyt kolmas poliisi, jonka kertoman mukaan henkilön ilme oli ollut kiusaantunut ja “tilanteesta pois haluava”.

Tilanteen nähnyt poliisi otti Vornasen kanssa puheeksi tämän käyttäytymisen, minkä jälkeen Vornanen poistui ravintolasta. Lähentelyn kohteeksi joutunut palasi itkuisena muun seurueen luokse ravintolan pöytään, selvityksessä sanotaan.

Vornanen kertoi huomautusta edeltäneessä kuulemisessa, että hän oli illanvietossa suudellut työtoverinsa kanssa ja ravintolan baaritiskillä puristanut farkkujen läpi tämän pakaraa.

PAIKALLA ollut kolmas poliisi oli tämän nähtyään alkanut huutaa kovaäänisesti, Vornanen kertoi. Vornasen mukaan kyseinen poliisi ei kuitenkaan ollut tietoinen hänen ja työtoverin välisestä aiemmin illalla tapahtuneesta kanssakäymisestä.

Huomautukseen johtaneet tapahtumat ajoittuvat heinäkuuhun 2015.

-  Vornasen on katsottava toimineen (…) valtion virkamiehelle ja poliisimiehelle kuuluvien käyttäytymisvelvoitteiden vastaisesti, huomautuksessa todetaan.

Vuonna 2020 Vornanen sai esimieheltään palautetta siitä, että hän esiintyi poliisin virkapuvussa Joensuussa perussuomalaisten teltan luona ja hänestä julkaistiin myös kuva Facebookissa.

Vornanen oli joulukuussa 2019 valvomassa järjestystä Joensuun joulumarkkinoilla. Valokuvassa hän poseeraa kahden paikallisen perussuomalaisen välissä virkapuku yllään.

KUVAN julkaisemisen jälkeen Itä-Suomen poliisilaitokselle tuli arvostelevaa yleisöpalautetta. Vornanen sai esimiehiltään kirjallisen ohjauksen, jonka mukaan hänen olisi pitänyt kieltäytyä valokuvan ottamisesta. Kirjallinen ohjaus ei tarkoita, että kyseessä olisi virkavirhe.

Ohjauskirjeen mukaan osallistuminen poliisin virkapuvussa ja virka-aikana valokuvan ottamiseen perussuomalaisten teltan edessä on voinut ainakin jossain määrin heikentää poliisin puolueettomuutta ja vaarantaa poliisia kohtaan tunnettua luottamusta.

Vornasella ei ole tuomioita rikoksista. Oikeusrekisterikeskuksesta kerrotaan STT:lle sähköpostitse, että Vornaseen liittyviä rikos- tai siviiliasioiden ratkaisuja ei ole. Tämä merkitsee, että hän ei ole missään oikeuden tuomiossa myöskään asianomistajana tai muutoin osapuolena.

AVAINSANAT

Puhemies Halla-aho Ylellä Vornaseen liittyvästä tiedottamisesta: Koordinaatiokatkos

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.).

Puhemies Jussi Halla-aho (ps.) myöntää Ylen haastattelussa, että hänen olisi kannattanut informoida eduskuntaa jo perjantaina kananedustaja Timo Vornasen (ps.) tapauksesta.

Halla-aho kertoo saaneensa tiedon tapahtuneesta perjantaina aamulla eduskunnan pääsihteeriltä Antti Pelttarilta. Halla-aho ei kertonut asiasta puhemiesneuvoston kokoukseen perjantaina.

– Tässä mitä ilmeisimmin tapahtui jonkinlainen koordinaatiokatkos minun ja pääsihteerin väillä. Pääsihteeri sai tiedon tästä asiasta poliisilta ja informoi minua. Kaiketi oletin, että pääsihteeri olisi sitten informoinut kaikki ne tahot, jotka siinä tilanteessa on syytä informoida, Halla-aho sanoo Ylellä.

VORNASEN tapaus on Halla-ahon mukaan niin harvinaislaatuinen, ettei hänen tiedossaan ole selkeää toimintaohjetta, jonka mukaan puhemiehen olisi tullut toimia.

– Tämä on sekä minulle että tänä vuonna tehtävässään aloittaneelle pääsihteerille aika erikoinen ja uusi tilanne. Joten mitään varsinaista protokollaa tämän tilanteen käsittelyyn ei taida olla, ainakaan minun tiedossani.

Vornasta epäillään vaaran aiheuttamisesta, laittomasta uhkauksesta ja ampuma-aserikkomuksesta. Hän ampui perjantaina aamuyöllä käsiaseella Helsingin Kampissa sijaitsevan karaokeravintolan edessä.