Kolumni

Me emme unohda – Orpon hallituksen leikkaukset ovat tietoinen päätös tuhota kokonaisen sukupolven tulevaisuus

Syksy oli pimeä, tai sitten täynnä kirkkaita päiviä. Olen kadottanut muistikuvan, sillä silloin lapsuuteni loppui. Oli vuosi 1991, oli lama, ja minun perheessäni se tarkoitti molempien vanhempien työttömyyttä, perheen hajoamista, lopulta kodin menetystä.

Siitä kaikesta on kulunut yli kolme vuosikymmentä, mutta muisto elää tiukassa. Kuinka talvivaatteisiin, koulureppuihin tai harrastuksiin ei ollut enää rahaa. Kuinka kolmen kasvavan teinin perheessä ruoka loppui toisinaan kesken. Kuinka välillä rahat eivät riittäneet myöskään puhelin- tai sähkölaskuun.

Kuinka elämän täytti häpeä, jota aiheut­­ti lapsenkin lävistänyt epäonnistumisen tunne.

Vaikka minun kävi lopulta hyvin, lapsuusajan köyhyyden jättämä jälki ei katoa koskaan. Sama pätee erityisen vahvasti niihin, joille kävi huonommin.

Heidän kohtalonsa olisi pitänyt estää yhteiskuntaamme tekemästä samaa virhettä enää koskaan.

TERVEYDEN ja hyvinvoinnin laitoksen vuonna 2011 toteuttama poikkeuksellisen laaja tutkimus piirtää karua kuvaa laman lapsista. Vuonna 1987 syntyneistä joka viidennellä on mielenterveysongelmia. Joka kolmannella pojalla on jonkinlainen merkintä rikos-, sakko- tai tuomioistuinrekisterissä. Tyttöjen osalta vanhempien köyhyys lisäsi esimerkiksi riskiä saada sukupuolitauti tai joutua tekemään abortti. Koko 60 000 yksilön ikäluokasta joka kuudes, siis 10 000 nuorta, ei saanut suoritettua peruskoulun jälkeistä tutkintoa 21 ikävuoteen mennessä.

Aineellinen köyhyys periytyy myös varsin konkreettisesti. Yli viisi vuotta toimeentulotukea saaneiden vanhempien lapsista jopa 70 prosenttia elää itsekin toimeentulotuella. Mitä pidempään vanhemmat elävät toimeentulotuen varassa, sitä enemmän heidän lapsensa syövät psyykenlääkkeitä, joutuvat huostaan otetuiksi ja tarvitsevat mielenterveyspalveluja.

Köyhyys näkyy jopa lasten syntymäpainossa. Köyhän perheen vauva painaa tilastollisesti 200 grammaa keskimääräistä vähemmän.

SUOMESSA rakastetaan toistella, kuinka meillä mahdollisuuksien tasa-arvo on pidemmällä kuin juuri missään muualla. Köyhien perheiden lasten osalta mantra ei tosin pidä paikkaansa.

Eriarvoisuus lisää ylisukupolvista köyhyyttä, joka puolestaan vähentää sosiaalista liikkuvuutta. Kaikkein haitallisinta köyhyys on kahden ensimmäisen ikävuoden aika­­na. Silloin aivojen kehitys on kriittisessä vaiheessa ja perusta ihmisen kehittymiselle syntyy.

TÄTÄ tekstiä kirjoittaessani hallituksen historiallisen rajut leikkaukset ovat juuri astuneet voimaan. Ne kohdistuvat erityisesti jo valmiiksi heikossa ja hauraassa asemassa oleviin. Vaikka valtakunnassamme asuu kaikki maailman tieto leikkausten tulevista seurauksista, Petteri Orpon hallitus ei epäröi toistaa 1990-luvun laman virheitä.

Yksi asia on kuitenkin tänä päivänä toisin. Tällä kertaa päättäjät eivät voi väittää, etteikö olisi ollut tiedossa, mitä leikkauksista seuraa.

Tiesitte kyllä, mutta ette välittäneet.

Me laman lapset tulemme varmistamaan, että ette pääse unohtamaan sitä koskaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kolumni

Janne Riiheläinen: Ystäväni Veikko oli oikeassa Venäjä-realismissaan, minä väärässä

Ystäväni Veikko tiesi jo kylmän sodan aikana, miten Suomen kannattaa aina pitää silmällä Venäjää, varmuuden vuoksi. Hän ei ollut realismissaan väärässä, vaikka luulimme niin.

Minut tavoitti tällä viikolla suruviesti erään tuttavani ennenaikaisesta poismenosta. Veikko oli persoonallisuus, periaatteiden ja luonnontieteiden mies.

Periaatteisiin kuului myös maanpuolustus, sen henki ja käytäntö. Tykistön mies henkeen ja vereen.

Me olimme sukupolvea, joka syntyi sodanjälkeiseen maailmaan, kasvoi suomettuneessa Suomessa ja seurasi vähän hämmentyneesti hymyillen Neuvostoliiton romahdusta. Sen jälkeen eurooppalainen Suomi kasvoi monin tavoin ulos kylmän sodan eksistentialistisesta harmaudesta.

Pitkään kaikki näyttikin hyvältä. Krimin valtaus 2014 muutti minun ja monen muun silmissä tilanteen perusteellisesti.

VIRALLISEN Suomen linjaukset eivät silti juurikaan muuttuneet, vaikka puheet ehkä kävivätkin huolestuneemmiksi. Kokoomuksen johtama hallitus ajoi presidentin tuella loppuvuodesta 2014 läpi Fennovoiman ydinvoimalahankkeen.

Seuraavana keväänä aloittanut Juha Sipilän (kesk.) hallitus jatkoi välillä jopa lapsellisen luottavaisella linjalla Venäjään.

Tilanne kuitenkin pysäytti meillä ja erityisesti muualla jo tapahtuneen muutoksen, jossa maanpuolustusta nimenomaan alueellisena puolustuksena ajettiin alas.

Vuonna 2013 politiikassa käytiin vielä voimakasta kampanjaa yleisen asevelvollisuuden lopettamiseksi, mutta tämä yritys kuihtui pian Krimin vihreiden miesten ilmestymiseen.

Julkisesti Suomen puolustusvoimat on vuosikymmenten ajan aina ollut tehtäviensä tasalla ja ajan vaatimukset täyttävä. Se, mikä tilanne on ollut oikeasti milloinkin, on eri asia. Mutta yritystä täyttää oma tehtävä ei ole puuttunut.

VEIKKO MUISTELI joskus kylmän sodan aikoja, kun muodollisesti varsin epämääräisillä reserviläistoiminnoilla ylläpidettiin ja kehitettiin Suomen puolustuskykyä. Asioita tehtiin piilossa niin Neuvostoliitolta kuin poliitikoiltakin. Niiden toimien historia on vielä kirjaamatta julkisesti.

Helsingin avainreserviläisten puolisalainen yhdistys Hermannit ja muut vastaavat organisaatiot ansaitsevat tunnustuksensa.

Itse marssin 1980-luvulla rauhanmarssilla. Kommunismin romahdettua minäkin uskoin Venäjän pikkuhiljaa kehittyvän ehkä vähän nilkuttavaksi, mutta kuitenkin naapureilleen riittävän turvalliseksi demokratiaksi.

Helsingin avainreserviläisten puolisalainen yhdistys Hermannit ja muut vastaavat organisaatiot ansaitsevat tunnustuksensa.

Veikko ja minä näimme aikoinaan monet asiat hyvin eri tavalla. Mutta se, mikä yhdisti meitä vahvasti jo vuosia sitten, oli näkemys Venäjän tilanteen vakavuudesta Suomelle.

Jos ennen puoluekanta tai vastaava kertoi hyvin paljon siitä, miten ihminen suhtautui Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, vuodesta 2014 alkaen Venäjä-tilannekuvasta tuli merkittävin tekijä ihmisten turvallisuuspoliittisten näkemysten taustalle.

Itse halusin aiemmin uskoa parempaan maailmaan, jossa täysimittainen sota oli mahdottomuus. Kylmän sodan aikana ja ennen kaikkea sen jälkeisenä rauhan ja kasvun aikana moni, minä mukaan lukien, ajatteli Veikon olevan väärässä.

Hän oli kuitenkin oikeassa.

AJATTELEN silti, että kumpikin olimme tavallaan oikeassa. Minä yritin ja uskoin rauhan ja demokratian voittokulkuun. Veikko varautui vuosikymmeniä siihen, ettei niin käykään. Minä edustin yritystä ja uskoa parempaan maailmaan ja Veikko varautumista siihen, ettei maailma oikeastaan muutu.

En tiedä, olisiko maailmalla ollut mahdollisuus siirtyä johonkin pysyvästi vähemmän sotaisaan aikakauteen, kun kaksinapainen maailma kommunismin kaaduttua romahti. Mutta minusta sitä kannatti yrittää.

Tämä ajatus on minusta äärimmäisen tärkeä tälläkin hetkellä. Liiallinen yksimielisyys ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tekee meistä heikomman ja kykenemättömämmän pärjäämään tulevaisuudessa.

Siksi meidän on demokraattisessa maassa hyvä vaalia avointa ja moniarvoista keskustelua siitä, miten pärjäämme erilaisten kehityskulkujen kanssa.

Hyvää matkaa, Veikko. Kiitämme ja täytämme aukon rivissä.

Janne Riiheläinen 2023

Kolumni

Tarja Filatov: Hallitus leikkaa työn edellytykset – moni tippuu toimeentulotuen kannustinloukkuun

Sanotaan, että huhtikuu on kuukausista julmin. Monelle se on, koska huhtikuun alussa astui voimaan osa hallituksen leikkauksista. Hallituksen lisäleikkaukset tehtiin huhtikuun kehysriihessä.

Toimillaan hallitus pyrkii nostamaan työllisyyttä ja tasapainottamaan taloutta. Leikkauksien on tarkoitus kannustaa työttömiä työhön. Tavoite on kannatettava, mutta liian isot leikkaukset lannistavat.

Haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten voimavarat kuluvat arjesta selviytymiseen. Ahdistus ja köyhyys kasvavat. Erityisesti lapsiperheköyhyyttä tulisi välttää, koska se jättää lapsen reppuun elinikäisen taakan.

Vanhempien pitkäaikainen toimeentulotukiriippuvuus näkyy lasten koulumenestyksessä. Se näkyy muun muassa psyykenlääkkeiden käytössä, lastensuojelutarpeessa ja monissa muissa asioissa, joita pyrimme ehkäisemään.

Pienituloiset lapsiperheet ovat kovilla. Työttömyysturvan lapsikorotusten poistaminen iskee noin 100 000 vanhempaan. Työtön vanhempi on saanut kahdesta lapsesta 184 euroa kuukaudessa. Korvaus poistuu kokonaan.

Harva työtön on omasta halustaan työttömänä. Työttömäksi joudutaan, ei työttömyyteen päästä.

TYÖTTÖMYYS on osattomuutta. Harva työtön on omasta halustaan työttömänä. Työttömäksi joudutaan, ei työttömyyteen päästä.

Iso osa ansiosidonnaisella työttömyyspäivärahalla olleista on töissä. He ovat voineet ansaita 300 euroa kuukaudessa ilman, että työttömyysturva on alentunut. Nyt tämä suojaosa poistuu noin 74 000 työssäkäyvältä ihmiseltä.

Tulot lähes puolittuvat osa-aikatyöntekijältä, joka on ansainnut noin 1 000 euroa kuukaudessa.

ASUMINEN on kallista alueilla, joilla työtä on parhaiten tarjolla. Lapsiperheiden asumista on tuettu, koska on haluttu, että vanhempien pienillä tuloilla lapset voivat asua säällisesti.

Asumistuen leikkaukset koskettavat noin 400 000 perhettä. Asumistuessa nousee omavastuu ja laskee korvausprosentti. Keskimäärin asumistuki alenee noin 133 euroa kuukaudessa.

Hallitukset toimet pyrkivät siihen, että ne kannustaisivat ihmisiä ottamaan vastaan pienipalkkaista työtä. Mutta ei työtä saa kuin kaupan hyllyltä. Monen ihmisen on vaikea työllistyä, koska vaikkapa terveys asettaa rajoitteita, koulutus ei kohtaa työpaikkojen kanssa tai pienet lapset eivät mahdollista kokoaikatyötä.

EI työllistyminen ole vain taloudellisen kannustamisen asia. Kyse on muustakin. Ja vaikka olisi, isot leikkaukset vievät noin 100 000 ihmistä toimeentulotuen asiakkaiksi.

Toimeentulotuki on tunnetusti pahin kannustinloukku. Lamaannuttava tuen muoto, koska pienetkin tulot leikataan pois. Työtuloja voi olla 150 euroa kuukaudessa. Sen jälkeen leikkuri iskee.

Oletettavaa on, että taloudelliset kannusteet tehdä keikkatöitä ja osa-aikatöitä heikkenevät, kun toimeentulotukiriippuvuus kasvaa.

Toimeentulotuella olevien ihmisten taloudellinen varautuminen on lähes mahdoton. Säästöjä ei saa olla, jopa läheisten rahalahjoitukset vaikkapa syntymäpäivinä lasketaan yhteen. Jos ne ovat yli 50 euroa, lahjaraha leikataan pois toimeentulotuesta.

Toimeentulotuki ohjaa kädestä suuhun elämiseen eikä viisaaseen varautuvaan taloudenhoitoon.

Kirjoittaja on kansanedustaja (sd.)

Poverty and wealth

A fet and a skinny Pigy Bank

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kolumni

Kaikki muuttuu politiikassakin – ja siitä muutoksesta tulee kirjoittaa, sanoo Demokraatin kolumnistina aloittava kirjailija Markus Leikola

Politiikasta kirjoittaminen on aina poliittinen teko – sen tähden, että kirjoittaminen ei tapahdu tyhjiössä vaan yhteiskunnassa.

Moni pöyristyi ennen pääsiäistä, kun oli käynyt ilmi, että Aamulehden eläkkeellä oleva toimittaja Matti Kuusela oli muistelmissaan paljastanut sepittäneensä osan lehtijuttujensa sisällöstä. Kuuselaa jonkun verran tuntevana arvelen, että kun hän itse käräytti itsensä, sekään teko ei ollut sattuma tai vahinko.

On tietenkin selvää, että lukijalla pitää olla oikeus tietää, mikä lehteen tai jopa internetiin präntätty on mielikuvitusta ja mikä faktaa, mutta yhtä tärkeää on ymmärtää, että suurin osa kaikesta tekstistä saa merkityksensä vasta asiayhteytensä perusteella.

Esimerkiksi Kuuselan vuoden 2006 reportaasi Uzbekistanissa liikenneympyrässä ohi ajavien autoilijoiden elämästä pitää sisällään sen, että autoilijoita ei ole pysäytetty – eikä edes väitetty haastatellun. Jotkut ovat ymmärtäneet ensi lukemalta, että on mahdotonta, että nämä tarinat olisivat perustuneet tiedonhankintaan, jotkut jättäneet koko asian miettimättä ja kolmannet närkästyneet varmuuden vuoksi muidenkin puolesta.

Asiat eivät siis olleet joko-tai vaan vaiheessa.

MONISSA yhteiskunnallisissa ilmiöissä asiat tapahtuvat samalla, kun niistä kirjoitetaan, ja se tekee äärimmäisen vaikeaksi sanoa niistä mitään, mikä joko ehdottoman varmasti pitää paikkansa tai ei pidä.

Tällainen kirjoittaminen on vähän kuin Suomi-Ruotsi-jääkiekkomaaottelun lopputuloksen kertominen tilanteessa, jossa Suomi johtaa kahdella maalilla, peliaikaa on jäljellä neljä minuuttia ja Suomelta joutuu kaksi pelaajaa yhtä aikaa jäähylle.

Sillä erotuksella, että tekstin tullessa julki se vaikuttaa myös sen lukijoiden toimintaan.

Vanhempi polvi muistaa hyvin niin sanotun punapääoman kaatumisen tapahtumakulut. Hyvä ystäväni toimi Ekan säästökassan johtajana, kun kassa oli 1993 suljettu talletuspaon estämiseksi.

Työskentelin silloin isossa tiedotusvälineessä hänen selittäessään, että jos julkisuuteen kerrotaan, että kassa menee konkurssiin, se myös menee, koska tällainen tieto vahvistaa ihmisten käyttäytymistä, mutta jos näin ei kerrota, konkurssia ei välttämättä tapahdu.

Asiat eivät siis olleet joko-tai vaan vaiheessa. Viheliäistä. Ja kuitenkaan journalistit eivät voi jättää kertomatta asioista vain siksi, että maailma ei sillä hetkellä ole valmis.

Vaisto sanoi: lopun alku on ilmassa, vaikkei kukaan muu ole vielä niin kirjoittanut.

Tuoreempi esimerkki tuli vastaan tehdessäni helmikuussa Anna-Maja Henrikssonin haastattelua RKP:n tilanteesta. Olin käynyt useita taustakeskusteluja henkilöiden kanssa, jotka tunsivat laajasti puolue-eliittiä ja sen ajattelua.

Henriksson oli siinä vaiheessa vasta lähdössä eurovaaliehdokkaaksi eikä ollut ottanut kantaa, jatkaako hän puoluejohtajana.

Haastattelussa minulle tuli vahva käsitys, että hän haluaisi jatkaa, mutta kirjoitin, että jatkaminen voi olla vaikeata, koska puolueessa on myös tyytymättömyyttä häneen – ja eurovaalit muuttaa tuota kuplivaa pohjavirettä konkreettiseksi tilanteeksi: jos hän tulee valituksi, puoluetta on vaikea johtaa Strasbourgista, jos taas ei tule, valitsematta jääneeltä putoaa kannatusta myös puolueen sisällä.

Haastattelun tarkistusvaiheessa Henriksson kirjoitti minulle pitkään siitä, kuinka on pyrkinyt kuuntelemaan kaikkia puoluehallituksessa. En epäile hänen vilpittömyyttään. Enkä myöskään sitä, että kokemus ei ole ollut kaikkien jakama.

Sellainen maailma on: se näyttäytyy kaikille hieman erilaisena, ja lisäksi se on koko ajan liikkeessä. Kirjoita tässä nyt sitten jotakin, joka pitää varmasti paikkansa.

Aprikoin pitkään, mitä tehdä. Vaisto sanoi: lopun alku on ilmassa, vaikkei kukaan muu ole vielä niin kirjoittanut.

KUN Henriksson sitten ilmoitti, ettei ole käytettävissä jatkokaudelle puheenjohtajana, en tuntenut voitonriemua siitä, että olin ensimmäisenä kirjallisesti epäillyt näin käyvän vaan ajattelin: tällaista tämä on. Ei voi jättää kirjoittamatta spekulaatiota vain siksi, että se voi toteutua ja jo siitä kirjoittaminen vaikuttaa sen toteutumistodennäköisyyteen.

Minulla ei ole tarvetta pyrkiä vaikuttamaan RKP:n tilanteeseen, mutta ei myöskään tarvetta kieltää omaa vastuutani siitä, että jokainen merkki jättää jäljen todellisuuteen.

Kolumnistilla luonnollisesti on koko joukko asioita, joita haluaa edistää ja toinen mokoma, joita toivoisi voivan jarruttaa tai peräti estää. Oma tapani on lausua asioista jotakin vain, jos olen myös penkonut dataa näkemysten tueksi – hyvin tietoisena siitä, että dataakin voi käyttää monella tavoin.

Harva nyky-Suomessa ajattelee kuin Myy.

Politiikan ja talouden kiehtovuus on minulle juuri siinä, että asiat eivät ole valmiita. Prosessiin kuuluu, että kaikki on koko ajan liikkeessä, kaikki vaikuttaa kaikkeen eikä draamalla ole yhtä käsikirjoittajaa tai ohjaajaa, saati että osapuolet saisivat aina edes itse valita, mitä rooleja he joutuvat esittämään.

On asioita – tai paremminkin vaiheita – jotka tapahtuvat kabineteissa ja ajatuspajoissa, luottamuksen ilmapiirissä, mutta ei ole asioita, jotka eivät lopulta olisi esillä ja vaikuttaisi julkisen elämän piirissä oikeisiin, eläviin ihmisiin.

Mitä varhaisemmassa vaiheessa päätösten ja linjausten valmistelu on, sen epävarmempaa niiden lopullinen sisältö ja vaikutukset ovat. Ja sitä enemmän niihin pyritään tietenkin vaikuttamaan.

Liian iso osa politiikan journalismista esittää päätöksenteon staattisena, kiveen hakattuna, kuin pysäytyskuvina.

Politiikka on aina mahdollisen taidetta, varsinkin keskeneräinen politiikka (jopa juoksuhautoihin juuttuneelta vaikuttava työmarkkinapolitiikka tai Ukrainan sota). Ja se, mikä on mahdollista, mikä mahdotonta, ei ole sekään pysyvää.

Kaikki muuttuu. Siitä aion kirjoittaa.

KAIKKI on hyvin epävarmaa, ja se juuri tekee minut onnelliseksi”, sanoi Pikku Myy.

Harva nyky-Suomessa ajattelee kuin Myy. Epävarmuuden sietäminen on varmasti yksi aikamme ihmisen vaikeimpia tehtäviä – ja samalla kuitenkin haluamme aina vain lisää valinnanvaraa ja uusia kulutusvaihtoehtoja, jolloin tosiasiassa itse lisäämme epävarmuutta.

Juuri siksi, silloinkin kun kaikki on epävarmaa, muutoksesta pitää kirjoittaa, asiayhteyksiä unohtamatta.

Markus Leikola Demokraatin kolumnisti 25.4.2024 lehdestä alkaen

Kolumni

Evp-upseeri: Venäjä ulkoistaa väkivaltaansa yhä enemmän länsimaiden rikollisille – ja tähän Suomenkin pitää varautua

Venäjä kiertää eristystään alustatalouden tavoilla. Sen ei tarvitse lähettää parhaita omia salamurhaajia ja sabotöörejä länteen, koska on helpompaa hankkia iskutkin ostopalveluina rikollisilta ja rajojen yli vapaammin liikkuvilta operoijilta.

Pitkään eristyksessä olleen Pohjois-Korean hallinnossa on mystinen osasto tai toimisto, joka tunnetaan numerokoodilla 39. Sen tavoitteena on hankkia köyhtyneelle maalle länsivaluuttaa kaikilla mahdollisilla keinoilla.

39 johtaa ulkomailla tehtävää toimintaa. Se pitää yhteyttä valtion alihankkijoina toimiviin isoihin ja pieniin rikollisjärjestöihin, mafioihin, triadeihin, kartelleihin, yakuzoihin ja liivijengeihin, tarvittaessa myös terroristisiin ryhmiin ja hakkeriyhteisöihin. Kaikki kelpaavat liikekumppaneiksi, tilanteen mukaan, kryptovaluuttahuijauksista ydinteknologian kauppaamiseen asti.

Sama toimintamalli on nyt lisääntymässä myös Venäjällä, kun kansainväliset pakotteet ja matkustusrajoitukset ovat vaikeuttaneet Kremlin oman likaisten temppujen väen liikkuvuutta.

RIKOLLISYHTEYDET ovat Vladimir Putinin hallinnolle entuudestaan tuttu työkalu. Liike-elämässä gangsterit ja entisistä rosvopomoista oligarkeiksi muuttuneet konnat ovat olleet tiiviisti mukana jo Neuvostoliiton hajoamisesta asti. Moni päättäjienkin varallisuusasia hoidetaan harmaan talouden välikäsien kautta.

Eihän presidenttikään virallisesti omista juuri mitään, vaan elää vaatimattomasti. Uusimmankin omistusilmoituksensa mukaan Putinilla on vain yksi 77 neliömetrin asunto Pietarissa, 18 neliön autotalli. Kolmesta autosta uusin on vuosimallin 2009 Lada Niva -maasturi. Kuitenkin “kaikki” tietävät presidentin privaattipalatseista ja miljoonavaroista – jotka ovat virallisesti aina muiden hallinnassa.

Kannattaa muistaa, että Venäjällä rikollisuus ei tarkoita aivan samaa kuin länsimaisessa kielenkäytössä, vaan se on monen kerroksen kokonaisuus.

Alatasolla ovat yksittäiset ihmiset, perinteiset varkaat, salakuljettajat, varastetun tavaran myyjät, murtautujat ja rosvot. Kiinnijääminen tietää sakko- tai vankeustuomiota kuten lännessä.

Mutta toisinaan he voivat jatkaa puuhailujaan, kunhan tulouttavat osan rahoistaan miliisille, tullille tai elinkeinolupavalvojille.

Tässä ei kuitenkaan ole automaatiota: jos pikkurosvo tai länsimainen yrittäjä erehtyy tarjoamaan lahjuksia rehelliselle virkamiehelle, hän voi joutua isompiin vaikeuksiin tai myöhemmin kiristyksen – jopa vakoilupalveluiden vaatimisen – kohteeksi.

Rikollisetkin nähdään siis joskus valtiolle hyödyllisinä työkaluina.

VIRALLISESTI valtiolle vaarallisten vastustajien neutralointi sekä kotona että ulkomailla on turvallisuuspalvelu FSB:n ja sotilastiedustelu GU:n (entisen GRU:n) hommia.

Mikään laki ja asetus ei kiellä heitä toimimasta tässä rikollisten avulla.

Iskuihin he voivat lähettää omia vakituisia työntekijöitään, kuten Aleksandr Litvinenkon ja Sergei Skripalin myrkyttämisissä Britanniassa.

Alihankkijoina voi kotimaassa käyttää vankilaviranomaisia tai vaikka toisia vankeja, kuten Aleksei Navalnyin surmaamisessa saattoi tapahtua.

Toisinaan Kreml on perustanut likaisia töitään varten sopivia peite- ja käsikassarayhteisöjä. Näistä tunnetuimpia lienee Suomessakin toiminut moottoripyöräjengi Yön Sudet sekä jotkut Baltiassa huolta herättäneet, ulkovenäläisten suosimat kamppailulaji sisteman harrastajakerhot.

Yön Susille ulkoistettiin Krimin valtauksen alla 2014 jopa tiedustelu-, pelottelu- ja soluttautumistehtäviä Ukrainan puolella.

AVOIMESTI Venäjän asialla olevat yhteisöt ovat täällä helppoja huomata ja valvoa.

Vaikeammin torjuttavia ovat täkäläiset jengit tai kansainväliset rikollisliigat, joille Venäjä tekee toimeksiantoja rahalla. Tästä alustatalouden muotojen käyttämisestä varoitti äskettäin jopa Suojelupoliisi uudessa vuosikatsauksessaan.

Omia käsiä ei tarvitse liata eikä omia agentteja vaarantaa, ja valtio voi aina kiistää tietävänsä länsirikollisten tekosista.

Ostopalvelut tulevat FSB:lle ja GU:lle kalliiksi, mutta se on muuten monessa mielessä Kremlille hyvin kannattavaa. Omia käsiä ei tarvitse liata eikä omia agentteja vaarantaa, ja valtio voi aina kiistää tietävänsä länsirikollisten tekosista.

Esimerkiksi helmikuussa Espanjassa salamurhattiin Venäjältä Ukrainaan loikannut helikopterilentäjä. Espanjan viranomaiset epäilevät, että teon tilasi paikallisilta rikollisilta Kreml – joka on kiistänyt osallisuutensa mutta iloinnut tapahtuneesta avoimesti.

(Toinen esimerkki on lähempää: kukaan ei vieläkään tiedä, oliko Itämerellä tehty Baltic Connector -kaasuputken katkaiseminen kiinalaisen konttilaivan miehistöltä tai joiltain muilta tilattu tihutyö.)

Venäjälle ei kuitenkaan tuota mitään vaikeuksia toimia täällä rikollisesti välikäsien ja sellaiseksi värvättyjen – tai pakotettujen – sivullisten kautta.

Tämä kannattaa eduskunnassakin muistaa, kun lähiviikkoina pohditaan uuden rajalainsäädännön toteuttamista ja välineellistetyn maahanmuuton torjuntakeinoja.

Rajanylittäjissä voi olla ihmisiä, jotka on päästetty matkaan tänne ennalta suunniteltuja tarkoituksia varten – tai varmuuden vuoksi odottamaan myöhempiä toimeksiantoja.

Itse en haluaisi tänne rajan yli yhtään riskitekijää, siksi kannatan käännytyslakia.

RUSSIA - ATTACK

A Russian police officer secures the Red Square in Moscow on March 23, 2024, the day after a gun attack on the Crocus City Hall in Krasnogorsk. Camouflaged assailants opened fire at the packed Crocus City Hall in Moscow's northern suburb of Krasnogorsk on March 22, 2024

Kolumni

Janne Riiheläinen: Tämä roiston ja pyhimyksen liitto estää Ukraina-avun

Ukrainan rintamatilanne hirvittää. Nyt käsillä olevista demokraattisen valtion kohtalonhetkistä saa kiittää ja syyttää kahden hyvin erilaisen amerikkalaisen vaikuttajan itsekästä toimintaa.

Ukraina on monen arvion mukaan juuri nyt pahemmassa vaarassa kuin kertaakaan Venäjän vuoden 2022 suurhyökkäyksen alkuviikkojen jälkeen.

Maan asevoimat ovat puolustuskannalla, rintamalla pitkään olleet sotilaat ovat väsyneitä, ammuspula riivaa tykistöä melkein talvisotamaisessa mittakaavassa ja Venäjä vyöryttää väsymättömästi miehiä, tankkeja, drooneja ja ohjuksia ukrainalaisten päälle.

Selkein yksittäinen syy tälle tilanteelle löytyy Yhdysvaltain sisäpolitiikasta. Amerikkalaisten 56 miljardin euron suuruinen sotilaallinen apupaketti on ollut puolisen vuotta juuttuneena maan sisäpoliittiseen vastakkainasetteluun.

Yhdysvaltain kongressin ylähuone, senaatti, on jo paketin hyväksynyt, mutta republikaanienemmistöisessä edustajainhuoneessa pakettia ei ole tuotu edes äänestykseen. Suurin syy tälle on puolueensa presidenttiehdokkuutta tavoittelevan Donald Trumpin vastustus.

Trump ja Ukrainan aseapu on ollut hankala yhdistelmä ennenkin. Presidenttikaudellaan 2019 Trump yritti kiristää aseavulla Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyä aloittamaan perusteettomat tutkimukset Bidenin perheen toimista Ukrainassa.

Aseapu tosiaan menikin puhelun jälkeen vähäksi aikaa jumiin, koska Zelensky ei taipunut. Kun puhelun sisältö tuli julki, demokraatit nostivat Trumpia vastaan virkarikossyytteen. Republikaanien äänillä hän selvisi siitä.

TRUMP on puhunut pitkään, miten hän ratkaisisi Ukrainan sodan vuorokaudessa ja rauha koittaisi. Vastikään mediassa kerrottiin hänen ajattelevan, että rauha syntyy alueluovutusten avulla. Hänen kampanjansa on kiistänyt nämä kaavailut.

Varmaa on kuitenkin se, että presidenttinä Trump toteuttaisi eristäytymispolitiikkaa, jossa demokraattinen Eurooppa jäisi laajemminkin yksin vastaamaan Putinin Venäjän valtapolitiikkaan. Niin kauan kun Trumpilla on näpeissään toinen Yhdysvaltain valtapuolueista, Euroopassa hellitty käsite atlanttisesta suhteesta on vähintäänkin koetuksella.

Yksi Trumpin käsikassaroista on edustajainhuoneen puhemies Mike Johnson. Taustaltaan uskonnollisesti äärimmäisen konservatiivisen Johnsonin toimiston ulkopuolella komeilee kolme lippua: liittovaltion ja oman osavaltion tunnukset sekä niin sanottu Kuusilippu.

Kuusilippu on Uusi apostolinen reformaatio -nimellä tunnetun uskonnollis-poliittisen liikehdinnän tunnus. Mike Johnsonin uskonopin tavoitteena on luoda Jumalan valtakunta maan päälle. Siis luoda yhteiskunta, joka perustuisi äärimmäisen vanhoillisiin tulkintoihin Raamatun sisällöstä.

Mike Johnsonin uskonopin tavoitteena on luoda Jumalan valtakunta maan päälle.

Johnson on se päättäjä, jonka takana Ukrainan apupaketti muodollisesti on. Niin kauan kun hän ei puhemiehenä tuo senaatin esitystä äänestykseen, hanke on käytännössä pysähdyksissä. Jos hän toisi paketin äänestykseen, se voittaisi todennäköisesti enemmistön yli puoluerajojen.

Näin siis kahden äärimmäisen erilaisen, mutta omassa asiassaan häikäilemättömän miehen yhteistyö pitää Ukrainan pulassa, ehkä jopa romahduttaa sen.

UKRAINAN asemaa vaikeuttaa omasta kulmastaan myös Joe Bidenin hallinto. Ukrainan menestyksekkäät iskut Venäjän öljynjalostamoihin olivat vaarassa aiheuttaa polttoaineiden maailmanmarkkinahinnan nousua.

Bensiinin hinnan nousu taas on Yhdysvaltain sisäpolitiikassa lähes pahinta mahdollista myrkkyä istuvalle hallinnolle. Siksi Washingtonista on marraskuun presidentinvaaleja silmällä pitäen viestitetty Ukrainalle, ettei se tekisi enää näitä iskuja. Kiovalla ei yksinkertaisesti ole varaa olla tottelematta.

Sekä Trumpille että Johnsonille Ukraina, ja ehkä koko Eurooppa, ovat uhrattavissa olevia asioita. Tähän on nyt reagoitu myös täällä vanhalla mantereella. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on ottanut uuden, tiukemman linjan Venäjään ja samalla tehnyt pesäeroa Washingtonin ratkaisuihin. Tämä n herättänyt närää Bidenin hallinnossa.

DEMOKRAATTISILLA mailla, varsinkaan Venäjän naapurissa, ei pitäisi olla varaa antaa Venäjän voittaa Ukrainassa oikeastaan mitään. Toistaiseksi Yhdysvaltoihin voi sisäpoliittisen hajanaisuuden takia luottaa vain rajoitetusti, ja mahdollisen Trumpin uudelleenvalinnan jälkeen vielä vähemmän.

Oman lisänsä antaa Putinille myönteisen laita- ja äärioikeiston poliittinen eteneminen eri EU-maissa.

Sekä Ukrainan tukeminen voittoon asti että Euroopan turvallisuuden ottaminen omiin käsiin ovat olleet viimeiset kaksi vuotta maanosamme johtajien hokemia.

Nyt niistä kummastakin olisi pakko tehdä merkittävissä määrin totta. Muuhun meillä ei pitäisi olla varaa.

Janne Riiheläinen 2023