Lisää rahaa valtiolle: näin paljon vape-nesteiden ja nikotiinipussien verotusta halutaan kiristää

Valtiovarainministeriö esittää sähkösavukenesteiden ja nikotiinipussien tupakkaveron korottamista keskimäärin 37 prosentilla.

Vape-nesteiden ja nikotiinipussien veronkorotus lisäisi tupakkaveron tuottoa vuositasolla noin 30 miljoonalla eurolla. Alkoholijuomien veronkorotuksen tavoitteena on lisätä valtion verotuottoa vuositasolla noin 24 miljoonalla eurolla. Lait tulisivat voimaan ensi vuoden alussa.

Esityksessä ehdotetaan myös, että toisesta EU:n jäsenvaltiosta matkustajatuontina tuotavien nuuskan ja nikotiinipussien tupakkaverottomuus rajoitettaisiin kummankin tuotteen osalta enintään tuhanteen grammaan.

SAMAAN AIKAAN myös viinin ja muiden käymisteitse valmistettujen alkoholijuomien, kuten siiderien valmisteveroa korotettaisiin keskimäärin noin yhdeksällä prosentilla.

Ministeriö ehdottaa myös, että alkoholivero sidottaisiin kaikkien juomaryhmien osalta pysyvästi yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin toteutuneisiin muutoksiin. Verohallinto vahvistaisi indeksitarkistetut veron määrät vuosittain.

Valtiovarainministeriö lähetti veronkorotuksia koskevat ehdotukset tiistaina lausuntokierrokselle. Tupakkaverotusta koskeva lausuntoaika päättyy 18. elokuuta ja alkoholiverotusta koskeva lausuntoaika 20. elokuuta.

OP-ryhmä maksaa jäädytettyjen kiinteistörahastojensa lunastukset

OP-ryhmä aikoo tässä kuussa maksaa kahden kiinteistösijoitusrahastonsa viime vuoden puolella tehdyt lunastustoimeksiannot. OP-Palvelukiinteistöt- ja OP-Vuokratuotto-rahastojen lunastukset ja merkinnät jäädytettiin vuodenvaihteessa.

OP-ryhmän mukaan kiinteistömarkkinoiden varovaiset elpymisen merkit tekevät viime vuonna tehtyjen lunastustoimeksiantojen maksamisen mahdolliseksi.

UUSIA lunastustoimeksiantoja ei ole voinut jättää eikä uusia merkintöjä tehdä tämän vuoden puolella. OP on myös väliaikaisesti puolittanut kahden kiinteistösijoitusrahastonsa hallinnointipalkkiot. Puolitus on voimassa niin kauan kuin toimeksiantojen vastaanotto on keskeytetty.

-  Päätös lunastusten ja merkintöjen väliaikaisesta keskeyttämisestä tehtiin osuudenomistajien etujen turvaamiseksi poikkeuksellisessa markkinatilanteessa. Markkina on kuitenkin edelleen poikkeuksellinen, ja osuudenomistajien etujen suojelemiseksi tehty rahastojen merkintöjen ja lunastusten väliaikainen keskeytys on voimassa toistaiseksi. Uusia lunastustoimeksiantoja ei siis valitettavasti voi edelleenkään tehdä, sanoi OP-Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Juha Takala tiedotteessa.

OP ei tällä hetkellä arvioi, milloin kiinteistösijoitusrahastot alkavat taas toimia normaalisti. OP:n mukaan molempien rahastojen omistamista kiinteistöistä valtaosa on vuokrattu ja vuokraustoiminnan tuotto säilynyt hyvällä tasolla.

Nina Törnudd/STT

AVAINSANAT

Air France-KLM aikoo hankkia enemmistön SAS-yhtiöstä

SAS:n toimitusjohtaja Anko van der Werff esitteli Kööpenhaminassa yhtiön Embraerilta ostamia lentokoneita 1. heinäkuuta.

Lentoyhtiöiden Air France ja KLM muodostama yhteenliittymä ryhtyy hankkimaan enemmistön pohjoismaisesta SAS:ista.

Air France-KLM-ryhmä osti kaksi vuotta sitten 19,9 prosentin omistuksen koronavuosina vaikeuksiin ajautuneessa SAS:issa, mutta osuus on nyt määrä nostaa 60,5 prosenttiin.

Ryhmä aikoo ostaa enemmistöosuuden SAS:ista pääomasijoitusyhtiöiltä Castlelake ja Lind Invest. Kaupan on määrä toteutua ensi vuoden loppupuolella.

JOS kauppa toteutuu suunnitellusti, on SAS siitä lähtien ranskalais-hollantilaisen lentojätin tytäryhtiö. Air France-KLM-ryhmä ottaisi enemmistön paikoista SAS:in hallituksessa.

SAS:in liikevaihto oli viime vuonna 4,1 miljardia euroa, ja se kuljetti 25 miljoonaa matkustajaa. Air France-KLM teki 31,5 miljardin liikevaihdon ja kuljetti 98 miljoonaa matkustajaa.

SAS muodostettiin toisen maailmansodan jälkeen Ruotsin, Tanskan ja Norjan kansallisten lentoyhtiöiden yhteistyönä, ja Pohjoismailla oli omistusosuudet yhtiössä.

Norjan valtio luopui omistuksestaan vuonna 2018, Ruotsi vuonna 2023. Tanskalla on vielä reilun neljänneksen osuus.

AVAINSANAT

Kello käy: näin vähän aikaa EU:lla on löytää tullisopu Trumpin kanssa

EU-johtajat näyttävät olevan taipumassa sen kannalle, että välttäväkin diili Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kanssa on parempi kuin ei sopimusta ollenkaan.

Trumpin EU:lle asettaman ”tullipaussin” on tarkoitus päättyä heinäkuun 9. päivänä. Trump on laittanut siihen asti suurimman osan uhkaamistaan lisätulleista tauolle, mutta jos sopua ei saada aikaan, eurooppalaisia maita uhkaavat ainakin 20 prosentin tullit. Korkeimmillaan Trump on uhannut EU:ta 50 prosentin tulleilla.

EU käykin nyt kiivaita neuvotteluita kulisseissa saadakseen ratkaisun Yhdysvaltojen kanssa. EU:n kauppakomissaari Maros Sefcovic on tällä viikolla Yhdysvalloissa käymässä asiasta viime hetken neuvotteluita.

Diplomaattilähteet ovat arvioineet olevan todennäköistä, että tulleista ei päästä kokonaan eroon, vaan Yhdysvaltojen kanssa ovat jäämässä voimaan kymmenen prosentin tasatullit. Tämä olisi linjassa myös Yhdysvaltojen Britannian kanssa solmiman kauppasopimuksen kanssa.

Huolena kuitenkin on, että osa Trumpin asettamista sektoritulleista jäisi voimaan. Uutistoimisto Bloombergin mukaan EU yrittääkin nyt neuvotella poikkeuksia, joilla voitaisiin alentaa Yhdysvaltojen EU:lle asettamia 25 prosentin autotulleja ja 50 prosentin tulleja teräkselle ja alumiinille.

VIIME VIIKOLLA EU-johtajien huippukokouksessa myös EU-maiden johtajat ilmaisivat tukensa sille, että kauppasodan nopea päättäminen on parempi kuin sen jatkuminen.

-  EU:n on tähdättävä yksinkertaiseen ja nopeaan sopimukseen, linjasi Saksan liittokansleri Friedrich Merz.

Merzin mukaan nopea ja helppo ratkaisu on parempi kuin pitkät, monimutkaiset neuvottelut.

Ranska ei taas ole valmis sopuun hinnalla millä hyvänsä. Maan presidentti Emmanuel Macron sanoi, että jos Yhdysvallat pitää voimassa kymmenen prosentin tullit, on EU:n asetettava vastaavia tulleja Yhdysvalloista tuotaville tuotteille.

Suomen pääministeri Petteri Orpo (kok.) totesi viime viikolla, että kauppasodan pitkittyminen aiheuttaa haittaa Suomen taloudelle.

-  Kun Suomessa kysytään yrityksiltä investointinäkymistä ja ylipäänsä näkymistä, niin ylivoimaisesti suurin jarruttava tekijä on kauppasodan uhka. Eli jos tämä pitkittyy, niin on selvää, että se haittaa meidän talouden kasvua, Orpo sanoi.

Myös Orpo myönsi, että nollatullilinjaan tuskin päästään.

-  Yhdysvaltojen halu kerätä tulleja on ilmeinen, hän sanoi.

Hän kuitenkin huomautti, että EU:n 500 miljoonan ihmisen sisämarkkinoille pääsy on myös Yhdysvalloille ”jättimäisen kokoinen asia”.

-  Meidän pitää ymmärtää sen arvo ja neuvotella sen mukaisesti. Emme ole hattu kourassa pyytämässä Yhdysvalloilta armoa, vaan me olemme arvokas kumppani.

KOMISSION ykköstavoite on ollut neuvotella sopimus Trumpin kanssa. Komissio on kuitenkin valmistellut myös vastatoimia yhdysvaltalaistulleille.

EU:ssa oli jo sovittu yli 20 miljardin euron tulleista, joiden voimaantulo peruttiin tullipaussin jälkeen.

Lisäksi komissio on valmistellut 95 miljardin euron arvoisia vastatulleja yhdysvaltalaisille tuotteille, jos neuvotteluratkaisua ei saavuteta. Tällä listalla on muun muassa lentokoneita, auton osia ja suuria määriä maataloustuotteita. Lista ei ole lopullinen vaan siitä keskustellaan jäsenmaiden kanssa, joten sisältö voi muuttua.

EU-suurlähettiläiden on tarkoitus keskustella komissaari Sefcovicin matkan tuloksista alustavasti perjantaina.

Teksti: STT / Sanna Raita-aho

AVAINSANAT

Aiempaa useampi yritys lopetti toimintansa – asiantuntija arvioi syyksi verotusta

Suomessa kirjattiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä selvästi enemmän toimintansa lopettaneita yrityksiä kuin uusia yrityksiä, kertoo Tilastokeskus.

Toimintansa lopetti runsaat 21  000 yritystä, selvästi enemmän kuin viime vuoden vastaavan jakson 12  700.

Tammi-maaliskuussa toimintansa aloitti vajaat 11  000 yritystä. Määrä väheni 13 prosenttia edellisestä vuodesta.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Tommi Veistämö arvioi tiedotteessa, että lopettaneiden yritysten suureen määrään on vaikuttanut arvonlisäverokevennyksen poistuminen. Tämän vuoden alusta alkaen pienet yritykset eivät ole enää oikeutettuja arvonlisäveron kevennykseen. Kevennys koski alv-rekisterissä olevia yrityksiä, joiden tilikauden liikevaihto on alle 30  000 euroa.

Ilmiö on näkynyt jo viime vuoden puolella.

-  Lopettaneita yrityksiä on ollut viimeisen kuuden kuukauden aikana jo 38  500, kun tyypillisesti vuosittain lopettaneiden yritysten määrä on 30  000, Veistämö kertoo.

TAMMI-MAALISKUUSSA toimintansa aloittaneiden yritysten määrä väheni kaikissa maakunnissa paitsi Varsinais-Suomessa. Eniten aloitukset vähenivät Kainuussa.

-  Lopettaneiden yritysten määrä verrattuna aloittaneisiin on suhteellisesti suurin Kainuussa ja Keski-Pohjanmaalla, joissa lopettaneita yrityksiä oli melkein kolme kertaa enemmän kuin aloittaneita, Veistämö sanoi.

Aloittaneiden yritysten määrä kasvoi joillakin toimialoilla. Kiinteistöalan toiminnassa sekä rahoitus- ja vakuutustoiminnassa oli enemmän aloittaneita kuin lopettaneita yrityksiä.

-  Koulutuksen sekä taiteiden, viihteen ja virkistyksen toimialoilla oli puolestaan yli neljä kertaa enemmän lopettaneita kuin aloittaneita yrityksiä, Veistämö totesi.

Selvitys: Suojele ilmastoa – juo oluesi tölkistä tai tuopista

Tölkeissä myytävä olut on ilmastoystävällisempi valinta kaupassa kuin lasipullokalja, todetaan Finnwatchin selvityksessä. Ravintolassa olut kannattaa puolestaan tilata irtopullojen sijaan hanasta, jos luontoarvoja miettii.

Oluen valmistuksessa käytetään usein vain neljää raaka-ainetta: vettä, ohramallasta, humalaa ja hiivaa. Juoman päästöt ulottuvat kuitenkin raaka-aineiden viljelystä valmiin oluen viilennykseen ja pakkaamiseen.

Pakkaus on selvityksen perusteella oluen suurin yksittäinen päästöjen lähde.

Päästöjen näkökulmasta pakkauksista paras on muovipullo, jos sellainen on saatavilla. Finnwatch suosittelee kysymään panimoilta PET-muovipulloihin pakattuja pulloja.

SUOMESSA OLUTTA ei juuri myydä muovipakkauksissa säilyvyyssyiden takia, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Lasse Pipinen kertoo STT:lle.

Muoviin pullotettu olut ei pysy juomakelpoisena yhtä hyvin kuin tölkkiin tai lasipulloon pakattu.

Pipisen mukaan oluen pakkausmateriaalin valinnassa tärkeintä on kuitenkin turvallisuus ja se, että pakkaukset kierrätetään.

PET-muovipulloihin pakatun oluen myyntiä on aiemmin kokeiltu Suomessa, mutta Pipisen mukaan ostajatkaan eivät innostuneet niistä.

Hän arvelee, että tölkkiä suositaan myös materiaalin keveyden ja kierrätettävyyden vuoksi. Alumiinitölkki suojaa olutta hyvin ilmalta ja hapelta.

-  Ilman ja hapen lisäksi olut on myös arka valolle, Pipinen sanoo.

Kierrätettävää PET:iä eli polyetyleenitereftalaattia käytetään pakkausmateriaalina sen sijaan virvoitusjuomissa.

SELVITYKSESSÄ Finnwatch vertaili kolmen suuren suomalaisen panimoyhtiön ja niiden oluiden päästöjä.

Päästövähennystavoitteiltaan tiukin Hartwall voitti tässä vertailussa Olvin ja Sinebrychoffin.

Tuloksista selvisi muun muassa, että kaikki tarkastellut panimoyhtiöt kutsuvat suurimpia tuotantolaitoksiaan hiilineutraaleiksi huomioimatta kuitenkaan esimerkiksi käytettävien raaka-aineiden päästöjä.

Finnwatchin mukaan hiilineutraaliusväitteitä tulisi käyttää markkinoinnissa vain silloin, kun kaikki oluen tuotannon aiheuttamat päästöt on huomioitu.

Finnwatch suosittelee yhtiöitä kehittämään julkista raportointiaan kattavammaksi ja läpinäkyvämmäksi.

Tutkimuksen mukaan yhtiöiden Suomessa panemassa oluessa ei käytetä lainkaan turvepelloilta tulevaa viljaa.

-  On hienoa, että päästöt panimolta on saatu kuriin. Hiilineutraaliudesta puhuminen antaa kuitenkin väärän kuvan siitä, ettei oluella olisi lainkaan päästöjä, Finnwatchin ilmastoasiantuntija Lasse Leipola sanoo tiedotteessa.

Ruotsalaisessa tutkimuksessa on arvioitu, että noin kolme prosenttia ruotsalaisten ruokavaliopäästöistä syntyy alkoholinkäytöstä.

Erot ryhmien välillä ovat kuitenkin suuria, koska miesten alkoholinkulutuksen päästöt arvioitiin 90 prosenttia suuremmiksi kuin naisten.

Teksti: STT / Saimi Juutinen