Lindtman: “Kokonaisuudessaan erittäin epäoikeudenmukainen paketti”

Kansanedustaja Antti Lindtman (sdp) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 16. huhtikuuta.

SDP:n puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan hallitus sai kehysriihessään aikaiseksi ison laskun tavallisille suomalaisille. Orpon hallituksen päätökset ovat Lindtmanin mukaan kurittaneet jo aiemmin raskaasti pienituloisia.

– Nyt tämä laajennetaan moniin keskituloisiin, eritysesti eläkkeensaajiin. Samaan aikaan yhteiskuntamme varakkaat ja hyväosaiset pysyvät hallituksen erityissuojeluksessa.

– Kokonaisuudessaan erittäin epäoikeudenmukainen paketti, Lindtman kommentoi tiistaina eduskunnassa.

MERKITTÄVIN kehysriihen sopeutustoimista on arvolisäveron nosto 1,5 prosenttiyksiköllä 25,5 prosenttiin, mikä tekee Suomen arvonlisäverokannasta Unkarin (27%) jälkeen Euroopan kovimman.

Lindtmanin mukaan alv-noston yhteisvaikutus on merkittävä, kun se yhdistetään eläkeläisten verojen korotuksiin ja sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen nostoon, jolla hallitus on kaavaillut säästävänsä 100 miljoonaa euroa.

– Toki sillä (alv-korotuksilla) on vaikutuksia myös moniin elinkeinoihin. Näin raju korotus etenkin ilman kompensaatiota vaikuttaa ylimitoitetulta ja kohtuuttomalta.

Alv:n korotus vaikuttaa myös polttonesteiden verotuksen ja nostaa perussuomalaisten paljon esillä pitämää bensan litrahintaa joillakin senteillä. Muutos vaikuttaisi neutraloivan vuoden alusta voimaan tulleen polttoaineiden valmisteveron alennuksen vaikutuksia.

– Mitä tulee näihin arjen kustannuksiin, niin näyttää siltä, että perussuomalaisten viimeisetkin vaalilupaukset on nyt haudattu, Lindtman sanoo.

EDUSKUNTAVAALIEN alla perussuomalaiset lupasivat, että bensan pumppuhinta laskee. Hallitusneuvotteluissa sovittiin, ettei se ainakaan nouse.

Sote-palveluista hallitus leikkaa muun muassa heikentämällä hoitotakuuta ja laskemalla vanhustenhoidon hoitajamitoitusta.

– Se tulee tarkoittamaan pahempaa työvoimapulaa siellä, missä pula on jo ennestään paha ja vaikuttaa suomalaisten ikäihmisten hoivaan ja hoitoon. Kun täältä tehdään erittäin suuria säästöjä samalla, kun hallituskauden aikana käytetään satoja miljoonia euroja yksityisen terveydenhuollon tukemiseen, niin jää kysymään, että saadaanko tällä suomalaista terveydenhuoltoa pelastettua, tuskinpa.

MYÖS sairaalaverkkoa koskeva päätös valmistui yllättäen jo huhtikuun riihessä. Ratkaisu pitää sisällään muun muassa yöpäivystyksen lakkauttamisen Iisalmesta, Jämsästä, Kouvolasta, Raahesta ja Varkaudesta viimeistään ensi vuoden lopussa.

– Näyttää siltä, että koko opposition yhteinen välikysymys tuli juuri oikeaan aikaan. Vaikuttaa siltä, että hallitus ryhtyy ajamaan alueellisia päivystyksiä alas, mutta joutuu peruuttamaan tässä toisessa vaiheessa, joka koskee keskussairaaloiden alasajoa, Lindtman sanoo.

Valtonen Tavion kohupäätöksestä: “Ei vaikuta Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjaan mitenkään”

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.).

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) kommentoi tänään medialle eduskunnassa ulkomaankauppa- kehitysministeri Ville Tavion kohuttua päätöstä, jossa Suomi jää pois Ukrainan jälleenrakentamiseen liittyvästä tasa-arvoliittoumasta.

Useat virkamieslähteet kertoivat aiemmin MTV:n uutisille, että Tavion ratkaisuun vaikutti liittouman ohjelmassa oleva maininta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen aseman parantamisesta. Tavio ei kiistänyt MTV Uutisten haastattelussa tätä tulkintaa ja puhui Ukraina-tukien “painopistevalinnasta”.

Valtosen mielestä poisjääminen tasa-arvoliittoumasta “ei vaikuta Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjaan mitenkään”.

– Käsittääkseni Ville Tavio omalla tontillaan pohtii lukuisia määriä erilaisia avustushakemuksia päivittäin. Meille on tärkeintä se, että tämä balanssi säilyy, Valtonen sanoo.

Eikö se ole linjanmuutos kuitenkin, jos tällainen päätös tulee?

– Hänelle tulee varmasti hyvin paljon avunpyyntöjä sieltä sun täältä eikä tietenkään kaikkeen voida lähteä, mutta tärkeintä on se, että meidän ulko- ja turvallisuuspolitiikan linja on kristallinkirkas.

Valtonen sanoo, että kyseessä on yksittäinen päätös ja pyytää katsomaan “ne kaikki muut päätökset”.

Harkimo ei mukana epäluottamuslauseessa: “Orpo ei pysty johtamaan tätä hallitusta”

Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo eduskunnan suullisella kyselytunnilla tänään.

SDP aikoo esittää ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Taviolle (ps.) epäluottamusta ja kutsuu muut oppositioryhmät mukaan.

Syy on se, että Suomi on jättäytymässä pois Ukrainan jälleenrakentamiseen liittyvästä tasa-arvoliittoumasta.

Liike nytin puheenjohtaja Harry Harkimo kertoo iltapäivällä Demokraatille, että hän ei ole mukana epäluottamuslauseessa.

Tavio päätti, ettei Suomi ole tasa-arvoliittoumassa mukana.

Harkimo perustelee poisjäämistään epäluottamuslauseesta sillä, että hänen mielestään Orpo on tiennyt asiasta ja kyseessä on siksi koko hallituksen asia, ei vain yhden ministerin.

– Sitten tämä on vähän sillä rajoilla jo, kuuluuko tämä presidentti Stubbille ulkopolitikkaan vai onko tämä Tavion omaa ulkopolitiikkaa, Harkimo sanoo.

– Jos pääministeri tietää tästä asiasta, pääministeri johtaa hallitusta, totta kai hän on vastuussa kaikista päätöksistä, mitä hallitus tekee, Harkimo sanoo.

Tavion mukaan asiaa käsiteltiin ennen päätöstä hänen käsittääkseen pääministerin ja Tavion oman kabinetin välillä.

Millainen viesti pääministerin kabinetista tuli sinun kabinetillesi?

– En minä lähde kommentoimaan sitä, mitä kukakin on sanonut, Tavio sanoi medialle eduskunnassa tänään.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) totesi tänään Politiikan toimittajien tilaisuudessa, että hän on tietoinen, että asiasta on kesällä keskusteltu, mutta hän ei ole itse käynyt keskustelua.

Harry Harkimo, pitäisikö epäluottamus sitten esittää koko hallitukselle?

– En minä tiedä, onko tämä nyt niin isoa asia, että tässä voi esittää koko hallitukselle. Ei tämä niin isoa asia ole, silloin mennään jo vähän pitkälle, Harry Harkimo sanoo.

Harkimo toteaa tapauksen “todistavan ihan selvästi, että Orpo ei pysty johtamaan hallitusta”.

– Kaikki saa puhua ja tehdä mitä huvittaa.

SDP, vasemmistoliitto ja vihreät ovat mukana epäluottamuslauseessa Taviolle, keskustan kanta ei ole vielä selvä.

Lisätty kello 17.16 pääministeri Petteri Orpon kommentti Politiikan toimittajille.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue haki lisärahoitusta – työryhmä ei esitä sen myöntämistä

Kuva: Istock

Työryhmä ei esitä lisärahoituksen myöntämistä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle, kertoo hyvinvointialue tiedotteessaan. Alue on hakenut valtiolta lisärahoitusta 74 miljoonaa euroa tälle vuodelle ja 74 miljoonaa euroa ensi vuodelle.

Lopullisen päätöksen tekee valtioneuvosto yleisistunnossaan ensi viikolla tai sitä seuraavalla. Vantaan ja Keravan lisärahoituspyyntöä käsitellyt valmistelutyöryhmä sai työnsä päätökseen perjantaina iltapäivällä. Neuvotteluryhmässä on ollut edustajia eri ministeriöistä.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue (VAKE) haki ensimmäisenä alueena lisärahoitusta valtiolta peruspalveluiden turvaamiseen.

-  Neuvottelut ovat nyt päättyneet, eikä alueelle esitetä myönnettäväksi lisärahoitusta. Neuvotteluiden aikana tai valmistelumuistiosta ei saatu perusteita näkemykselle, että alueella olisi ollut edellytykset järjestää palvelunsa riittävällä tasolla valtion nykyisellä rahoituksella ilman lyhytaikaista lainoitusta, hyvinvointialueen tiedotteessa todetaan.

Lisärahoitusneuvottelujen tarkoituksena on ollut neuvotella lisärahoituksen myöntämisen edellytyksistä sekä mahdollisesta lisärahoituksen määrästä ja siihen liitettävistä ehdoista. Hyvinvointialueen mukaan neuvotteluiden valmistelumuistiossa todetaan ministeriöiden näkemyksenä, että hyvinvointialueella olisi ollut edellytykset järjestää palvelunsa riittävällä tasolla valtion nykyisellä rahoitustasolla.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö sanoo tiedotteessa alueen osoittaneen neuvotteluissa, että valtion rahoitus ei riitä nykyiseen, asukkaiden lakisääteiseen palvelutasoon, vaan ensimmäisiä vuosia on paikattava lyhytaikaisella lainalla.

-  On selvää, että päätöksellä on vaikutusta palvelutasoomme ja esimerkiksi palveluihin pääsyn nopeuteen.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on hänen mukaansa joutunut ottamaan velkaa 100 miljoonaa euroa molempina ensimmäisinä toimintavuosinaan lakisääteisten palveluiden turvaamiseksi, koska valtion rahoitus ei ole ollut riittävällä tasolla. Aronkydön mukaan ilman velanottoa palveluita ei voida tuottaa lakisääteisellä tasolla tänä vuonna.

ALUE on perustellut lisärahan tarvetta muun muassa sillä, että se on monikulttuurisin hyvinvointialue, joka kasvaa nopeasti. Metropolialueen lieveilmiöt ovat alueen mukaan korostuneet, mikä vaatii sosiaalihuollon palveluissa muita selvästi suurempaa tarvetta.

Aalto-yliopiston professori Teemu Malmin tekemän selvityksen perusteella alueiden rahoitusmalli kohtelee epäoikeudenmukaisesti juuri Vantaan ja Keravan aluetta, joka saa sen mukaan 60-85 miljoonaa euroa liian vähän rahoitusta vuosittain.

Haastavasta alusta huolimatta alueella on tiedotteen mukaan edellytykset taloutensa tasapainottamiseen pitkällä aikavälillä. Alue sopeuttaa toimintaansa ja lisää tuottavuuttaan 300 miljoonalla eurolla vuosikymmenen loppuun mennessä uudistusohjelman avulla, jota on täydennetty loppuvuoden 2024 tiukalla säästöohjelmalla.

-  Kehittämistoiminnan merkittävänä painopisteenä on kustannustehokkuuden parantaminen palveluissa, mistä on jo saatu tuloksia. Voimakkaasti kasvavana alueena Vantaan ja Keravan rahoitusasema paranee tulevina vuosina, tiedotteessa sanotaan.

Hyvinvointialueiden ennusteissa puhutaan kaiken kaikkiaan yhteensä 1,45 miljardin euron alijäämästä tämän vuoden osalta, mutta se saattaa vielä paisuakin.

Varusmiesliitto vaatii lisää terveydenhuollon henkilökuntaa varuskuntiin – kansanedustajilta kirjallinen kysymys

Kainuun prikaatin väkeä Forest 23 -taisteluharjoituksessa Rovajärvellä, Rovaniemellä 30. toukokuuta 2023.

Varusmiesliitto sanoo, että Suomen varuskuntiin tarvitaan lisää terveydenhuollon henkilökuntaa. Liitto kertoo huomanneensa, että varuskunnissa on pulaa terveyshenkilökunnasta muun yhteiskunnan tavoin.

Liitto kertoo perjantaina julkaisemassaan kannanotossa seuranneensa huolestuneena varusmiesten adenovirustilannetta, joka on liiton mukaan ollut erityisen paha Kainuun prikaatissa. Liitto sanoo, että adenovirustilanteen kehittyminen on tuonut esille prikaatin varuskuntasairaalan riittämättömät resurssit paikallisen epidemian hoitamiseen.

Liitto kertoo saaneensa yhteydenottoja varuskuntasairaalan ruuhkautumisesta, joka on vaikeuttanut varusmiesten perusterveydenhuoltoa.

KANSANEDUSTAJAT Terhi Koulumies (kok.), Arja Juvonen (ps.), Hanna Kosonen (kesk.), Aki Lindén (sd.) ja Eva Biaudet (r.) ovat jättäneet eduskunnalle kirjallisen kysymyksen varusmiesten terveydenhuollon laadusta ja saatavuudesta.

Kirjallisessa kysymyksessä kansanedustajat kysyvät, mitä hallitus aikoo tehdä, jotta varusmiehet saavat riittävää ja asianmukaista terveydenhuoltoa varuskunnissa. Lisäksi he kysyvät, voisivatko vakavasti sairaat varusmiehet jäädä nykyistä matalammalla kynnyksellä kotiin vanhempiensa hoitoon.

– Varusmiehet ovat Suomelle keskeinen voimavara puolustuksessa ja heidän terveydestään ja hyvinvoinnistaan on velvollisuus huolehtia erityisen hyvin. On Suomelle kunnia-asia on varmistaa, että varusmiesten terveydenhuolto on laadukasta ja asianmukaista, kansanedustajien tiedotteessa todetaan.

VARUSMIESLIITON mukaan terveyshenkilökunnan tilanne vaihtelee varuskuntakohtaisesti. Liitto kuitenkin katsoo, että Puolustusvoimien tulisi ottaa hoitohenkilökunnan resurssit tarkasteluun varusmiesten perusterveydenhuollon turvaamiseksi kaikissa tilanteissa ja kaikissa varuskunnissa.

Liitto ehdottaa, että kovimpiin ruuhkahuippuihin voitaisiin vastata esimerkiksi lisäämällä hoitohenkilökunnan liikkuvuutta varuskuntasairaaloiden välillä.

-  Varuskuntasairaaloiden pitäisi olla virusepidemian kestäviä. Pohdituttaa, miksei tällaisten tilanteiden varalta valmistauduta etupainotteisesti, sanoo puheenjohtaja Elina Riutta Varusmiesliitosta tiedotteessa.

Puolustusvoimat julkaisi Varusmiesliiton kannanoton jälkeen oman tiedotteensa syksyn hengitystieinfektiotilanteesta. Tiedotteessa kerrotaan, että adenoviruksen lisäksi liikkeellä on muun muassa mykoplasmaa, koronaa ja hinkuyskää.

Tiedotteen mukaan sairastuneita on ollut varusmiesmäärään suhteutettuna paljon esimerkiksi Kainuun prikaatissa.

Puolustusvoimat myöntää, että varuskuntien terveysasemien vastaanotot ovat voineet kuormittua.

-  Yhteiskuntaa koskevat terveydenhuollon resurssitilanteen haasteet heijastuvat myös Puolustusvoimiin. Teemme aktiivisesti töitä henkilöstön rekrytoimiseksi ja tilanteen parantamiseksi, tiedotteessa sanotaan.

KAINUUN prikaatissa todettiin loppukesästä kymmeniä adenovirustartuntoja, ja tartunnan saaneita oli joutunut myös sairaalaan. Varusmiesliiton mukaan osa sairastuneista on tarvinnut jopa tehohoitoa.

Tapauksia on ollut muissakin varuskunnissa, mutta Kainuussa tartuntoja on todettu enemmän kuin muualla.

Syyskuun ensimmäisellä viikolla Kainuun prikaati kuitenkin kertoi, että varusmiesten adenovirustilanne oli helpottanut.

Lepo-osastolla oli tuolloin vuodepotilaina 27 varusmiestä ja sairaalahoidossa kaksi varusmiestä. Prikaatissa on yhteensä noin 2  500 varusmiestä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan adenovirukset aiheuttavat yleensä ylemmissä hengitysteissä tulehduksen, jonka oireena on korkea kuume.

Kohun keskelle joutunut Ville Tavio puolustaa toimintaansa – “Nämä äärivasemmistolaiset syytökset ovat niin röyhkeitä”

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) puolustaa kohuttua Ukraina-liittoumaratkaisuaan. Hänen mielestään kohun taustalla on tarkoituksellista “Pride-keskustelua” ja vasemmiston pahantahtoisuutta.

Ministeri Tavio on päättänyt, ettei Suomi osallistu Ukrainan jälleenrakentamista tukevaan, länsimaiden yhteiseen tasa-arvoliittoumaan.

Useat virkamieslähteet kertoivat aiemmin MTV:n uutisille, että Tavion ratkaisuun vaikutti liittouman ohjelmassa oleva maininta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen aseman parantamisesta. Tavio ei kiistänyt MTV Uutisten haastattelussa tätä tulkintaa ja puhui Ukraina-tukien “painopistevalinnasta”.

Ville Tavio kommentoi valintojaan medialle perjantaina iltapäivällä. Tavio sanoo kantavansa vastuun päätöksestä, ja toteaa päätöksen kuuluneen hänen toimialalleen.

Tavion mukaan asiaa käsiteltiin ennen päätöstä “hänen käsittääkseen” pääministerin ja Tavion oman kabinetin välillä.

Millainen viesti pääministerin kabinetista tuli sinun kabinetillesi?

– En minä lähde kommentoimaan sitä, mitä kukakin on sanonut, hän sanoi medialle eduskunnassa.

Tavio ei katso toimivansa Suomen ulkopoliittista linjaa tai esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon henkeä vastaan.

– On paljon aloitteita, osaan mennään ja osaan ei. Ei Suomen ulkopoliittinen linja siitä muutu, onko jossain mukana tai ei. Ei ole mitään automaatiota, että kaikkiin kehityspoliittisiin aloitteisiin mentäisiin tai ei mennä mukaan. Jokainen katsotaan ihan tapauskohtaisesti. Esimerkiksi nyt YK:n piirissä olen osallistunut UN Womenin Naiset ja teknologia -aloitteeseen. Sukupuolten yhdenvertaisuutta edistetään siis aina monilla rintamilla, Tavio sanoo.

TAVIO sanoo suhtautuneensa aina sukupuolivähemmistöjen tasa-arvoon myönteisesti.

Miksi se ei nyt sitten tässä päätöksessä näy?

– Se ei vain mene niin, että kaikkiin aloitteisiin mentäisiin automaationa. Meillä on laskevat kehitysyhteistyöresurssit ja niidenkin puitteissa aina katsotaan jokainen aloite tapauskohtaisesti.

Tavio sanoo, ettei hän tiedä, aiotaanko päätöksestä vielä keskustella hallituksessa. Hänen mukaansa päätös tasa-arvoliittoumasta tehtiin jo kesäkuussa, eikä kukaan oppositiostakaan moittinut sitä. Tavio uskoo, että asia nousi nyt keskusteluun jostain syystä.

– Ehkä tässä on yleisempää halua keskustella siitä, mikä Pride-liikkeen asema hallituksen sisällä on, hän epäilee.

– On aikaisemmin uutisoitu siitä esimerkiksi, miten eri ministeriöissä on pohdittu Pride-liputuksia ja niin edelleen. Ehkä näen itse tämän enemmän osana suurempaa Pride-liiketyyppistä keskustelua.

– On minun mielestäni tosi harhaanjohtavaa yhdistää tätä Suomen Ukraina-politiikkaan. Ukraina on kuitenkin meidän suurin kehitysyhteistyökumppanimaa. Meidän tukemme Ukrainalle on vankkumatonta. Ukraina tarvitsee nyt aseita, kehitystukea ja humanitääristä tukea, hän jatkaa.

Tavio sanoo, että Ukrainassa tuki menee kotirintamalla esimerkiksi naisille, lapsille, vanhuksille ja vammaisille.

– Me olemme juuri antaneet lisätuen (YK:n pakolaisjärjestön) UNHCR:n kautta Ukrainalle. Sitä ei ole uutisoitu oikeastaan missään. Eivät ne kiinnosta toimittajia, ehkä ne eivät saa sitten niitä klikkejä.

TAVION mukaan Pride-liikkeeseen liittyvillä asioilla ei ollut mitään vaikutusta hänen ulkopoliittiseen linjaukseensa.

– Tässä ikään kuin yritetään tehdä meille sellainen demokratia, että aina, jos sinä et ole mukana jossain paperissa, missä jotenkin näkyy Pride-liikkeen leima, silloin ainakin osa ihmisistä leimaa minut natsiksi ja Venäjä-mieliseksi. Minä olen saanut hirveästi sellaista palautetta tänään.

– Minun mielestäni se on ihan käsittämätöntä. Nämä äärivasemmistolaiset syytökset ovat niin röyhkeitä, niissä ei ole mitään rajaa, Tavio lausuu toimittajille.

Kysyttäessä Tavion ajatuksia Pride-liikkeestä, hän sanoo kokevansa itse olleensa aina sukupuolten tasa-arvon puolella.

– Olen kokenut itse, että Pride-liike on enemmän vihervasemmistohenkinen liike, joka ei halua keskuuteensa mitään kansallismielisempää ajattelumaailmaa omaavia ihmisiä. Heistä on tullut tällainen jonkin sortin mielipidepoliisiliike. He pyrkivät sitten leimaamaan eri mieltä olevat ja se näkyy monessa eri yhteydessä sitten, kun puhutaan tällaisista aiheista.

Onko nyt väärin sanoa, että näkemyksesi Pride-liikkeestä vaikutti yhtenä asiana siihen päätökseen?

– Se on tietysti vähän näiden asioiden mustavalkoistamista, kun tässä on kuitenkin siitä, kuten sanoin, että resurssit vähenevät. Jokainen aloite, jota harkitaan, täytyy myös pohtia siitä näkökulmasta, onko tämä sellainen painopiste, jonka me haluamme ottaa. Meillä kyllä naiset ja tytöt ovat jo valmiiksi selkeänä painopisteenä ja siinä tehdään yhteistyötä oikeastaan melkein kaikkien kuviteltavissa olevien tahojen kanssa kehityspolitiikassa.

– Ymmärrän, että klikkiotsikoiden aikana on tärkeää saada sellainen mustavalkoinen dialogi aikaan, mutta minä olen yhä vahvasti puolustamassa itse politiikassa sitä, että voi olla sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta, vaikka ei olisikaan vihervasemmistolainen ja vaikka ei jakaisikaan kaikkea sitä, mitä woke-maailmassa vaikkapa sukupuolten moninaisuudesta puhutaan.

Tavio kommentoi medialle myös näkemystä, jonka mukaan hän aiheutti tempaisullaan pääministeri Petteri Orpolle (kok.) johtajuusongelmaa.

– Kabinetit ovat siitä keskustelleet. Pääministeri tietysti kysyttäessä kertoo omaa näkemystään, mutta se minun näkemykseni ei ole varmaan kovinkaan erisuuntainen itse asiassa siitä asiasta, että tällaisiin aloitteisiin voidaan mennä mukaan ja voidaan ajatella, että se sopii Suomen ulkopolitiikalle. Mutta samalla huomautan, että voidaan jättää myös menemättä ja sekin sopii ulkopolitiikalle, koska emme me kaikissa maailmalla tehtävissä aloitteissa voi olla mukana, Tavio sanoo.

Tavio oli perjantaina ulkoasiainvaliokunnassa kuultavana ulko- ja turvallisuuspolitiikan selonteosta. Tavion mukaan myös liittouma-aihe nousi samalla keskustelussa esiin.

SDP on ilmoittanut esittävänsä ministeri Taviolle epäluottamusta ja kutsuvansa muut oppositiopuolueet siihen mukaan.