MENY

Första april är en dum sill

En av de värsta och lurigaste dagarna på året kom och gick. Jag hoppas det det här året var sista gången för första april.

 

 

“Det är fult att luras”, är något jag fått höra sedan jag var barn. Men det fanns dock en dag på året då det var helt okej, ja nästan förväntat, att man skulle hitta på sätt att lura allt från sina vänner till sina lärare. På första april kunde man dessutom varje år läsa i Åbo Underrättelser om något exceptionellt som hänt i närområdet, eller så fick man höra om något annat spännande via radio. Oftast förstod man att det var frågan om ett skämt, men det fanns ändå vissa som gick på skämten och kunde åka många kilometer för att se på “hajen vid kajen” eller något liknande. Då kunde man fnissa lite åt alla som trott på det rätt (i ens eget tycke) tydliga skämtet. Men allt är inte så svart och vitt, något jag kom att inse med åren.

Som barn kunde det under första april kännas roligt då man själv lyckades lura någon, men att bli lurad var inte alltid lika kul. Oftast skämdes jag som en hund varje gång någon lyckades lura mig, vilket till sist gjorde att jag var på helspänn och ifrågasatte allt någon berättade åt mig, speciellt då det kom till mina kompisar. Men att man inte ens kunde lita på vuxna, kändes både jobbigt och otryggt. Det här är en känsla jag som vuxen ännu går och bär på under första april. Man kan inte lita på någon, inte ens sin närmaste vän eller medarbetare. Och kan man inte lita på dem, vem ska man då lita på?

Jag blir också lite ledsen då jag tänker på alla de personer som har någon typ av diagnos, kanske en Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, som gör att man har svårt att se när någon luras och när de talar sanning. För dem måste det vara extra jobbigt att gå igenom en dag då vem som helst kan försöka luras, till och med dem man litar mest på. Nuförtiden är jag därför glad att många medier valt att inte syssla med aprilskämt längre. För medier, de ska man kunna lita på, speciellt med tanke på den värld vi nu lever i just nu, där man nästan dagligen hör om något som man inte vill att ska vara sant. Som exempel: Om någon för tio år sedan hade berättat för mig att Donald Trump en dag skulle bli USA:s president, hade jag absolut inte trott på dem. Jag hade till och med skrattat gott åt deras dumma skämt. Och det gjorde jag också, ända tills han blev vald till president för första gången. Och här är vi nu återigen, med en clown till president och hans assistent med en fascination för bokstaven X. För att inte tala om alla brott som begås, som känns som något enbart skräckförfattaren Stephen King hade kunnat fantisera ihop. Ibland känns det som om vi lever i en värld där första april går på repeat, med ett nyare och mer tragiskt och skrämmande skämt efter det andra. Jag kan dock inte sätta fingret på när den här känslan började, och har ingen aning om när den ska ta slut.

Så kanske är det dags att sluta luras, ens för en dag, och istället hålla oss till sanningen så gott det går och bidra till trygghet och tillit runt omkring oss. För i dagens värld är det vad vi behöver.

Den multipolära världsordningens födslovåndor

Folke Sundman inleder seminariet på FSD:s kongress 2024 i Ekenäs.

Den dag jag började skissa innehållet för denna text präglades världsnyheterna av två tragiska händelser: Rysslands brutala bombanfall mot staden Sumy i Ukraina och Israels brutala bombanfall mot det sista fungerande sjukhuset i Gaza. Den här sortens nyheter har utgjort en deprimerande vardagsmat i nyhetsflödet under en längre tid.

 

Read More

Lärdomar av valresultatet i Finland för Sverige

SDP:s partiordförande Antti Lindtman talar efter valsegern den 13 april 2025. I bakgrunden den socialdemokratiska röstmagneten i kommunalvalet i Helsingfors Eveliina Heinäluoma.

Sett från rikssvensk horisont blev resultatet av kommunal- och välfärdsområdesvalet i Finland en i grunden mycket stark missnöjemarkering mot Petteri Orpos borgerliga regering. Och snytingen är särskilt stor för högerpopulistiska Sannfinländarna och partiledare Riikka Purra, finansminister i regeringen Orpo och som nu fick nästan halverat väljarstöd.

 

Read More

Ledare: SDP:s historiska seger och Sannfinländarnas brakförlust sänder en signal till regeringen

Stämningen var på topp när SDP med Antti Lindtman i spetsen firade den stora valsegern på valvakan i Helsingfors.

SDP segrade stort i både kommunal- och välfärdsområdesvalet som hölls för första gången samtidigt i Finland. Det resultatet tyder på ett starkt missnöje med regeringens politik och nedskärningarna som inte har lämnat så mycket handlingsutrymme för beslutsfattarna på lägre nivåer. Missnöjet drabbade dock inte alla regeringspartier på samma sätt utan det var framför allt Sannfinländarna som gick en bitter förlust till mötes.

 

Read More

Regeringen ska verkställa riksdagens beslut, men högern väljer istället en farlig väg

Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP).

Orpos regering skadar demokratin om den inte vidtar åtgärder för att förbjuda omvändelseterapi. Att strunta i riksdagens vilja är ett hån mot parlamentarismen och strider mot hela idén med medborgarinitiativ.

 

Read More

Debatt: Utmaningarna med en åldrande befolkning i Finland och Österbotten

Peter Sjökvist är FSD:s andra vice ordförande.

I ett läge med en ökande äldre befolkning i hela Finland och så också i Österbotten är de riktningar och beslut man idag tar inom äldrevården för framtiden väldigt avgörande för välmåendet hos den befolkning som de närmaste åren uppnår en ålder på 75 år och äldre. Om man dessutom beaktar att antalet 80-85 åringar ökar flera tiotals procent under de närmaste 4-5 åren, så blir de riktgivande (och konkreta beslut och åtgärder) som vi tar ännu viktigare, också inom Österbottens välfärdsområde.

 

Read More