Elokuva-arvio: Vanhenevan revyytytön kasvava yksinäisyys

Tv-sarja Baywatchista vuonna 1992 ponnistanut Pamela Anderson (s. 1967) oli Hollywoodin kepeimmistä perinteistä muistuttanut povipommi keskellä 90-luvun internet-huumaa ja teknokulttuuria. Nyt hän tekee paluuta vakavasti otettavana näyttelijänä, ja onnistuu sangen hyvin.

1950-luku oli maailmansodan jälkeistä stabiilin elämänjanon aikaa, jota valkokankaalla ilmensi povekas naiskuva. Marilyn Monroe nousi A-luokan tähtenä aikanaan iloitteluista myös pariin vakavampaankin elokuvaan, mikä kehitys huipentui kunniakkaasti John Hustonin loputtoman monikerroksiseen Sopeutumattomiin (1961). Samoin ei käynyt Jayne Mansfieldille, joka jäi pikemminkin ilmentämään nousevaa popkulttuuria ja b-elokuvien höynähtelevää irrottelua. Niin Monroe kuin Mansfield kuolivat nuorina 1960-luvulla.

ELOKUVA
The Last Showgirl
Ohjaus: Gia Coppola
Pääosissa: Pamela Anderson, Brenda Song, Kiernan Shipka, Dave Bautista, Jamie Lee Curtis, Billie Lourd
2024, 89 min. Ensi-ilta 28.2.
★★★☆☆

Niin kävi myös tositelevisioon päättyneelle Anna Nicole Smithille, joka oli Pamela Andersonin niin sanottu kilpasisko 90-luvulla. Klassisen eurooppalaisen vastineen Anita Ekbergin tavoin Anderson on kuitenkin elänyt pidempään, mutta poikkeuksellisesti palaa nyt vakavammassa roolissa, joka on ilmeisen räätälöity hänelle.

GIA COPPOLAN ohjaama The Last Showgirl kuvaa ammatistaan ylpeää ja työstään nauttivaa Shelly Gardneria , joka on toiminut 1990-luvun tienoilta asti Las Vegasissa ranskalaistyylisen Le Razzle Dazzle -nimisen esityksen revyytyttönä ja on pitkän kokemuksensa myötä noussut myös sen jonkinlaiseksi pieneksi tähdeksi. Nyt show’ta ollaan kuitenkin lopettamassa huvenneen lipunmyynnin takia.

Shelly on toiminut eräänlaisena varaäitinä nuoremmille kollegoilleen, kun taas hänen oma tyttärensä Hannah (selvästi läpimurtoaan tekevä Billie Laird) on ottanut etäisyyttä äitiinsä ja saapuu täynnä epävarmuutta tätä tapaamaan. Keskeisten ihmissuhteiden ja perhekäsitysten ristiriita havainnollistuu elokuvassa varsin vavahduttavasti. Äidin ja tyttären suhteeseen liittyy elokuvassa myös kohtauksia, joista ei ole aivan varma, ovatko ne Shellyn toiveita vai totta.

Coppola kuvaa showgirl-kulttuuria varsin ihmeettömästi nostamatta sitä miksikään itseään suuremmaksi taiteeksi mutta varsinkaan madaltamatta sitä kulttuuriseksi mitättömyydeksi. Coppolan ratkaisu olla näyttämättä varsin pitkään lainkaan itse konkreettista työtä eli esityksiä toimii jännitteenä varsin hyvin.

Elokuvahistoria aina Josef von Stenbergin mullistavasta Sinisestä enkelistä (1930) Paul Verhoevenin turhan surkuteltuun Showgirlsiin (1995) todistaa, että kyse on korkeiden ja matalien pyrkimysten sekä hyvän ja huonon maun välisellä ei-kenenkään-maalla taiteilevasta kulttuurin alasta, jonka parissa ei jaeta perustavanlaatuisia kunnianosoituksia tai loihdita urapolkuvalmennuksia. Show-numeroiden meriitit ovat tuuleen kirjoitettua taiteen historiaa, yhtä katoavaista kuin ravintolakulttuuri ylipäätään.

THE LAST SHOWGIRL on taas yksi oksa Coppolan elokuvasuvun levittäytymisessä. Ohjaaja Gia Coppola on Francisin Fordin ja Eleanorin lapsenlapsi. Sofia Coppola on hänen tätinsä. Gia nähtiin valkokankaalla jo vauvana episodielokuvassa New York Stories (1989), johon Francis ohjasi keskimmäisen episodin Elämä ilman Zoëta.

The Last Showgirlin perusteella Giaa voisi pitää Coppolan ohjaajaklaanista taiteellisesti tasapainoisimpana tapauksena. Hän ei tavoittele niin suuria kuin Francis-pappa, liihota niin eskapistisesti kuin jo edesmennyt Eleanor-mummo tai tyylittele niin varauksettomasti kuin Sofia-täti. Nuoremmissa lienee tulevaisuus – kuten on totuuden laita itse elokuvassakin.

Tarjolla on erään yksilötarinan kautta oivallinen kurkistus revyyviihteen takahuoneisiin ja eksoottisten tanssijoiden todelliseen elämänmenoon, päivästä päivään selviytymiseen. Tiettyä John Cassavetesin elokuvien tapaista autenttista särmää elokuvan ahtaista tunnelmista jää kuitenkin kaipaamaan, vaikka kokonaisuus uskottava onkin. Anderson suoriutuu roolistaan humaanilla lämmöllä, jossa arjen ja glamourin välinen kuilu on käsinkosketeltava.

Elokuva-arvio: Teinitytön identiteetti huuhtoutuu kuin viimeisellä rannalla

Sara Sofia Mienna ja Sarah Olaussen Eira elokuvassa Biru Unjárga.

Norjalaiselokuvan ruijalaistyttö kuvittelee tanskalaisisänsä olevan suuri filmitähti, mutta törmääkin jäätävään todellisuuteen.

Pohjoismaisella lasten- ja nuortenelokuvalla on vankka perinne, jossa Suomi ei ole koskaan pärjännyt aivan naapurimaidensa ja Tanskan tavoin. Tällä vuosisadalla ei ole kuitenkaan enää läheltämmekään syntynyt sellaisia isoja nimiä kuin vielä 1980- ja 90-luvuilla, jolloin Bille August, Lasse Hallström ja Lukas Moodysson tekivät läpimurtonsa.

MAAMME PIENIMPIIN, mutta sitkeimpiin levittäjiin lukeutuva Kinoscreen tuo teattereihin aika ajoin jonkin pohjoismaisen, usein juuri nuorten maailmaan liittyvän elokuvan.

Nyt on vuorossa Egil Pedersenin pitkä esikoinen Biru UnjárgaFucking Uuniemi, jonka nimi viittaa jo edellä mainitun Moodyssonin valloittavaan ja monia katseluita sujuvasti kestävään esikoiseen Fucking Åmåliin (1998).

Aivan yhtä legendaarista tulevaisuutta on vaikea ennustaa Pedersenin voimasanaleffalle. Se pikemminkin hukkuu kaltaisteensa joukkoon, sillä kerronta on varsin ilmeistä, välillä jopa vaisua.

ELOKUVA:
Biru Unjárga – Fucking Uuniemi
Ohjaus: Egil Pedersen
Pääosissa: Sarah Olaussen Eira, Ingá Elisá Påve Idivuoma, Aslat Máhtte Gaup
2024, 78 min. Ensi-ilta 2.5.
★★☆☆☆

Atmosfääri on sentään aika piristävä. Ollaan Norjan Lapissa, Ruijassa, josta sen paremmin Suomen kuin Venäjän raja ei siinnä kovin kaukana. Teinityttö Elvira (Sarah Olaussen Eira) haaveilee kuitenkin muuttavansa Tanskaan, sillä on siellä kuulemma syntynyt. Mielikuvitusisä näyttäytyy tarinan alkupuolella komeana valkokankaan tähtinäyttelijänä.

Elvira joutuu kohtaamaan totuuden itselleen uskotellusta taustastaan, kun outo saamelaismies alkaa jutella hänen äitinsä kanssa parkkipaikalla. Pian sama mies puoliksi pakottautumalla astuukin Elviran elämään. Käy ilmi, että hänen isänsä on lipsunut reippaasti kaidalta tieltä, mutta on nyt omien sanojensa mukaan parantanut tapansa.

Alkuvaikeuksien jälkeen isä tuokin piristystä Elviralle, jolla ei ole muutenkaan helppoa. Äiti on lyönyt hynttyyt yhteen tarinassa aika etäiseksi jäävän kalajastajanaisen kanssa, eivätkä kolmikon yhteiskemiat kohtaa. Sosiaalisen median luomat paineet tekevät kouluelämän kanssakäymisestä leimaavaa ja turhauttavaa. Luokan influensserilla on puhelimensa kanssa sen tasoista valtaa, johon elokuva soveltaa hiukan hupaisasti Karl Marxin oppeja. Lopulta epätoivoinen Elvira tarttuu isänsä antaman mallin mukaisesti jopa dynamiittiin selvitäkseen vaikeuksistaan.

BIRU UNJÁRGAN puhuttelevat ja ajankohtaiset teemat tuppaavat paleltuvan lähtötilanteisiinsa. Holtittoman ja omaan vapaaseen tapaansa käyttäytyvän isän identiteetti on ilmeisesti saanut syvän kolhun saamelaisten kohtaamassa norjalaistamisprosessissa. Tähän viitataan pari kertaa, mutta lopulta isä kirjoitetaan elokuvasta ulos niin, ettei Elvira joudu tosissaan miettimään tähän asti salatun taustansa problematiikkaa.

Toisaalta elokuva kuvaa luontevasti nuoren itsenäistymisprosessin haparoivaa alkamista, jossa askeleet kohti suurempaa ymmärrystä ovat uhmakkaita, mutta sittenkin varovaisia. Isot painavat teemat punotaan tarkoituksellisesti nuoremman katsojan mielenlaadulle omaksuttavaan nippuun, mikä voi myös vähän ärsyttää kohderyhmää. Lopputulema on oudon harmiton kaikessa hyväosaisessa korrektiudessaan. Kyse on eräänlaisesta opetuselokuvasta, jossa nuori oppii määrittelemään omat rajansa. Samalla historian painolasti jää höyryämään kumman keventävästi Varanginvuonon ilmaan – aivan kuin se olisi jo uuden sukupolven ohitettavissa, vaikka juuri on toisin osoitettu.

AVAINSANAT

Tappajahain oppipoika – Steven Soderbergh näkee striimauspalvelut elokuvan uhkana

Steven Soderbergh työnsä ääressä Black Bagin kuvauksissa.

Steven Soderbergh nosti aikoinaan indie-elokuvaa ilmiöksi, mutta on ohjannut myös isoa Hollywood-viihdettä.

Steven Soderberghilta on tullut tänä vuonna ensi-iltaan peräti kaksi elokuvaa. Molemmat pyörivät parhaillaan myös Suomen valkokankailla.

Viime kuussa meillä teattereihin tullut Presence on Soderberghin ensimmäinen kauhuelokuva, pohjimmiltaan perinteinen juttu kummitustalosta. Viime viikolla ensi-iltansa saanut Black Bag taas on vakoilujännäri, jossa aviopari joutuu vastakkain.

Molemmat on käsikirjoittanut David Koepp, joka on kirjoittanut isoa Hollywood-viihdettä, Jurassic Parkeja ja Indiana Joneseja.

Molemmat ovat myös lajityyppiviihdettä, jota Soderbergh on tehnyt paljon. Esimerkiksi Ocean’s Elevenistä (2001) alkanut kolmen ryöstökomedian sarja tuotti yhteensä reilusti yli miljardi dollaria.

Maineensa Soderbergh (s. 1963) loi kuitenkin pienillä riippumattomilla elokuvilla. Esikoiselokuva Seksiä, valheita ja videonauhaa (1989) sai Cannesissa Kultaisen palmun ja oli merkittävä tekijä amerikkalaisen indie-elokuvan nousussa ilmiöksi 1990-luvulla.

TUON ESIKOISELOKUVANSA Steven Soderbergh teki 25-vuotiaana kotikulmillaan Louisianan Baton Rougessa. Kuvaukset kestivät kahdeksan päivää.

– Siellä minusta tuli elokuvaohjaaja. Baton Rouge on yliopistokaupunki. Otin collegessa animaatiokurssin, mutta ei se sopinut minulle. Liikaa töitä ja liian vähän tuloksia. Irrotin kameran ja kuvasin sillä neljä vuotta kaikenlaista. Sillä tavalla opin.

Kipinä elokuvaan oli tosin syttynyt jo aiemmin. Yhdeksänvuotiaana Soderbergh oli käymässä isovanhempiensa luona Floridassa ja meni katsomaan Steven Spielbergin Tappajahain (1975). Hän muistelee katsoneensa sen 28 kertaa.

– Tappajahai herätti heti kaksi kysymystä: mitä ohjaaminen tarkoittaa ja kuka on Steven Spielberg. Sen jälkeen joko luin elokuvista, katsoin niitä tai tein niitä, jos olin hereillä. Teininä tuntui turhalta mennä elokuvakouluun, koska tein jo elokuvia, joita opiskelijat eivät voineet tehdä.

Nuori Soderbergh teki parikymmenminuuttisia lyhäreitä, kun opiskelijat saivat tyytyä tekemään vain parin minuutin pätkiä.

Kauhuelokuva Tappajahai oli valtava menestys. George Lucasin Tähtien sodan (1977) kanssa se kampesi 1970-luvun amerikkalaisen elokuvan aikuista ja yhteiskunnallista uutta aaltoa kohti 1980-luvun erikoistehosteilla ladattua toimintaviihdettä.

Siksi joiltakin jää huomaamatta, että Tappajahai on myös erittäin taitavasti tehty elokuva, jonka pinnan alla on enemmän kuin vain uimareita hotkiva hai. Se kuvaa miesporukan dynamiikkaa samaan tapaan kuin Rio Bravo (1959) ja monet muut Howard Hawksin klassikot.

TAPPAJAHAI EI ole koskaan jättänyt Soderberghia rauhaan. Hän on katsonut sitä yhä uudelleen aina näihin päiviin saakka.

– Tappajahai vain paranee ajan myötä. En halunnut olla Spielberg, mutta halusin oppia häneltä. Nuorena tuntui, että minun piti selvittää Tappajahain salaisuudet. Olin varma, että elokuvaohjaamisen geneettinen koodi löytyy siitä.

Soderbergh uskoo yhä niin. Nyt hän kirjoittaa kirjaa elokuvaohjaamisesta – Tappajahain pohjalta.

Steven Spielberg oli Tappajahaita tehdessään 27-vuotias. Hänellä ei ollut vielä takanaan suuria menestyksiä ja hän oli epävarma kyvyistään saada valmiiksi iso elokuva, jota varten kehitettiin uutta tehostetekniikkaa.

Monista ongelmista huolimatta Spielberg ei painikoinut. Juuri se esimerkki innoittaa Soderberghia yhä.

SODERBERGH MUISTELI oppivuosiaan ja uraansa viime kesänä tšekkiläisellä Karlovy Varyn elokuvafestivaalilla.

Kun maassa vietettiin samaan aikaan kirjailija Franz Kafkan kuoleman satavuotismuistojuhlaa, Soderbergh palasi luontevasti muistelemaan myös uransa toiseen elokuvaan, Kafkaan (1991), joka kuvattiin Prahassa.

Siinä Soderbergh joutui hallitsemaan hermonsa, kun alle vuosi aiemmin sosialismista demokratiaan siirtyneen maan sekavat olot heittivät kapuloita rattaisiin.

– Byrokratia oli silloin yhä voimissaan. Ensimmäisenä kuvauspäivänä Barrandovin studiolla ei ollut sähköä. Piti täyttää lomake, jolla tyyppi saatiin kytkemään virta päälle. Senkin jälkeen piti anoa joka päivä sähköä erillisellä lomakkeella. Olihan se kiinnostava kokemus.

Kafkasta tuli kaupallinen floppi. Myöskään seuraava elokuva Kukkulan kuningas (1993) ei menestynyt kovin hyvin.

Soderbergh oli myös onneton kuvauksissa eikä osannut ratkoa ongelmia. Kolmikymppisenä hän vajosi kriisiin eikä tiennyt, haluaisiko jatkaa elokuvien tekemistä.

– Piti palata harrastelijaksi. Menin takaisin Baton Rougeen ja tein elokuvan, joka käsitteli epäsuorasti hajonnutta avioliittoani. Näyttelin pääroolin itse, koska en voinut pyytää ketään muuta työskentelemään ilmaiseksi.

Soderbergh myös kuvasi kokeellisen Schizopolisin (1996) itse. Hän väittää, että kuvausryhmään kuului vain neljä henkeä.

Moni ei ole nähnyt lopputulosta. Sen tuotoksi kerrotaan 10 580 dollaria, siis ei oikeastaan mitään. Mutta Soderbergh sanoo, että pikkuruinen hanke palautti hänet oikeille raiteille ohjaajana.

Kohta perään hän tekikin rikoskomedian Mieletön juttu (1996), jonka pääroolissa ovat George Clooney ja Jennifer Lopez. Se on edelleen yksi Soderberghin rennoimpia ja viihdyttävimpiä elokuvia.

Sen jälkeen Soderbergh on tehnyt enimmäkseen viihdettä, mutta yleensä aikuisempaa kuin Hollywoodin valtavirta.

Välissä on myös ehkä vähän turhankin kunnianhimoisia elokuvia, kuten uusintaversio Andrei Tarkovskin Solariksesta (2002) ja vallankumoussankarin Ernesto Che Guevaran kaksiosainen elämäkertafilmi Che (2008).

Uralle mahtuu toinenkin kriisi. My Life with Liberacen (2013) kuvausten jälkeen Soderbergh ilmoitti jäävänsä eläkkeelle elokuva-alalta.

– Päätin typerästi keskittyä maalaamiseen. Ja keskityinkin pari kuukautta. Sitten tuli tv-sarja The Knickin käsikirjoitus ja rakastuin taas tähän työhön. Olin vain välillä sekoittanut ohjaamisen elokuvabisnekseen.

The Knick -sarja (2014-2015) kertoo sairaalasta 1900-luvun alun New Yorkissa. Soderbergh ohjasi molemmat kaudet kokonaan.

BISNESTÄ SODERBERGH sai pyörittää varsinkin vuosina 2000-2006 George Clooneyn kanssa perustamassaan yhtiössä Section Eight Productions. Sen ensimmäinen tuotanto oli Ocean’s Eleven.

Yhtiö tuotti Soderberghin ja Clooneyn ohjauksia mutta myös muiden. Esimerkiksi Christopher Nolanin Insomnia (2002) ja Todd Haynesin Kaukana taivaasta (2002) olivat sen tuotoksia.

– Halusimme Clooneyn kanssa tuoda hyviä indie-elokuvia studiosysteemiin. Se toimi liiankin hyvin. En voinut tehdä sekä sitä että ohjata omia elokuviani.

Viime aikoina elokuva-ala on muuttunut kovasti. Soderbergh sanoo striihmauspalveluiden kasvua tuhoisaksi.

– Se on haitannut elokuvaa enemmän kuin aikoinaan tv:n tai videon tulo. Kukaan ei enää tiedä, miten alan talous toimii. Ennen tehtiin elokuva X:llä dollarilla ja se tuotti Y:n verran. Nyt elokuvaa katsotaan telkkarista Y-kertaa, mutta se ei tuota suoraan mitään, kun lippuja ei myydä.

Steven Soderberghin viimeisin elokuva on Suomessakin parhaillaan teattereissa pyörivä Black Bag, jonka keskeissä rooleissa nähdään muun muassa Naomie Harris (vasemmalla) ja Cate Blanchett.

Suomessa My Life with Liberace nähtiin elokuvateattereissa, mutta se oli periaatteessa HBO:n tv-tuotanto. Hankkeen talouden sekavuus turhautti Soderberghia, ja se oli iso syy eläköitymisaikomuksen takana.

Mutta nyt Soderbergh tuntuu olevan vauhdissa päätellen jo kahdesta ensi-illasta tänä vuonna. Molemmat uutuudet ovat selkeästi lajityyppiviihdettä. Kovin taiteellisia elokuvia Soderbergh ei ole ohjannut viime vuosina. Se ei häntä vaivaa.

– Viihde-elokuvat ovat ihan kunniallisia, kunhan eivät ole kertakäyttömuovia. Ocean-elokuvissa sain leikkiä visuaalisuudella ja ne ovat täynnä vanhan Hollywoodin hohtoa. Tuore elokuvani Black Bag on vakoilujännäri, mutta toisaalta pohjimmiltaan draama parisuhteesta.

AVAINSANAT

Arvio: Luc Bessonin uutuus on älypuhelimella kuvattu Bonnie ja Clyde

June and John on klassisten pakotarinoiden kierrätystä lyhyen, usein jäljettömiin katoavan videosälän aikakaudellamme.

Moni ehkä muistaa elokuvan Rankka päivä (1992), jossa Michael Douglasin näyttelemä työtön mies sai liikenneruuhkassa tarpeekseen, nousi autostaan ja lähti selvittämään välejään yhteiskunnan kanssa.

Tuo Joel Schumacherin ohjaus tulee hiukan mieleen Luc Bessonin uutuuden lähtökohdista, jotka elokuvan loputtua tuntuvat kuitenkin olevan peräsiin jo kuin jostain ihan toisesta teoksesta.

Säntillisyyteen pyrkivä John (Luke Stanton Eddy) on nuori mies, jolla tuntuu menevän kaikki arjessaan kerralla pieleen.

Pirullisia ongelmia kasautuu peräjälkeen niin pysäköintitalossa, taksimatkalla kuin työpaikallakin. Edes deittisovellukset tai puhelimen päässä olevan äidin neuvot eivät muodosta varsinaista vapautusta modernille yksinäiselle miehelle.

ELOKUVA:
June and John
Ohjaus: Luc Besson
Pääosissa: Matilda Price, Luke Stanton Eddy, Don Scribner
2025, 94 min. Ensi-ilta 25.4.
★★★☆☆
Lopulta John on kadulla ilman rahaa ja papereitaan. Vieressä tienvarren teltoistaan kömpivät asunnottomat muistuttavat, kuinka pienestä voi olla kiinni myös kaiken turvatun menettäminen, elämän äkkinäinen kääntyminen päälaelleen.

Helposti palaavat mieleen 1980-luvun elokuvien urbaanit kaupunkipainajaiset, kuten Martin Scorsesen Illasta aamuun (1985).

John alkaa olla niin sanotusti romahtamispisteessä, kun hän näkee jo toisenkin onnettoman päivänsä päätteeksi metroasemalla vaunun ikkunasta lumoavan naisen, kuin keijukaisen. Hän jää niin katsekontaktin vangiksi, että hyppää takaisin asemalle ja alkaa jäljittää heti kuin uneen kadonnutta naista, myöhemmin löytäenkin tämän.

Nainen on June (Matilda Price), täysin spontaanisti kulttuurin normeista irrallaan liihottava luonnonlapsi ja jonkinlainen luksushippi.

TÄSSÄ vaiheessa elokuvan tyyli ottaa niin nopeita harppauksia, että katsoja joutuu kysymään itseltään, seuraako vielä realismia, fantasiaa vai jotain aivan muuta?

Onko John menettänyt hermonsa toistuvissa vastoinkäymisissään ja alkanut kuvitella itselleen onnellisempia asioita ja irtiottoa todellisuudestaan?

Ei siis seuraakaan mitään Johnin höyryjen päästelyä Rankan päivän tapaan, vaan huomio keskittyy Juneen ja hänen tartu hetkeen -tyylisiin oppeihinsa, jotka vapauttavat niille vähitellen antautuvaisen Johnin arjen kahleistaan.

June on täynnä ota tai jätä -tyylistä elämänjanoa, eikä hän tunnu pelkäävän mitään rajoja, vaikka ilmeisesti on etsintäkuulutettukin. Toistensa vastakohdat ovat löytäneet taas kerran sielunyhteyden.

Loppuelokuvassa John kuitenkin jää sivuhenkilöksi. Besson ei ole enää pahemmin kiinnostunut siitä, mitä puita halaamaan alkavalle valkokaulusveikolle tapahtuu.

Mysteerisen Junen tausta avautuu vähitellen, ja se onkin aika poikkeuksellinen. Tosin tausta tarkoittaa lähinnä vain sitä, mitä Junelle on hiljattain tapahtunut.

JUNE JA JOHN on kuvattu älypuhelimella, ja sen huomaa. Teos edustaa psykologisesti motivoituja ja loogisesti perusteltuja kokonaisuuksia hylkivää kuvien kulttuuria, jossa mihinkään ei viitsitä keskitytä kunnolla.

June and John etenee koko ajan pahemmin välittämättä siitä, mitä tapahtui juuri äsken. Kuten tarinan pakomatkalle ajatuva pääparikin, myös itse elokuva ikään kuin pakenee itseään. Tuntuu kuin koko teos pyrkisi unohtamaan oitis itsensä, pyyhkiytymään lajinsa historiasta kuin puhelimen muistista. Jopa lopputekstit rullaavat epätavallisen nopeasti ohi.

En ihan sulattelematta pysty innostumaan tällaisesta tyylistä, mutta jotain ajallemme ominaista Besson on kenties myös hieman kieli poskessa tässä saavuttanut. Siksi kolmas tähti on paikallaan.

AVAINSANAT

Aku Louhimies tekee elokuvan Lapin sodasta – taustalla Antti Tuurin romaani

Aku Louhimies ohjaa elokuvan Lapin sota, joka pohjautuu Antti Tuurin romaaniin Rauta-antura (2012).

Tuotantoyhtiön tiedotteen mukaan elokuvan käsikirjoituksesta ovat vastanneet Tuuri ja Louhimies yhdessä.

Lapin sota saa ensi-iltansa syyskuussa 2026 ja kuvaukset alkavat kesällä.

Elokuvaa kuvataan sisarteokseksi Louhimiehen ohjaamalle Tuntemattomalle sotilaalle (2017).

– Lapin sota on monille tuntematon sota. Syksyllä 1944 Suomi oli kahden suurvallan välissä, ja kansakunnalla oli valittavanaan vain vaarallisia vaihtoehtoja. Kaikki eivät päässeet kotiin. Tälläkin kertaa teemme realistista ja laadukasta sotaelokuvaa, jonka loppu on onnellinen. Elokuvan keskeinen viesti on anteeksianto, Louhimies sanoo tiedotteessa.

Louhimies ohjasi viimeksi televisioon Konflikti-sarjan. Hänen viimeisin teatterielokuvansa on Odotus vuodelta 2022.

Ohjaaja on tunnettu monista menestyselokuvista mutta myös työskentelymetodeihinsa kohdistuneista syytöksistä.

AVAINSANAT

Elokuva-arvio: Ammattivakoojien perheillallisilla hahmotellaan, kuka on petturi

Steven Soderberghia ei voi ainakaan teostensa turhasta pitkittämisestä syyttää. Maaliskuussa nähty kummitusjuttu Presence kesti 85 minuuttia. Nyt saa ensi-iltansa lontoolaisista vakoilijoista kertova 95-minuuttinen Black Bag.

Väsymättömien työmyyrien joukkoa edustava Soderbergh suoltaa nykyisin pieniä, näppäriä, mutta aika tyhjiä viihde-elokuvia, jotka muistuttavat vähän kuin elokuvallista kioskikirjallsuutta. Sellainen on myös Black Bag. Käsikirjoittajana on David Koepp, joka työskenteli myös Presencessä.

ELOKUVA:
Black Bag
Ohjaus: Steven Soderbergh
Pääosissa: Michael Fassbender, Cate Blanchett, Marisa Abela
2025, 94 min. Ensi-ilta 17.4.
★★☆☆☆

Black Bagin huomio keskittyy vakoojapariskuntaan, josta miespuolinen George Woodhouse (Michael Fassbender) saa alussa tehtävän. Yksi tiedustelijoista on petturi, ja kyseessä saattaa olla myös Georgen vaimo Kathryn (Cate Blanchett). Petturi olisi tietysti eliminoitava kotimaan turvallisuuden nimissä.

George kutsuu joukon kollegoitaan hänen ja Kathrynin luokse illalliselle. Näennäisen leikillisten kysymyspelien kautta petturin selvittäminen pääsee vauhtiin. Ennen pitkää George joutuu vakoilemaan tosissaan myös Kathrynia, mutta kyse tuntuu olevan yhtä paljon avioliiton pelisääntöihin jo jaetulta ammattipohjalta molemmin puolin kuuluvasta, ironisesti ymmärretystä asianlaidasta.

VAKOILUVIIHDE ON sinänsä omalaatuisen menestynyt elokuvien laji. Kyky suodattaa kenties maailman yksinäisimmästä ja sulkeutuneimmasta ammatista ehostettua suuren maailman eli huippukorkean elintason mainosta on osoitus elokuvakoneistojen illusorisesta mahdista.

Black Bagissa on pientä yritystä kuvata, miten tiedustelutyöhön olennaisesti kuuluva epäilyksen taito aina vainoharhaisuuteen asti muokkaa myös kollegiaalisia ihmissuhteita, jotka ovat käytännössä heidän ainoa vapaa-aikansa. Agentteihin kuuluu myös terapeutti, jolla muut käyvät purkamassa päätään. Tai ainakin yrittävät sitä. Agentit tuntuvat enemmänkin muodostaneen oman perheensä.

Henkilöt jäävät kuitenkin kovin etäisiksi ja yhdentekeviksi, hieman kuin vitseiksi. Tuntuu, että tarinassa olisi kannattanut keskittyä tiivimmin ja syvemmin juuri Georgen ja Kathrynin ammatilliseen yksityissuhteeseen ja sen psykologiaan.

BLACK BAG on tyylikkäiden agenttien esiinmarssia prameissa arjen puitteissaan, mutta ei paljon sen emempää. Eräänlaista james bondia, joka pysyy kotona. Viittaus maailman tunnetuimpaan fiktiiviseen agenttiin löytyykin seasta, sillä pienen sivuroolin tekee jo hieman vaivaisukolta näyttävä Pierce Brosnan.

Erikoisinta Black Bagissa ovat viittaukset itämaiseen ruokaan ja sen ääri-ilmiöihin. George varoittaa Kathrynia Chana masalasta ja siihen sisältyvästä DZM 5 -aineesta. Tutuksi tulee myös japanilainen ikizukuri, kalan syöminen elävältä. Kohtaus oikeastaan paljastaa elokuvan perimmäisen henkisen hampaattomuuden. Se näyttää happea lautasella haukkovan kalan enemmänkin vain Englannissa kiellettynä luksuksena ja eksoottisena detaljina kuin karmaisevana kulinaristisena kidutuksena.

Black Bag ei tee henkilöistään sinänsä parempia kuin ovat, mutta hehkuttaa kaikin esteettisin keinoin sitä materiaalisesti viimeisteltyä maailmaa, jossa he toimivat ja elävät, luomatta siihen minkäänlaisia kriittisiä tai etäännyttäviä kulmia. Olemuksellista glamouria, teknologista kaikkivoipaisuutta ja inhimillisyyden puutetta riittää.

Harmi, jos uransa lopettamisesta juuri ilmoittaneen Cate Blanchettin filmografia päättyy näin näyttäviiin, mutta tyhjänpäiväisiin rooleihin.

AVAINSANAT