Cache updated at: 21:56:42, 25-01-15

Demari.fi toimii 7.1.2015 alkaen osoitteessa Demokraatti.fi

Haastemies koputtaa monesti

25.09.2009 09:37 Päivitetty 25.09.2009 09:39

Haastemies koputtaa monesti

etuhaaste.jpg

Haastemiehen tehtävänä on toimia sanansaattajana. Haastemieslain mukaisesti hän toimittaa tiedoksiantoja, vie asiakirjat perille. Hän kirjoittaa todistuksen, että henkilö on saanut tietyt asiakirjat, jolloin asia on todisteellisesti annettu tiedoksi.

- Yleensä haasteet toimitetaan postitse tavallisena kirjeenä. Saaja palauttaa allekirjoitetun vastaanottotodistuksen mukana seuraavassa kirjekuoressa. Jos asiakas ei reagoi eikä häneen muulla tavalla saada yhteyttä, haastemies pakkaa asiakirjat reppuun ja lähtee paikan päälle, kertoo Joensuun käräjäoikeuden tiedoksiantoyksikön haastemiesten esimies Juha Björn.

Jos kyseessä on rikosasia tai riita-asia, niin haastemies koputtaa vaikka kuinka monta kertaa, ennen kuin luovuttaa. Velkomisissakin haastemies koputtaa kerran, mutta sitä ennen hän jo lähettänyt kirjeen vastaanottajalle.

Haastemies antaa kyllä aikaa. Mitään lakiahan ei ole, että ihmisten pitäisi istua kotonaan ja odottaa haastemiehen saapumista. Harvinaista ei ole, että esimerkiksi kesälomilla ollaan poissa kotoa kolme viikkoa, jopa kuukausi.

Velkomishaasteet enemmistönä

Näin taantuman aikaan suurin osa haasteista koskee velkomisasioita. Pikku velkomisia on aika paljon. Summat pyörivät muutaman sadan euron tietämillä, yleensä alle tuhannen euron. Juha Björn toteaa, että sinänsä haasteiden sisältö ei kiinnosta, kun tehtävänä on vain toimittaa haaste perille, mutta jotakin tietoa sisällöstä ja taustoista on.

- Syitä voi olla monia kuten työttömyys. Ja jos on tullut tuomioita maksamatta jääneistä veloista ja luottotiedot ovat menneet, niin välinpitämättömyyden vuoksi jätetään loputkin hoitamatta. Ajan henki näkyy työssä.  Kulutusluotot jäävät maksamatta. Pikavipit ovat tuoneet asiakaskuntaan parikymppiset, Juha Björn arvioi.

Summat voivat olla suuriakin. Taantuman myötä niin sanotun normaalin asiakaskunnan lisäksi haasteita saavat yrittäjät. Kun kauppa ei käy, syntyy maksuvaikeuksia. Ja ennen työssä käyneet ihmiset tupsahtavat asiakkaiksi.

- Pienten velkomusten kasvu Joensuun käräjäoikeuden piirissä oli vuoden ensimmäisellä puoliskolla 30 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Ja haastemiehille siirtyneet tapaukset kasvoivat 35 prosenttia, koska yhä vähemmän palautetaan vastaanottotodistuksia.

Sosiaaliryhmiä löytyy laidasta laitaan. Jos rikosasioissa vastaajista enemmistö on yksin eläviä miehiä, niin velkomisasioissa ei suoralta kädeltä ole havaittavissa, että jompikumpi sukupuoli olisi hallitseva. Velkomishaasteita saavat niin perheelliset kuin yksineläjät.

"Amerikan tädin perintö"

Laki määrittää haastemiesten toimialueeksi koko maan. Toiminnan järkevyyden kannalta haasteita ei lähdetä viemään Joensuusta Helsinkiin, vaan paperit toimitetaan sikäläisille haastemiehille.

Haasteet liittyvät rikos- ja riita-asioihin. Lausuntopyyntömenettelyllä hoidetaan avioeroasiat, kun eroa hakee vain toinen puolisoista, ja muut hakemusasiat kuten vaikkapa maksukehotukset.

- Haastemiehen toimittama asiakirja voi olla naapurisopuun liittyvä ongelma. Halutaan ilmoittaa, että koira ei saa kakkia meidän pihalle. Haastemies voi ilmaantua ovelle myös mukanaan Amerikan tädin jättämä testamentti, Björn luettelee.

Perheoikeudellisia asiakirjoja kuten lasten huoltoon, tapaamisoikeuteen ja elatusapuun liittyviä esiintyy jonkin verran. Ne ovat sen verran laajempia asioita, että ne lähtevät liikkeelle tuomarivetoisesti. Velkomisasiat hoidetaan kansliakäsittelyssä. Tuomarille ne siirtyvät, jos ne muuttuvat riitaisiksi.

Ovet eivät aina aukene

Haastemiehen pitää lähteä entistä useammin niin sanotusti reppu selässä haastetta viemään paikan päälle. Aiemmin hyvin moni kävi noutamassa asiakirjat päivystävältä haastemieheltä.

- Vuosien saatossa piirit ovat laajentuneet. Ei voida edellyttää, että esimerkiksi asianomistaja, rikoksen uhri tulisi Kiteeltä Joensuuhun kutsua hakemaan. Kiteellä haastemiehet eivät istu, vaan työpisteet ovat Joensuussa. Tosin ei keneltäkään muulta odoteta, että tulisi tänne varta vasten, Juha Björn huomauttaa.

- On enemmän sääntö kuin poikkeus, että ovia ei meille aukaista. Saatamme nähdä, että joku on kotona, kun verhojen raosta kurkistetaan. Tätä tapahtuu tyypillisesti etenkin kaupungissa. Se ei kuitenkaan estä tiedoksiantoa. Laista löytyvät pykälät, miten toimia, jos haastemiestä vältellään.

Velkomisasiassa henkilölle lähetetään ilmoitus, että on tällainen kanne vireillä ja mikä on kantajataho.  Asiakirjat voi hakea poliisilaitoksen kansliasta. Jos rikosasiassa yhteistyö ei toimi, vastaajan osalta laki antaa monia mahdollisuuksia.

- Tarvittaessa voimme mennä karmien kautta poliisin kanssa. Henkilö saatetaan etsintäkuuluttaa. Virka-apua voimme pyytää niin poliisilta kuin rajavartiolaitokselta. Lomamatka voi tyssätä johonkin ratsiaan joksikin aikaa, Juha Björn mainitsee.

Aggressioita esiintyy yllättävän vähän. Ongelmaksi ovat muodostuneet vain huumeiden käyttäjät, joiden käyttäytymistä ei pysty ennakoimaan. Turpiin ei Juha Björn ole koskaan saanut, mutta oikeustoimilla, kanteluilla ja valituksilla häntä on uhattu.

Teksti ja kuva: Tarja Partanen

Faktaa:

* Maakunnassa toimii kaksi käräjäoikeutta ja niiden tiedoksiantoyksikköä Joensuussa ja Nurmeksessa. Joensuun käräjäoikeuden toimialueena ovat Joensuun seutukunta (Joensuu, Liperi, Outokumpu, Polvijärvi, Kontiolahti ja Ilomantsi) sekä Keski-Karjala.
* Vuoden 2010 alussa ne yhdistyvät ja toimintansa aloittaa Pohjois-Karjalan käräjäoikeus, joka kattaa koko maakunnan.
* Joensuun käräjäoikeuden piirissä työskentelee nyt viisi haastemiestä ja toimistosihteeri. Ensi vuoden alussa Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tiedoksiantoyksikössä toimii seitsemän haastemiestä ja toimistosihteeri.
* Haastemiehinä toimii niin miehiä kuin naisia.
* Laissa ei ole haastemiehille koulutusvaatimusta. Siihen on kirjattu maininta taidosta, kyvystä ja Suomen kansalaisuudesta. Kaikki haastemiehet ovat kuitenkin suorittaneet vähintään opistotasoisen tutkinnon. Nykyään toimeen valittavilla on AMK-tutkinto kaupan ja hallinnon alalta tai oikeustradenomin tutkinto.
* Oikeusministeriö järjestää vuosittain koulutusta jaksoissa, joiden yhteispituus on kaksi viikkoa. Myös liikkuva koulutustiimi kiertää pitämässä päivän tehokoulutuksia. Joensuun käräjäoikeus kouluttaa myös.
* On ennustettu, että ensi vuonna koko maakunnassa velkomishaasteita on yli kymmenentuhatta. Rikoshaasteita vastaajille, asianomistajille ja todistajille toimitetaan yhteensä noin kolmetuhatta.
* Haastemiehillä on oikeus pyytää virka-apua poliisilta ja rajavartiostolta.