Cache updated at: 22:59:36, 20-12-14

Jyväskylän salaiset paikat

11.06.2009 16:25

Jyväskylän salaiset paikat

Kirjanpainajan Puisto, vanha Rönnbergin talo, entinen Ruusu-Risti -temppeli. Oppaiden kierroket suuntautuvat näihin kohteisiin. Jopa paljasjalkaisille jyväskyläläiselle saattaa tulla yllätyksenä, että kaikki nämä sijaitsevat Jyväskylässä.

24_salainen_jyvskyl_rnnbergin_talo.jpg


Rönnbergin talo kuuluu kierroksen helmiin.Jyväskylän matkailuoppaat kuljettavat tänäkin kesänä niin matkailijoita kuin paikallisia erilaisilla opastuskierroksilla. Lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen ohjelmistoon on otettu takaisin Salainen Jyväskylä –kävelykierros, tällä kertaa uudella sisällöllä. Kierros alkaa kaupunginteatterin edestä, kulkee läpi hallintokorttelin Cygnaeuksenkadulle, vanhalle sairaalatontille ja Vanhan Pappilan kautta kauppakadulle. Mutta mikä kierroksesta tekee niin kovin salaisen?
    – Kierroksen ideana on se, että vaikka nämä paikat eivät oikeasti ole mitenkään kauhean salaisia, paikallisetkaan eivät silti välttämättä tiedä niiden historiasta tai eivät vain kiinnitä niihin huomiota. Esimerkiksi hallintokortteli on sellainen paikka, minkä melkein kaikki kyllä tietävät, mutta mihin kulkija harvemmin eksyy. kertoo matkailuopas Anne Keihäsvuori.

Synnytyslaitoksesta asuintaloksi
Kävelykierroksen tarkoituksena on myös kertoa kaupungin historiasta ja nykypäivästä. Heti hallintokorttelissa törmää nimeen, jota on Jyväskylässä vaikea välttää:
    – Alvar Aallon suunnitelmiin kuului mm., että korttelin kulmat suljetaan rakennuksilla. Mutta alkuperäisiin piirrustuksiin kuului myös korkea valtuustotorni, joka ei ole toteutunut ainakaan vielä, Keihäsvuori kertoo.
    Kaupunki on muuttunut paljon sen perustamisesta lähtien ja monissa Keihäsvuoren esittelemissä rakennuksissa on nykyään varsin erilaista toimintaa kuin silloin, kun ne on rakennettu. Esimerkiksi Cygnaeuksenkadulla 1800-luvulta peräisin oleva puutalo, joka nykyään on asuintalo, toimi aikoinaan mm. synnytyslaitoksena.
    – Synnytyslaitos suljettiin vuonna 1919. Vieläköhän Jyväskylästä löytyisi joku, joka on syntynyt siellä? Keihäsvuori pohtii.
    Myös kaupunkikuva on kokenut merkittäviä muodonmuutoksia, eikä vain rakennusten osalta. Kirjanpainajan Puistosta, Gummeruksenkadun ja Hannikaisenkadun kulmassa, löytyy mm. Jyväskylän vanhin ja pisin euroopanlehtikuusi, joka on siihen istutettu jo 1800-luvulla, sekä vanha pollari paikalta, jossa aikoinaan oli Jyväsjärven ranta.
    – Jyväsjärvi kutistuu kutistumistaan, ja aikoinaan ranta on ollut Hannikaisenkadun kohdalla, Keihäsvuori opastaa.

Sisäpihojen aarteet
1950- ja 60-luvuilla Jyväskylässä kävi rakennusbuumi, jonka aikana kaupunkikuvaa leimanneita vanhoja puurakennuksia purettiin pois. Monet sisäpihat kuitenkin kätkevät edelleen vanhaa rakennuskantaa, kuten Kirjanpainajan puiston sisuksissa piileksivä entinen Rönnbergin talo, Vaasankadun ja Cygnaeuksenkadun välissä sijaitseva vanha sairaalatontti sekä Vanhan Pappilan puutarha.
    – Kirkkoherra Hjalmar Paunu perheineen oli Pappilan ensimmäinen asukas, ja puutarha oli perheelle todellinen virkistäytymisen lähde. Hjalmar Paunun tytär Eira Paunu, kirjoitti pitkälti väitöskirjansakin puutarhassa, Keihäsvuori kertoo.
    Eira Paunu täytti viime vuonna 100 vuotta, mutta Paunun perhe ei ole Pappilassa asunut enää vuosikymmeniin.

24_salainen_jyvskyl_portikongi.jpg

Porttikongit sattavat johtaa salaisiin paikkoihin Jyväskylässäkin.

   
    Erityisenä yllätyksenä tulee kuitenkin Kauppakadun yläpäässä oleva rakennus. Aivan tavallisen näköinen porttikongi kerrostalon parkkipaikalle nimittäin paljastaakin pihalta Ruusu-Risti -temppelin, joka nykyään tunnetaan paremmin nimellä Pekka Ervast -temppeli.
    – Ruusu-Ristiläisyyshän oli 20- ja 30-luvuilla kohtalaisen voimasta Suomessa. Se oli liike, joka pohti hengellisiä asioita, eritoten teosofisia kysymyksiä, Keihäsvuori kertoo.
    Mystisen näköinen, goottilasityylinen Ruusu-Risti temppeli onkin oiva paikka päättää Salainen Jyväskylä –kävelykierros. Ja aivan kaikkea kierroksesta ei Keihäsvuori edes tässä paljasta. Se on kai sitten salaisuus.

KATARIINA KALMARI

Keskustelua aiheesta

Kommentoi