Cache updated at: 22:43:32, 21-12-14

Eläviä kuvia työn ääreltä

26.08.2010 09:00

Eläviä kuvia työn ääreltä

Jämsänkosken Vanhalla makasiinilla tehdään filmimatkoja paperitehtaiden historiaan.

34_pap.tehtaan_elokuvat.jpg


Taisto Maksimainen ja Reijo Västinen ovat koostaneet vanhoista tehdasfilmeistä muistomatkoja entisajan työelämään.

– Entisajan tehtaalaiset olivat kaukaa viisaita, koska he tallettivat elävää elämää filmille tuleville sukupolville, sanoo Jämsänkosken tehtaan eläkkeellä oleva tiedottaja Taisto Maksimainen.
      Jämsänjokivarren tehtailta, Jämsänkoskelta ja Kaipolasta, vanhaa filmimateriaalia onkin säilynyt harvinaisen paljon. Paikallinen elokuvamies Reijo Västinen on nyt koostanut vanhoista 16-millisistä elokuvista dvd:lle kokonaisuuksia, joita yleisökin pääsee ihmettelemään.
      Viime torstaina nähtiin osin selostettua ja osin mykkää dokumenttia ajalta, jolloin Kaipolan tehdasta rakennettiin. Tiistaina oli vuorossa muistelua kuulovammaisesta tehtaan työmiehestä Lauri Salosesta, joka eläkevuosinaan julkaisi runokirjoja.
      – Ja vielä ehtii mukaan. Tänä torstaina ovat vuorossa Jämsänjoen uittoperinteestä kertovat filmit, vinkkaa Maksimainen.

Kaipola nousi metsästä
Ainakin viime torstaina makasiinin sali oli väkeä tulvillaan. Moni nykyinen harmaapää taisi vilahtaa vanhalla filmillä salskeana nuorukaisena.
      – Ei ollut aluksi ihan selvää, että uusi paperitehdas tulee juuri Kaipolaan. Se oli kuitenkin vuorineuvos Juuso Waldenin tavoite ja se toteutui, kertoo Maksimainen.
      Syyt Kaipolan syntyyn olivat järkeenkäyvät. Ensinnäkin lähellä oli pitkät paperintekoperinteet omaava Jämsänkosken tehdas, josta löytyi tietotaitoa uudenkin tehtaan käyttöön.
      – Toisaalta oli jo olemassa rautatie melkein perille Olkkolan sahalle asti ja kolmanneksi Kaipolaan tuli sähkö. Ja tietenkin ympärillä oli runsaasti puuta.
      Filmeille on tallentunut Kaipolan tehtaan nousu keskeltä metsää Yhtyneiden lippulaivaksi. Elokuvaajana toimi tuohon aikaan Hissi-Virtasena tunnettu tehtaan sähköasentaja Lauri Virtanen.    

Miehet raksalla avojaloin
Kun Kaipolaa rakennettiin 1950-luvun alkupuolella, oli työsuojelu lapsenkengissä. Rakennusmiehet kulkivat työmaalla avojaloin ja lippalakit päässä. Hevosiakin raksalla näkyi.
      Heti Kaipolan rakennusfilmin jälkeen makasiinin yleisö pääsi vertaamaan menettelytapoja, kun kankaalle tupsahti rakennusfilmiä vuodelta 1986. Silloin oli valmisteilla Kaipolan PK6.
      Tuoreemman filmin lähtökohtana oli rakenteiden ja turvallisuusnäkökohtien esittely. Uuden paperikoneen tekoon tarvittiin esimerkiksi 20 000 erilaista työpiirustusta.
      Reijo Västisen mukaan kiinnostavaa filmimateriaalia on yhä jäljellä, joten vastaavia elokuvailtoja järjestettäneen vielä ensi kesänäkin.  

PÄIVI KETOLAINEN

Keskustelua aiheesta

Kommentoi