Cache updated at: 14:22:02, 19-12-14

Pahoinpitelyn uhrin palkka katkeaa kunnassa

25.06.2008 18:46 Päivitetty 01.07.2008 08:51

Pahoinpitelyn uhrin palkka katkeaa kunnassa

Perheväkivallan uhrit eivät välttämättä jaksa hakea korvauksia.

 

Julkisten ja hyvinvointialojenliitto JHL on tyytymätön viime syksyn neuvotteluissa tehtyyn ratkaisuun, jossa kunta-alan työsopimuksesta poistettiin rikoksella aiheutettua henkilövahinkoa koskeva kohta.

Kunnan ei nykyään tarvitse maksaa työntekijälleen palkkaa, jos sairasloman syynä on vapaa-ajalla tapahtunut pahoinpitely. Ennen työnantaja saattoi harkintansa mukaan jatkaa palkanmaksua ja periä korvauksia vahingontekijältä. Nyt työntekijän on itse haettava korvauksia.

– Tämä oli ikävä heikennys. Oli ennakoitavissa, että se heikentää jo muutenkin vaikeassa tilanteessa olevien ihmisten asemaa, JHL:n neuvottelupäällikkö Ritva-Hanna Saari sanoo.

Palkanmaksu lakkaa kunnan työntekijällä siitä päivästä alkaen, kun pahoinpitely on tapahtunut ja sairausloma alkaa.

Jos sairausloma jatkuu, työntekijä on kahden viikon lakisääteisen karenssin jälkeen oikeutettu KELAn sairauspäivärahaan. Jos tuloja ei ole, voi hakea toimentulotukea kunnalta.

– Kaikki tietävät, kuinka kauan nämä prosessit kestävät. On todella ongelmallista, jos toimeentulo katkeaa.

Normaalisti kunta on velvollinen maksamaan täyden palkan kahdelta ensimmäiseltä sairausloman kuukaudelta kun työsuhde on kestänyt määrätyn ajan.

 Työ- tai virkatehtävissä aiheutuneen sairausloman ajalta työnantaja maksaa aina palkkaa.

Taustalla perheväkivalta

Kunta-alan työnantajajärjestössä katsotaan, että työnantaja oli korvausprosessissa ”turha välikäsi”. Muutoksen syitä ei haluta tarkkaan yksilöidä.

Kunnallisen työmarkkinalaitoksen neuvottelupäällikkö Ulla-Riitta Parikka kuitenkin sanoo, että erityisesti perheväkivaltatapaukset aiheuttivat hankalia tilanteita.

Niissä uhri ei välttämättä halua lähteä viemään asiaa eteenpäin. Tällöin työnantaja jää ilman korvauksia.

– Ne ovat olleet jossain määrin ongelma. Perheväkivaltatilanteissa rikosilmoitusta ei välttämättä haluta tehdä, tai ne vedetään pois. Sitten on jouduttu miettimään, peritäänkö palkka takaisin vai maksetaanko se inhimillisyyden nimissä.

Parikan mukaan työnantajat kokevat takaisinperinnän erittäin ongelmalliseksi. Hän muistuttaa, että rikoksella aiheutetun henkilövahingon korvaukset kuuluvat rikoksen tekijän vastuulle.

– Miksi sen pitäisi olla työnantajan vastuulla, se on se kysymys. Tässä on ikään kuin ollut sellainen poikkeus, joka on sitten poistettu.

 Kunta on suuri työnantaja Suomessa. Kunnallisen työ- ja virkaehtosopimuksen piiriin kuuluu 307 000 ihmistä.

Maria Manner
Uutispäivä Demari

Kuva Kari Hulkko

{vinjetti} Lue aiheesta lisää Uutispäivä Demarista 26.6.08. {/vinjetti}

Keskustelua aiheesta

Kommentoi